Beslenme şeklimizin değiştiği Ramazan ayında en önemli öğün; sahur. Çünkü sahurda tüketilen yiyecekler gün içinde acıkmayı engeller. Fakat sahurda tüketilen besinlerin tok tutmasının yanı sıra susatmaması da çok önemli. Peki sahurda neler tüketilmeli? İşte sahurda susatmayan yiyecekler...
#Sahurda Ne YenmeliRamazan ayı bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde yaşanıyor. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması çağrılarının sıklıkla yinelendiği bu dönemde oruç tutanlar nelere dikkat etmeli? Vücudun direnç kaybetmemesi için sahur ve iftarda neler tüketilmeli, nelerden uzak durulmalı? Öğretim Görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu anlatıyor...
#Oruç Tutmanın FaydalarıRamazan sofralarının ayrı bir güzelliği ve anlamı var. Günümüzün hızlı temposunda, unuttuğumuz geleneksel adet ve tatları hatırlamak için iyi bir fırsat. Bakkallar, manavlar, pazar tezgahları, alışveriş merkezleri insanla dolu. Lezzet işinden anlayanlar, normalde günlük alışverişinizi nereden yapıyorsanız, ramazan alışverişini de oradan yapın diyor.
Uzun bir bekleyişin ardından 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutanların uzun süren açlık sonrası beslenme düzeni değişecek. Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi yiyecekler sağlımız için faydalı? Hangi besinler daha uzun süre tok kalmamızı sağlar? İftar ile sahur aralığında neler yemeliyiz? Tüm bunların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Demirel sizler için şöyle açıkladı:
#Ramazan AyıRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurMüslümanlar için mübarek olan ramazan ayının ilk haftası geride kaldı. Saatlerin ilerlemesi ile beraber, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da Diyanet'in yayımladığı bilgiler doğrultusunda iftar saatlerini araştırmaya başladı. Peki, İstanbul'da bugün saat kaçta iftar yapılacak? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre iftar saatleri ve tablolu imsakiye bilgileri.
#İftarMübarek ramazan ayının üçüncü günü ile beraber, yurt genelinde 81 ilde yaşayan vatandaşlar da, saatlerin ilerlemesi ile imsakiye ve iftar saatleri ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Akşam ezanı ile beraber oruçlarını açacak olan vatandaşlar, Diyanet'in yayımladığı iftar saatleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamlayacak. Peki, bugün iftar saat kaçta yapılacak? İşte, il il iftar saatleri ve 2019 Ramazan İmsakiyesi ile ilgili detaylar.
#Ramazan İmsakiyesiRamazan'da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Sahurda ertesi gün yaşanacak açlığın endişesi ile doygunluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır anlayışı doğru değildir. Sahurda da iftarda olduğu gibi ölçülü yenmeli, katı gıdaların yanı sıra sıvı gıdalar da alınmalıdır” dedi.
#İftarRamazan ayına kısa bir süre kala, Ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin nasıl olması gerektiği vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Ramazan ayı boyunca ibadetlerini ederken bir yandan da beslenmelerine dikkat etmek isteyen vatandaşlar, bu konuda uzmanların görüşlerini ve tavsiyelerini araştırıyor. Peki, Ramazanda dengeli beslenme nasıl olmalıdır?
#RamazanSaray Pastaneleri’nin sahibi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’la Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda buluştuk. Sabah yediği bir elmayla akşam yemeğine kadar idare ediyormuş, buluşmamız bahane oldu, o sayede öğle yemeği yedi.
Ramazan ayı sonunda kilo alanların sayısı hiç de az değil. Oysa bu ayı daha hafif ve sağlıklı geçirmenin de püf noktaları var. İşte bunlardan biri: Tam da bu mevsimde pazarlarda satılan dikenucu (melocan) bitkisiyle yapılmış yemekler yemek. Dikenucu, mideye iyi geldiği için özellikle sahurda öneriliyor.
Pek çok kişi Ramazan'da şişmanladığından yakınıyor. Bilinçsizce yapılan beslenme hataları, gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırıyor. İftar ve sahur mönülerinde uzmanların önerilerine kulak verirseniz, Ramazan'dan zayıflamış olarak çıkabilirsiniz.
#Zayıflama / Diyetİzmir’de kurulu Park Sima Sağlıklı Zayıflama ve Estetik Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, yaptıkları araştırmada Türkiye’de ramazan ayında insanların oruç tutarken kilo aldıklarını söyledi. Altın, bol kalorili hamur işleri ile iftar davetlerinde sunulan binbir çeşit yemekler ve bol şuruplu tatlıların yenmesinin, oruç tutarken kilo alınınmasına neden olduğunu belirtti.