Malum Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının ve düzenin değiştiği dönem. Öğün sayısı ikiye düşüyor. Uzun süren açlığın arkasından oruç açılınca, enerjisi daha yüksek yiyecekler yeniyor. Uzmanlar ise iftar ve sahur arasına iki öğün daha eklenmesini öneriyor.
#RamazanUzun bir bekleyişin ardından 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutanların uzun süren açlık sonrası beslenme düzeni değişecek. Ramazan ayı boyunca nasıl beslenmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi yiyecekler sağlımız için faydalı? Hangi besinler daha uzun süre tok kalmamızı sağlar? İftar ile sahur aralığında neler yemeliyiz? Tüm bunların cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Demirel sizler için şöyle açıkladı:
#Ramazan AyıRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurMüslümanlar için mübarek olan ramazan ayının ilk haftası geride kaldı. Saatlerin ilerlemesi ile beraber, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da Diyanet'in yayımladığı bilgiler doğrultusunda iftar saatlerini araştırmaya başladı. Peki, İstanbul'da bugün saat kaçta iftar yapılacak? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre iftar saatleri ve tablolu imsakiye bilgileri.
#İftarMübarek ramazan ayının üçüncü günü ile beraber, yurt genelinde 81 ilde yaşayan vatandaşlar da, saatlerin ilerlemesi ile imsakiye ve iftar saatleri ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Akşam ezanı ile beraber oruçlarını açacak olan vatandaşlar, Diyanet'in yayımladığı iftar saatleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamlayacak. Peki, bugün iftar saat kaçta yapılacak? İşte, il il iftar saatleri ve 2019 Ramazan İmsakiyesi ile ilgili detaylar.
#Ramazan İmsakiyesiRamazan ayının yaza denk gelmesiyle birkaç yıldır aç ve susuz geçirilen saatler gittikçe uzuyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Dr. Timur Erk, vücudun su ve tuz dengesine çok dikkat edilmesi gerektiğini aksi takdirde böbrek hastalıkları oluşabileceğini belirtiyor.
#RamazanTürk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin, böbrek hastalarının karşılaşacağı en kötü durumun tansiyon yükselmesi olduğunu belirterek, "Önlemlere rağmen yükselirse mutlaka ilaç kullanıp oruca ara verilmeli" ifadesini kullandı.
#RamazanRamazan ayı sonunda kilo alanların sayısı hiç de az değil. Oysa bu ayı daha hafif ve sağlıklı geçirmenin de püf noktaları var. İşte bunlardan biri: Tam da bu mevsimde pazarlarda satılan dikenucu (melocan) bitkisiyle yapılmış yemekler yemek. Dikenucu, mideye iyi geldiği için özellikle sahurda öneriliyor.
Ramazan sofralarının ayrı bir güzelliği ve anlamı var. Günümüzün hızlı temposunda, unuttuğumuz geleneksel adet ve tatları hatırlamak için iyi bir fırsat. Bakkallar, manavlar, pazar tezgahları, alışveriş merkezleri insanla dolu. Lezzet işinden anlayanlar, normalde günlük alışverişinizi nereden yapıyorsanız, ramazan alışverişini de oradan yapın diyor.
Pek çok kişi Ramazan'da şişmanladığından yakınıyor. Bilinçsizce yapılan beslenme hataları, gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırıyor. İftar ve sahur mönülerinde uzmanların önerilerine kulak verirseniz, Ramazan'dan zayıflamış olarak çıkabilirsiniz.
#Zayıflama / Diyetİzmir’de kurulu Park Sima Sağlıklı Zayıflama ve Estetik Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, yaptıkları araştırmada Türkiye’de ramazan ayında insanların oruç tutarken kilo aldıklarını söyledi. Altın, bol kalorili hamur işleri ile iftar davetlerinde sunulan binbir çeşit yemekler ve bol şuruplu tatlıların yenmesinin, oruç tutarken kilo alınınmasına neden olduğunu belirtti.