İnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarTürkiye’de her yıl 133 bin bebeğin erken dünyaya geldiğini belirten Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Prematüre bebeklerin, hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır” dedi.
#Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koçİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#Eğitim2 yıl boyunca tüm dünyayı sarsan COVID-19 salgını, büyük ölçüde etkisini yitirmiş görünüyor. Ancak Dünya Bankası Gelişmekte Olan Ülkeler Baş Ekonomisti Norbert Schady’nin yaptığı çalışma pandeminin bedelini gelecek kuşakların ödeyeceğini gösteriyor. Raporu Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ile konuştuk. Baltaş, “Çocuklar ve gençler eğitimden uzak kaldı. Pandeminin asıl ağır etkileri gelecekte ortaya çıkacak” diyor.
#Dünya Bankası2 yıl boyunca tüm dünyayı sarsan COVID-19 salgını, büyük ölçüde etkisini yitirmiş görünüyor. Ancak Dünya Bankası Gelişmekte Olan Ülkeler Baş Ekonomisti Norbert Schady’nin yaptığı çalışma pandeminin bedelini gelecek kuşakların ödeyeceğini gösteriyor. Raporu Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ile konuştuk. Baltaş, “Çocuklar ve gençler eğitimden uzak kaldı. Pandeminin asıl ağır etkileri gelecekte ortaya çıkacak” diyor.
#Dünya BankasıÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiEt ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmasına şüphesiz en ilginç yorum Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı, sanatçı Ömür Gedik’ten geldi: ‘Kırmızı et daha da pahalansın, hayvanlar kurtulsun, insanlar daha sağlıklı olsun...’ Bu yorum sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Hakarete varan paylaşımları bir yana bırakırsak bu çıkış aslında önemli bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Doğayı korumanın yolu etin pahalanmasında mı? Etsiz yaşam mümkün mü? Kimdir bu vejetaryen ile veganlar? Peki ya etçiler bu çıkışa ne diyor? Sordum.
#EtKrizantem bilinene bir diğer adıyla kasımpatı, Yunan dilinde altın çiçek anlamıyla tanımlanan bir çiçek olma özelliği barındırır. Beyaz renkte çiçek açan krizantem çiçeği ise bolluğu temsil eden bir çiçek olarak nitelendirilir. Sizin için Krizantem çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Krizantem çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
Aslanağzı çiçeği yaz aylarının en harika görünüme sahip ve en çok aranan çiçeklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Türkiye'de doğal olarak yetişebilen çiçek türleri arasında yerini almaktadır. En fazla merak edilen Aslanağzı çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aslanağzı çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde belirlenmiş olan konu başlıklarını derledik.
#Aslanağzı ÇiçeğiBitkisel kürler, insan sağlığı ve çevre için olumlu etkilere sahip olan ürünlerdir. Bu kürlerin kullanımı ile insan yaşamının kalitesi ve sağlıklı gelişim de sağlanabilmektedir. Lavanta kürü nedir ve nasıl yapılır? Lavanta kürü faydaları ve tarifi nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Fesleğen, Ballıbabagiller familyasına ait Ocimum cinsi tek yıllık bir bitkidir. Ilıman iklimde yaşamaya uygun olan fesleğen evlerde saksı içinde yetiştirilebilir. Peki, fesleğen tohumu nasıl ve zaman ekilir? Fesleğen tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte fesleğen tohumuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.
Çocuğun çevresiyle yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile kendini belli eden otizm, en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Peki otizm nedir, belirtileri nelerdir? İşte otizm hakkında tüm merak edilenler.
#OtizmAsıl adı Kalanchoe olan ve halk arasında ‘Kalanşo’ olarak bilinen bu renkli çiçek, son zamanlarda en çok merak edilen bitkiler arasında yer alıyor. Peki kalanşo çiçeği nedir? İşte kalanşo çiçeği bakımının püf noktaları…
#Kalanşo ÇiçeğiCovid-19 salgını hayatı derinden etkilemeye devam ediyor. Salgının en büyük mağduru ise çocuklar. Okula gidemiyor, özgürce sokaklarda oynayamıyor, sosyalleşemiyor, uzun saatlerini bilgisayar karşısında geçirmek zorunda kalıyor ve aile içi şiddete maruz kalıyorlar. Çocuklara karşı şiddet uygulamak çocuk psikolojisini ve iştahı nasıl etkiliyor?
#ÇOCUKGebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
#HamileGEBELİKTE yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
#Op. Dr. İlknur SayarVücudumuzda önemli denetleyici ve düzenleyici sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler bilgileri vücudumuza aktarmak suretiyle sağlıklı bir yaşam sürmemize olanak tanır. Bu sistemlerden biri olarak iç salgı bezleri öne çıkmaktadır. Şimdi İç salgı bezlerini inceleyeceğiz ve görevlerine bakacağız. İşte 6. sınıf fen bilgisi iç salgı bezleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi İç Salgı Bezleri Konu AnlatımıMEB’in velilere ulaştırmak üzere ‘Bizden’ bülteninin ikinci sayısı yayımlandı. Öğrencilere dağıtılan bültende, ‘müze’ kavramı, ‘okul çağı çocuklarında kahvaltının önemi ve gıda okur yazarlığı’ konuları ile ‘çocuklarını hayat karşısında güçlü kılmak isteyen anne ve babalara öneriler’ yer aldı.
#Milli Eğitim BakanlığıPISA patronu olarak bilinen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin PISA 2018’deki karnesini değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Schleicher, öğretmene yatırımın ve eğitim kalitesinin arttığını, bunun da Türkiye’yi üst sıralara taşıdığını söyledi. 2023 Eğitim Vizyonu’nu olumlu bulan direktör, “Sınav sistemi değişmezse 2023 vizyonu olmaz”dedi.
#GazetehaberleriSağlıklı uyku çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri için oldukça önemlidir. Bazı çocuklar uykusu geldiğinde yatağına geçip yatarken, bazı çocuklar uykuya geçişte zorlanmakta ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Uykuya DalmaGünlük hayatın koşturmacası içerisinde kimi zaman çocuklara zaman ayırmak, onlarla beraber etkinlikler, aktiviteler yapmak düşündüğümüzden zor olabilir. Ancak her ne kadar iş ve ev sorumluluklarımız çok olsa da, günlük rutinlerin içerisinde çocuklarla kaliteli zaman geçirmeye fırsat verecek anlar bulunabilir. Aslında kaliteli zaman demek, uykudan önce okunan hikâyeler, beraber yenen akşam yemekleri gibi sağlıklı gelişim için önemli, anlamlı ve basit aktivitelerdir.
#Çocuk Psikolojisi"200 Adımda Ergenlik Rehberi" kitabı, bir çocuğun okula başlamasından o çocuğun ergenlik sürecini bitirinceye dek geçen süreçteki merak edilen soruların yanıtlarını, uzmanların görüşleriyle bir araya getirdi. Hızla büyüyen çocukların büyüme çağında yaşadığı tüm zorlukların çözüm önerilerini sunan kitap, rehber niteliği taşıyor.
#Ergenlik Dönemi