Güncelleme Tarihi:
Kepek ekmeği içerisinde zengin vitamin ve mineral bulunmaktadır. Yüksek lif ve posa içeren kepe ekmeği sağlıklı beslenme diyet listelerinin başında gelmektedir.
Kepeli Ekmeğin Faydaları Nelerdir?
Kepek ekmeği zengin vitamin ve mineral barındırmasının yanı sıra diyet dönemlerinin başında gelen bir ekmek türüdür. Yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip kişilerin dışında herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerin de kepekli ekmek tüketmesi gerekir. Kepek ekmeği buğdayın en yüksek besin değerini içerisinde barındıran kısmından elde edilen kepek unu ile yapılmaktadır.
Kepek ekmeği ile beyaz ekmek arasındaki fark yüksek karbonhidrat seviyesidir. Beyaz undan yapılan beyaz ekmek kısa sürede kan şekerini yükseltmekte ve açılık hissi oluşturmaktadır.
- Yüksek besin değerine sahiptir.
- Uzun raf ömürlüdür.
- Düşük kalori miktarına sahiptir.
- Metabolizmayı hızlandırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.
- Kan şekerini dengeler.
- Mide, bağırsak ve diyabet rahatsızlıklarına sahip kişiler için mevcut sağlık durumunu korumaktadır.
- Uzun süre tokluk hissi oluşturmaktadır.
Kepekli Ekmek Neye İyi Gelir?
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içermektedir. Bu nedenle diyet yapan kişilere çok iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynayan kepekli ekmekler sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Beyaz ekmek ile aynı kaloriyi içerse de bağırsakları çalıştırıp iştah kesme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca bağırsak ve mide problemlerine de iyi geldiği bilinmektedir.
Günümüzde pek çok uzman kepek ekmeği tüketmenin faydalarından bahsetmektedir. Beyaz ekmeğin hem katkı maddesi içermesi hem de tip 2 diyabete yol açma ihtimali olması sebebiyle kepekli ekmeğin tüketimi önerilmektedir. Kepek ekmeğinin ayrıca yüksek tansiyon sahibi kişilere iyi gelmektedir.
Kepekli Ekmek Tüketmenin Yararları
kepekli ekmek tüketmek insan sağlığı açısından çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tüketilmesi önerilir. Kepek ekmeğinin yararları şunlardır:
- Kepek ekmeği tam tahıllar grubunda yer almaktadır. İçerisinde E ve B vitaminleri bulunur.
- Kepek ekmeği posa ve lif bakımından zengindir. Bu nedenle tok tutucu özelliği bulunur.
- Çiğnemesi zor bir ekmektir. Uzun süre çiğnendiği için tokluk hissi oluşturur.
- Bağırsaklarda oluşabilen kolon kanserine karşı korumaktadır.
- Şeker hastalarının kepekli ekmek tüketmesi tavsiye edilmektedir.
- Bağırsak ve mide problemlerine iyi geldiği için bu sorunu yaşayan kişilerin kepek ekmeği tüketmesi önerilir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- İnsan vücudunun toksinlerden arınmasını sağlar.
- Tansiyonu düşürür ve tansiyon dengesini korumaya yardımcı olur.
- Kan üretimini destekler.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Yağlanmanın önüne geçer.
- kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
- Damar yağısını korur.
- Sindirim sistemini hızlandırması sebebiyle kabızlık problemlerin önüne geçer.
- Tükürük salgısını arttırır ve gereksiz besin alımına engel olur.
- Midede uzun süre kaldığı için hızlı acıkmayı engeller.
- Kepek ekmeğin içerisinde fitik asit, kalsiyum, çinko ve demir elementlerinin gereğinden fazla emilesine engel olur.
- Kepek ekmeği doğal ve yüksek karbonhidrat seviyesine sahiptir.
- Uzun raf ömrüne sahiptir ve kolay bozulmaz.