Şeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikKepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir. Peki, kepekli ekmeğin faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte kepekli ekmek tüketmenin yararları.
SONBAHARDA alınacak 2-3 kilonun bağışıklık fonksiyonunu tehlikeye sokabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Duygu Yıldırım, “Siz de fazla kiloluysanız veya olması gerekenden zayıfsanız, vakit kaybetmeden ideal kilonuza sağlıklı bir diyetle ulaşmalısınız. Bunun için günde 4- 6 öğün beslenin ve kahvaltınızı çok geç yapmayın” diyerek, 10 maddede bağışıklığı güçlendirmenin yollarını anlattı.
#Diyetisyen Duygu YıldırımTüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayı itibariyle online eğitimle tamamlanan 2019-2020 eğitim öğretim yılı geride kaldı. Virüs hala etkisini yitirmemişken gözler şimdi 21 Eylül günü başlayacak yeni eğitim öğretim yılında. Doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına ek olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için beslenme, fiziksel aktivite ve uyku düzeni oldukça önemli.
#ÇOCUKKoronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçen ve Haziran ayında kapatılan okullar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı en son açıklamaya göre 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle yeniden açılacak. 21 Eylül’de ise Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda yüz yüze eğitim başlayacak. Gerekli tüm tedbirlerin alındığı yeni eğitim yılında pek çok düzenleme olsa da ailelerin aklında “Çocuklarımızı nasıl koruyacağız” sorusu yer alıyor. Durumun hem psikolojik hem de sağlık tarafını sizler için detaylıca ele aldık.
#ÇocukEvde olduğumuz bu günlerde daha az hareket ediyoruz. Bu sebeple yemek yerken porsiyon kontrolü yapmak her zamankinden çok daha fazla önem taşıyor. İşte size porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olacak 6 ipucu...
#Karantinada BeslenmeGünümüzde diyet yapmak sandığınızdan çok daha zor. Neden mi? Çünkü herkes bir beslenme uzmanı edası ile geziyor ve her kafadan kilo verme süreciyle ilgili ayrı bir ses çıkıyor. Siz siz olun sorularınızı çevrenizdekilere değil, bir uzmana sorun. Biraz araştırdık, diyetisyenlerin en sık karşılaştığı soruları ve cevaplarını bulduk.
#Diyet Yaparken Neler YenirKaliteli bir uyku vücudun yeterince dinlenmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vazgeçilmez. Düzenli uyku uyuyamayan kişilerin gergin ve enerjisiz hissetmelerinin yanında kaygı yaşama ve kilo alma gibi problemlerle karşılaştıkları da bir gerçek. Gün içerisinde tüketilen besinlerin de uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi var. Bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmek mümkün. İşte kolayca uyumanızı sağlayacak besinler...
#Kaliteli UykuSıcaklıklarının artması ile birlikte, vücudun temel gereksinimleri de değişiyor. Havaların ısınmasıyla artan sıvı ihtiyacı gibi kurallarda değişiklik yapılması gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Altuntaş, sıcak havalarda sağlıklı kalmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#BeslenmeFırından yeni çıkmış, taze ve de sıcacık pideyi gereğinden fazla tüketmek… Şerbetli tatlıları iftar sofrasından eksik etmemek… Uzun saatler süren açlıktan sonra iftar sonrasında aniden mideye yüklenmek ve ideal porsiyon miktarını fazlasıyla aşmak…Ramazanda oruç tutarken değişen beslenme alışkanlıkları, iftarda gereğinden fazla ve hızlıca yemek yemek, iftar ile sahur arasında dengeli bir öğün düzeni oluşturamamak gibi etkenler vücudumuzu zorlayabiliyor.
#Ramazanda Sağlıklı Olmak İçin Neler YapılmalıÖnce şunu iyi bilelim: Bedenlerimiz gibi metabolizmalarımız da “fabrikasyon” imalatlar değil. Metabolizmaları birbirinden farklı düzende çalışan insanlarız. Bir başka deyişle “fabrika ayarlarımız” farklı, “kullanım bilgilerimiz” çeşitli. Bu nedenle herkes “günde üç öğün” yemek zorunda, “aksini yapanlar hasta olur” diyen de; “günde iki öğün” yemek zorundayız şeklinde fetva veren de; “en iyisi altı öğündür, bu metabolizmamızı da hızlandırır” düşüncesinde ısrar eden de “külliyen” haklı değil. Hepsinin doğru olabileceği farklı bedenler var. Kısacası başlıktaki sorunun yanıtı birden fazla. Peki, değişmeyen, sadık kalmamız gereken bazı beslenme kuralları yok mu? Tabii ki var. Detaylar için buyurun...
#Osman Müftüoğlu