Simetri hastalığı nedir, nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Simetri hastalığı nedir, nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 14:50

Simetri hastalığı, hastalıktan daha çok bir takıntıdır. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) probleminin bir türüdür. Simetri hastası olan kişilerin çevrelerindeki objelerin konumları ve düzenleriyle ilgili takıntıları vardır.

Haberin Devamı

Simetri hastaları, mükemmel bir görünüşü kafayı takmışlardır. Hastalığından isminden de anlaşılacağı gibi eşyaların simetrisine çok önem verirler. Takıntıları sadece eşyalara karşı değildir. Örneğin; tüm harflerin düzgün dizilmediği ya da eksik harflerle yazılmış kelimelere aynı zamanda yazım hatalarına karşı tahammül edemeyebilirler. Her şeyin bıraktıkları gibi olmasında titizlenirler.

Simetri Hastalığı Belirtileri

Mükemmel ve temiz ortamlarda bulunma isteği,
Kendini temiz hissetme ihtiyacı,
Kötü olayların başına gelebileceğini düşünmesi,
Her şeyin düzgün olmasını olmadığında ise bu durumdan rahatsız olma,
Genetik yatkınlıklar,
Temizlik yapma istediği simetri hastalığının belirtilerindendir.

Simetri Hastalığının Tedavisi

Simetri hastalığı İleri derecede olduğunda yani aşırı temizlenme isteği, endişe, korku, sürekli düzenli olma gibi durumlar başlamış ise tam olarak tedavisi mümkün değildir.
Simetri hastalığı olan kişiler ilerlemesini önlemek veya yavaşlatmak için psikoterapi seanslarına başlamalıdırlar.

Haberin Devamı

Psikolojik Terapi

Sergileme ve tepki önleme (exposure and response prevention, ERP) isimli psikolojik terapi en etkili olandır.Hastaya uygulanan bu terapi aşamalı olarak takıntılı olduğu konun üzerine götürülür. Daha sonra hastaya takıntıları ile baş etmenin sağlıklı yolları öğretilir.Hasta zor bir süreçten geçtikten sonra zorluklarla ve takıntıları ile mücadele etmeyi öğrenir.

İlaçlar

Bazı tip ilaçlar simetri hastalığı için kullanılabilinir. Genelde antidepresan ilaçları verilir.Sonuç alabilmek için bazen haftalar, aylar geçmesi gerekebilir. Doktorunuz antipsikotik ilaçlarla antidepresanları kombine edebilir.Hastalığınız iyiye gitse bile doktorunuza danışmadan ilacınızı bırakırsanız belirtileriniz nüksedebilir. Antidepresanlar bağımlılık yapmazlar ama fiziksel alışkanlık (bağımlılıktan farklı) durumu oluşabilir. Dolayısıyla tedaviyi bırakmak, doz aşmak, alım atlamak kopukluk sendromu gibi yan etkiler doğurabilir. Doktorunuz dozajı yavaş yavaş düşürecektir.

BAKMADAN GEÇME!