Ramazan sofrası için altın öğütler

Güncelleme Tarihi:

Ramazan sofrası için altın öğütler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2004 01:47

İzmir’de kurulu Park Sima Sağlıklı Zayıflama ve Estetik Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, yaptıkları araştırmada Türkiye’de ramazan ayında insanların oruç tutarken kilo aldıklarını söyledi. Altın, bol kalorili hamur işleri ile iftar davetlerinde sunulan binbir çeşit yemekler ve bol şuruplu tatlıların yenmesinin, oruç tutarken kilo alınınmasına neden olduğunu belirtti.

Oruç tutanları fazla kilolara karşı uyarıp tavsiyelerde bulunan Altın, iftar yemeğinin yavaş yenmesi gerektiğini söyledi. Altın, ‘İftarda yemek süresi toplam 45-50 dakika olmalıdır. Yemekler az ve yavaş yenmeli, iftar mutlaka çorba ile açılmalı. Çorba ve ekmeğinizi yedikten sonra biraz dinlenmeli ve 10-15 dakika ara ile bol su içilmeli. Taze fasulye, ıspanak, ısırganotu, patlıcan, semizotu, Bürüksel lahanası, beyaz lahana, börülce. kırmızı biber domatesli, brokoli, turp otu, radika gibi az yağlı sebze yemekleri ile yağsız balık, tavuk ve kuru baklagil tercih edilmeli’ dedi.

İftar sofralarının geleneksel çeşidi tatlıların ise yemekten iki saat sonra yenmesi gerektiğini belirten Gülşen Altın, şuruplular yerine de sütlü tatlıların tercih edilmesini istedi. Altın, sahurda da yağlı börekler yerine bol otlu yağsız gözlemelerin yenilmesi gerektiğini vurguladı.

İftarda ne yiyelim

İftar saati bir bardak su
Ardından zeytin veya hurma, 1 kase çorba, ekmek veya pide
10-15 dakika sonra 2 bardak su, az yağlı sebze yemeği, tavuk veya balık, yoğurt, az yağlı bol salata
50 dakika sonra rezene çayı
40 Dakika sonra 2 bardak su meyve- kuru kayısı veya elma
30 dakika sonra 2 bardak su, bir kase sütlü tatlı, bir bardak su, meyve-kivi
90 dakika sonra Isırgan otu çayı

Sahurda ne yiyelim

Çorba, ayran veya süt. Domates, salatalık, maydonoz, peynir, kepekli ekmek veya bol otlu yağsız gözleme. Gözlemeyi ıspanak , ısırganotu. ebegümece, maydonoz, kabak, dere otu, taze soğan veya lor peyniri ile hazırlayın.

Oruç tutanlar alışverişte dikkatli olun

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Av. Necati Yentürk, ramazan ayında vatandaşların oruçtan dolayı dikkat eksikliği yaşayabileceklerini, bu nedenle de alışveriş yaparken zarar edebilecekleri uyarısında bulundu. Yentürk, vatandaşlara ‘Oruçluyken alışveriş yapmayın ya da yapacaksanız, alışverişe gitmeden önce bir liste hazırlayarak, alışveriş boyunca bu listeye sadık kalın’ dedi.

Ramazan ayı boyunca özellikle gıda alışverişlerinin arttığını ve tüketicinin ramazan ayı boyunca kendisini zarara sokacak şekilde bilinçsizce alışveriş yaptığını söyleyen Necati Yentürk, bunun en büyük nedeninin oruçtan dolayı duyulan açlık ve susuzluk hissi olduğunu belirtti.

Bu önlemleri alın

İftara yakın saatlerde açlık hissi artacağından, alışveriş mümkünse iftardan sonra ya da sabah saatlerinde yapılmalı.

Alışverişe gitmeden önce ihtiyaç listesi hazırlanarak, listeye göre alışveriş yapılmalı.

Mümkünse listedeki ürünlerin tutarı hesaplanmalı ve alışverişe o tutarda para ile gidilmeli.

Fiyatlar konusunda dikkatli olunmalı, ramazan ayında bir çok satıcı fiyat artırabilir.

Alınacak ürünlerde son kullanma tarihi, üretim izni ve üretim yerinin yazılı olup olmadığına dikkat edilmeli, aksi takdirde, sağlık açısında sakıncalı bir durum oluşabilir.

Açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı. Hastalık yapabilecek bir çok mikroorganizma içerebilir.

Pastırma ve sucuk satışları arttı

Ramazanda iftar ve sahur sofralarını süsleyen, kokusu ve tadıyla iştah açıcı özelliği bulunan Kayseri pastırmasının satışları arttı. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte satışların yüzde 50 oranında atan patırmanın kilosu 25 ile 35 milyon, sucuğun kilosu ise 10 ile 15 milyon lira arasında satılıyor.

Karpuzatan Mevki’nde faaliyet gösteren Erciyes Sucukları Fabrikası Pazarlama Müdürü Serkan Akdemir, Ramazan ayı ile birlikte özellikle pastırma satışlarında hareketlilik olduğunu söyledi. Başta Kayseri olmak üzere Türkiye’nin değişik illerine pastırma ve sucuk pazarladıklarını belirten Akdemir, ‘Sofraları süsleyen, tadı ve lezzetiyle insanların iştahı açan pastırma, artık Ramazan sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Türkiye çapındaki satışlarımız da yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış oldu’ dedi.

Kentin Millet Caddesi’nde toptan ve perakende pastırma ve sucuk satan Ahmet Sami Sarıçiçek ise, pastırmanın yanı sıra sucuk satışlarının da yüzde 20 arttığını söyledi.

İstanbul’da nostaljik ramazan geceleri

Ramazanın başlamasıyla birlikte İstanbul’da belediyeler eğlence ve kültür etkinlikleriyle birbiriyle yarışırken, vatandaşlar nostaljik ramazan geceleriyle moral buluyor.

Sultanahmet Meydanı’nda her yıl kurulan nostaljik çarşıda geleneksel Türk mutfağının lezzetleri ve turistik eşya satan dükkanlar yer alırken, etkinlikler arasında ‘Neyzenler Gecesi’, İstanbul’daki cami müezzinlerinden oluşan gazelhanların ’Gazeller-Gazelhanlar Gecesi’ ve bu yıl vefat eden Kani Karaca’nın hatırasına ‘Kadir Gecesi Özel Programı’ da bulunuyor.

Üsküdar’da her yıl Demokrasi Meydanı’nda kurulan ramazan çadırının yerinde, Marmaray Projesi çerçevesinde süren kazı çalışmaları devam ettiği için, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden kiralanan arabalı vapurda iftarın ardından musikiden ortaoyununa, söyleşiden konserlere birçok etkinlik var.

Beykoz Belediyesi çiğ köfte partileriyle süslenen sıra gecelerinin müdavimi çok. Beykoz’da kültür ve sanat etkinleri çerçesinde Uğur Işılak’dan Nejat Uygur’a ünlü tiyatro sanatçıları halkla buluşacak, Ayna Grubu, Yılmaz Morgül, Orhan Hakalmaz, Volkan Konak ve Fatih Kısaparmak’ın da aralarında yer aldığı ünlü sanatçılar konser verecek.

Kadıköy Belediyesi, iftar sonrası keyifli vakit geçirmek isteyenler için Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde çeşitli konserler düzenlerken, Bayrampaşa’da panelden konferansa, konserlerden tasavvuf müziğine kadar çeşitli programlar Ramazan ayı süresince devam edecek.

Bahçelievler’de ramazan etkinlikleri çerçevesinde Fatih Kısaparmak, Sinan Özen, Murat Göğebakan’ın da aralarında yer aldığı ünlü sanatçılar konser verirken, Gaziosmanpaşa’da belediye önünde kurulan Ramazan çadırında ‘Kastamonulular Gecesi’, ‘Erzurum Gecesi’, ‘Karadeniz Gecesi’, ‘Rumeliler Gecesi’, ‘Cumhuriyet Bayramı Özel Gecesi’ile ‘Kadir Gecesi Özel Programı’ yer alacak.

Düzenlenen etkinliklere vatandaşların yanı sıra bölge milletvekilleri de katılarak halkla bütünleşme fırsatı bulup, birlikte türkü söyleyip, kolkola halay çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!