Deterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu Kimyasallar1966 yılında Haleb’e gitmiştik. Antakya’dan sınırı geçtik. Haleb, adeta rüya gibi bir şehirdi. Kendimi bir anda 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türkiyesi’nde bulmuş gibi hissettim. Şehirde farklı etnik ve kültürel unsurlar bir arada yaşıyordu. 1967’de ise İsrail Savaşı çıktı. Bu renkli, antika dünya mahvoldu. O günkü Haleb’i, 10 yıl sonra, 1976’da tekrar ziyaret ettiğimde yine aynı güzelliğiyle gördüm. Ancak bugün aynı Haleb’i görebileceğimi sanmıyorum. Oysa Haleb, Türkiye tarihi ve Ortadoğu için her zaman çok önemli bir merkez olmuştur.
#HalebSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesYürüyüşe çıkmadan sırt çantanızı her zamankinden biraz daha ağırlaştırmaya ne dersiniz? ‘Rucking’ yani ağırlıkla yürüyüş sayesinde kaslarımızı güçlendirebilir, postürümüzü düzeltebiliriz. Son dönemin bu popüler açık hava sporu hatalı yapıldığındaysa sakatlanmaya yol açabiliyor. Uzmanlar dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
#Zeynep Nazlı YıldırımTrendyol Süper Lig'de 10. hafta geride kalırken, hakemlerin saha içindeki yönetimi de spor kamuoyunun gündemine oturdu. Yazarımız Murat Fevzi Tanırlı da hakem camiası içinde yaşananları kaleme aldı.
#TFFAvrupa’nın siyasi haritası gözle görülür biçimde değişti: Hollanda’da aşırı sağcı Geert Wilders’in iyi niyetine dayanan bir hükümet kuruldu; Fransa’daki yeni hükümet de aynı şekilde Marine Le Pen’in ‘Rassemblement National’ına bağımlı; Almanya’da popülist, aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ birçok eyalet seçimlerinde önemli oranda oy aldı. Avusturya’da da keza aşırı sağcı popülist parti FPÖ seçimden birinci çıktı.
#AvrupaCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.
#İlhan Emre ÇolakgilNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 7 dairesinin olduğu ve yıkım kararı aldırdığı İstanbul Cihangir’deki 18 daireli ünlü Taray Apartmanı’nın önceki gün suyu kesildi. Bu hafta elektrik ve doğalgaz da kesilecek. Bina sakini olan Çetin Taray, “Bir kişinin kaprisi yüzünden 11 daire perişan olduk” dedi.
#Orhan PamukBir dizi ziyaret kapsamında kente gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Denizli İl Başkanlığı'nda düzenlenen AK Parti Türkiye Buluşmaları toplantısına katıldı. Burada Narin soruşturmasıyla ilgili son durumu açıkladı.
#Yılmaz TunçTürkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 44 yıl geçti. Hukukun askıya alındığı bu süreçte yüz binlerce kişi gözaltına alınıp tutuklandı, çok sayıda kişi idam edildi... Toplumda travma yaratan karanlık dönemden işkenceler ve insan hakları ihlalleri hafızalara kazındı. İşte 12 Eylül darbesinde yaşanan hadiseler...
#12 EylülTerminalin altındaki dev alanlar hiçbir kör nokta olmadan kameralarla izleniyor. En ufak bir aksaklığa izin verilmiyor. Ekipler, sistem sorumluları ekran başında sadece terminali değil tüm havalimanını kontrol ediyor. Acil olaylarda kırmızı telefonlar çaldığında kimin nereye gideceği, kimlerin toplanacağı her şey önceden belli. Yani özellikle terminal içindeki rahatlık ve huzur aşağıdan sağlanıyor. Güvenlikten elektriğe, sudan bagaj eşleştirmelerine kadar. Yukarıdaki huzur aşağının temeli üstünde kurulu.
#İstanbul HavalimanıSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#İstanbulİstanbul Gaziosmanpaşa’da sabah saatlerinde sağanak yağış etkili oldu. Mevlana mahallesinde yollar göle döndü. Bir araç yolda kaldı. Sonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi.
#İstanbulSonbaharın gelmesi ile güz yağmurları da etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün güncel hava durumu tahmin raporuna göre bazı illerde sağanak bekleniyor. Bu iller arasında İstanbul da var. Yapılan açıklamada İstanbul’un bazı bölgelerinde yerel kuvvetli sağanak beklendiğine yer verildi. Öte yandan yaşanabilecek, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı gibi tehlikelere dikkat çekildi. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise İstanbul için tarih vererek daha kuvvetli yağışların görüleceğini söyledi. Sağanak yağış İstanbul'da etkili oldu. Yollar göle dönerken, araçlar yağmur suyuyla dolan caddede ilerlemekte güçlük çekti. Boğaz hattında da etkili olan yağıi nedeniyle 15 Temmuz Şehitleri köprüsü görünmez hale gelirken balıkçılar avlanmaya ara vermedi.
#Hava DurumuHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıAlmanya’nın en büyük süpermarket zincirlerinden ALDI Süd’ün, ülkenin bazı bölgelerinde kamyonetlerle sokaklarda döner satmaya başlaması, Türk işletmecileri rahatsız etti. Türk dönerciler, “Döner bizim işimiz. ALDInin elini dönerden çekmesini, kendi işlerini yapmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdiler.
#AVRUPADAN HÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı Su