Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilk günden itibaren vatandaşa yardım etmek amacıyla sahada olduğunu belirten Bakan Mahmut Özer, “deprem bölgesindeki 465 bin vatandaşımız bizim okullarımızda, öğretmenevlerimizde, uygulama otellerimizde kaldı” dedi.
EN SAĞLAM BİNALAR OKULLARDI
Bakan Özer programda deprem bölgesindeki çalışmaların yanı sıra bakanlığın eğitim alanında attığı adımları da anlattı. Özer şöyle konuştu: “Deprem bölgesindeki en sağlam binaların okullar olduğu ortaya çıktı. Sadece depremin yaşandığı bölgede değil tüm Türkiye’de depreme karşı güvenli okullar oluşturabilmek için güçlendirme çalışmalarına öncelik veriyoruz. Okullar toplumsal eşitsizliklerin minimize edildiği yerler. Bu nedenle salgın döneminde de okulları açık tutmak için kararlılık gösterdik.
YAKLAŞIK 64 BİN ÖĞRENCİ GERİ NAKİL ALDI
Eğitimi normalleştiremeden Türkiye’yi normalleştirebilmeniz mümkün değil. ‘Her yerde ve her şartta eğitime devam’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu motivasyonla 24 Nisan itibarıyla tüm Türkiye’de eğitim öğretim normalleşti. Bugün itibarıyla deprem bölgesindeki illerden diğer illere giden öğrencilerden 63 bin 479’u geri illere nakillerini aldırdılar.
MESLEKİ EĞİTİM TERCİH EDİLİR HALE GELDİ
Diğer yandan mesleki eğitim alanında eğitim veren okul ve kurumlarla iş gücü piyasasını bir araya getirdik. Bu sayede meslek liseleri akademik olarak başarılı öğrencilerin tercihi hâline geldi.
YARDIMCI KAYNAK PROBLEMİNİ DE ÇÖZDÜK
Eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranı yüzde 99’un üzerine çıktı. Okul öncesi 5 yaşta yüzde 99,86 oranına, ilkokulda yüzde 99,54 oranına, ortaokulda yüzde 99,17 oranına ulaşıldı. Diğer yandan şu ana kadar 4 milyar kitabı ücretsiz olarak öğrencilere ulaştırdık. Bu sene ilk defa yardımcı kaynak problemlerini de çözdük. Öğrencilerimize190 milyon yardımcı kaynak ulaştırdık.
YIL SONUNA KADAR TÜM KÖY OKULLARINI AÇACAĞIZ
Artık köylerde sadece çocuklar değil, yetişkinler de eğitim alıyor. 2 bin 671 köy okulunu açtık ve 2023 yılının sonuna kadar tüm köy okullarını açacağız.”
LGS’NİN YERİNE KONULACAK BİR SİSTEM YOK
LGS’nin kaldırılmasına ilişkin bazı iddialar olduğu yönündeki soruya da yanıt veren Bakan Özer, sekizinci sınıf öğrencilerinin yüzde 90’ının sınavsız bir şekilde liselere yerleştiğini, yüzde 10’luk bir kesimin sınavla okullara yerleştiğini söyledi. Özer, “Sınava girmeden yerleşenlerin yüzde 94’ü ilk üç tercihine yerleşiyor. Şimdi ‘LGS’yi kaldıracağım’ dediğiniz zaman şunu demeniz lazım: ‘Bunun yerine şöyle bir sistem inşa edeceğim.’ Mesela Galatasaray’a, Robert’e sınavsız nasıl yerleştireceksiniz sorusunun cevabı yok. Bu da bir çerçevenin olmadığını gösteriyor” dedi.
RİSKLİ BİNA BIRAKMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Okulların olağanüstü durumlarda toplanma yeri olması için çalışıldığını belirten Bakan Özer şöyle devam etti:
“Yıkım kararı olup da eğitime devam eden hiçbir okulumuz yok. Fay hattının olduğu yerlerde güçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’a 27 milyar TL aktardık. En ufak riskli bir bina bırakmamak için çalışıyoruz. Diğer yandan okul bahçelerine deprem sonrası ilk müdahalede gerekli teknik gereçlerin bulunduğu konteynerler konulması için çalışıyoruz” deprem konteynerleri konu”