Tavuk hem sağlıklı hem de besleyici bir protein olması nedeniyle mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Özellikle but, göğüs gibi parça tavuklar neredeyse herkesin buzdolabında acil durumlar için yerini alıyor. Peki buzdolabınızdaki tavuk etlerini ne kadar zaman saklıyorsunuz? Daha da önemlisi tavuğun bozulduğunu anlamanın yollarından haberdar mısınız? Gelin bu işaretlere biraz yakından bakalım…
#Tavuğun Bozulduğu Nasıl AnlaşılırEvde kaldığımız bu uzun süreçte, dondurucudaki ürünlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Gerektiğinde markete gitmek yerine, özellikle buzluktaki et ürünlerinin fazlasıyla işinizi kolaylaştırdığı bir gerçek. Ancak bazen ihtiyacımızın daha fazlasını eritmek zorunda kalabiliriz. Böyle durumlarda ne yapmalıyız? Etler çözüldükten sonra tekrar dondurulabilir mi? Cevap sandığınızdan daha karmaşık olabilir.
#Çözülmüş EtEti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.
#Et Yıkanır MıDerin dondurucular mutfaklarda hepimizin en önemli yardımcılarından. Yiyecekleri tazeliğini kaybetmeden uzun süre saklamanın en sağlıklı yollarından biri olan dondurulmuş gıdayı tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da var. Bunların başında da buzun çözdürülmesi geliyor.
#EkstralezzetYeme davranışının arkasındaki nedenleri bulmaya çalışan uzmanlar, aşırı yeme, az yeme, sağlıklı yeme, diyet, kilo kontrolü gibi konular üzerine uzun yıllardır araştırmalar yapıyor. Ortak fikirleri ise yeme alışkanlığımızın temelinde düşüncelerimizin, inançlarımızın, algılarımızın yattığı... Bunu değiştirmenin de pratik yolları var.
#Dr. Başak DemirizSöz konusu stres olunca yüzlerce yazı ve birbirine geçmiş bilgiden bahsedebiliriz. Ancak kısaca söylemek gerekirse azı başarı, çoğu ise ciddi boyutlara ulaşan hastalıklar getiriyor. Vücudun strese karşı verdiği yanıtlar arasında en önemlisi de kalp damar sisteminde yarattığı tablo.
#StresYaş ilerledikçe cildin esnekliğini kaybetmesi, yer çekiminin etkisiyle dokuların aşağı doğru sarkmasına neden olur. Bu süreç, yüzün doğal genç ve dolgun görünümünün bozulmasına ve yaşlı bir ifadeye yol açabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, konuylaile ilgili merak edilenleri ve yapılabilecekleri sizler için anlatıyor.
#Güzellik12 yaşındayken radyo programı yapmaya başladı. Yayıncılıktan hiç kopmadı ama psikolojiye de meraklıydı, bu alanda eğitim gördü. Klinik psikolog Gökhan Çınar YouTube’daki Bana Göre TV kanalında ‘Katarsis’, ‘Katarsis X-tra’ ve ‘FÜG’ adlı programları yapıyor. Hem Okan Bayülgen, Haluk Levent, İrem Derici gibi ünlü konukları ağırlıyor hem de toplumsal meselelere odaklanıyor. Bir yandan da yaptığı gösteriler dolup taşıyor.
#Gökhan ÇınarAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkTürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem CoşkunardaKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayGebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Bu dönemde vücut önemli değişikliklere uğrar ve buna bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik, hamileliğin yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle ilk ve üçüncü trimesterda görülen bu durum, birçok kadının günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Ancak, bu süreci daha rahat ve enerjik bir şekilde geçirmek için alınabilecek bazı önlemler ve uygulamalar bulunmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, sağlıklı bir gebelik geçirmenin yolları hakkında bilgi verdi.
#Gebelikte HalsizlikYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserSon yıllarda mühim bir sağlık sorunu haline gelen meme kanserine karşı artık çok daha fazla uyanık olmak zorundayız. Çünkü meme kanseri, sanıldığı üzere sadece 40 yaş üstü kadınları değil, 20’li, 30’lu yaşlardaki genç kadınları ve hatta erkekleri de etkileyebiliyor.
#Buğra BuyrukçuSevgili Hürriyet okurları... Hepimizin sağlıklı yaşlanmak istediği bir gerçek. Peki, bunun anahtarının bağırsaklarımızda yaşayan trilyonlarca bakteride gizli olabileceğini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız, sağlıklı yaşlanmanın sırrı bağırsaklarımızda!
#Şenol KalyoncuTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggBazı insanlar aşk ve evlilik konusunda o kadar şanslı ki! Hayat onların gelecekte acı ve tatlı, hastalıklı ve sağlıklı günlerini birlikte geçirecekleri insanları çok erken karşılarına çıkarıyor... Kimi zaman bu ilk tanışmadan sonra araya yıllar girse de yine yolları kesişiyor ve hayatlarını birleştiriyorlar. Gerisi ise bir aile, çocuklar ve birlikte geçirilen uzun süre.
#Buddy ValastroMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. "DEM Parti'ye uzattığım el yanlış yorumlanmasın" diyen Bahçeli, "DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Türkiye’ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler" dedi.
#Devlet BahçeliMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. "DEM Parti'ye uzattığım el yanlış yorumlanmasın" diyen Bahçeli, "DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Türkiye’ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin. Ama devletin terörle masaya oturmasını hiç kimse, hiçbir şart altında beklemesin, aklından dahi geçirmesin. Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler" dedi.
#MHPCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı'nın herhangi sorununun olmadığını, ilk 4 madde üzerinden yapılan tartışmaların sürece katkısı olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor" açıklamasını yaptı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün yaya trafiğine açılması Ulaştırma Bakanlığı’nın gündemine girdi. ‘Turistik proje’ olarak düşünülen konuyu sektörün uzmanlarına sorduk. Kimi uzman bu durumun güvenlik riski oluşturabileceğini söylerken, kimi uzman ise İstanbul turizmi için faydalı olabileceğini ifade etti.
#15 Temmuz Şehitler Köprüsü