Bağlanma; bireyin, başka bir kişiden yakınlık bekleme eğilimi bu kişi yanında olduğunda kişinin kendisini güvende hissetmesidir. Bağlanma, genelde çocuk ile yetişkin bir birey -çoğu zaman anne (ya da bakım veren kişi)- arasındaki olumlu bağı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bağlanma kuramı hayvan gözlemleri ve deneyleri sonucunda gelişmiş bir kuramdır. Bağlanma ile ilgili ilk araştırmaları John Bowlby ve arkadaşları yapmışlardır.
#ÇocukDemet Şener ve Cenk Küpeli çifti geçtiğimiz gün sürpriz bir kararla evliliklerini anlaşmalı olarak sonlandırdı. Çiftin boşanma nedeni olarak Küpeli’nin çocuk isteğine sıcak bakmaması gösterildi. Magazin gündeminde epey yer eden bu boşanma, “Çocuk sahibi olma fikri evlenmeden önce konuşulmalı mı?” , Eşlerin çocuk sahibi olma konusunda anlaşmazlığa düşmesi nasıl aşılabilir?” gibi pek çok soruyu da beraberinde getirdi.
#Demet ŞenerUyku eğitimi ilk kez 70’li yıllarda bir araştırma konusu olarak literatürde yerini alan ve en temelinde, bebeklerin kaliteli uyku uyuyabilmesini sağlamak amacıyla, insan doğasındaki genel adaptasyon/alışma kapasitesi kullanılarak bebeklere bağımsız uyku becerisi kazandırma yaklaşımıdır.
#Bebek UykuKIZINIZ yemeğini sürekli sizin yedirmenizi istiyor, geceleri sizinle yatmaktan vazgeçmiyor ya da oğlunuz arkadaşlarının doğum gününde bile onlarla oynamak yerine sizin yanınızda durmayı tercih ediyor, kendisine bir şey sorulduğunda yanıt vermek yerine arkanıza saklanıyorsa dikkat edin...
Psikolog Nilüfer Devecigil “doğal ebeveynlik” üzerine çalışan bir psikolog. Doğal ebeveynlik anne-bebek arasında sağlıklı bağlanma anlamına geliyor. Türkiye’de bu konu pek bilinmediği için seminerler veriyor ve ayrıca Doğan Kitap’ın Anne-Baba Akademisi adı altında çıkardığı kitapların seçiminde rol oynuyor, kitaplara önsöz yazıyor. Kendisini de bir anne olan Devecigil, çocuk yetiştirilirken yapılan, doğru bilinen yanlışları anlattı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, kurban kesimini izleyen çocukların, "vejeteryan" olmalarının azımsanamayacak oranda karşılaşılan bir durum olduğunu bildirdi.
Çalışandan sorumluluk alması, inovasyona katkı sağlaması ve zor bir durumda hızlıca çözüm üretmesi bekleniyor. Peki hata yapabilir mi? Tehlike yaratacak bir prosedür eksikliğini önceden fark edip yönetime iletebilir mi? Prof. Dr. Acar Baltaş psikolojik açıdan güvenli bir iş yerinin kötü haber verme kültürü gelişmiş bir yapıda inşa edilebileceğini vurguluyor.
#İş YeriBerlin’deki Charité hastanesinde bir HIV hastası daha tedavi edildi. Charité hastanesi tedavinin kesilmesine rağmen, HIV hastası bir kişide 5 yıldan uzun bir süredir HIV tespit edilmediğini açıkladı. Bu Almanya’da üçüncü, dünya çapında ise altıncı iyileşmiş hasta olarak kabul ediliyor. Daha önce ‘Berlinli Hasta’ olarak bilinen Timothy Brown, 15 yılı aşkın bir süre önce HIV virüsünden kurtulan ilk kişi olmuştu.
#ALMANYAİlk aşık olduğumuzda neden gözümüz karşımızdakinin kusurlarını görmez? Karnımızda uçuşan kelebeklerin, terleyen avuçlarımızın sebebi nedir? Neden hep sevdiğimizle birlikte zaman geçirmek ister, onu yeri gelince kendimizden bile kıskanırız? Peki sevilen kişi hayatımızdan çıktığında bu kaybın vücudumuza nasıl bir etkisi olur? Bilim insanları bütün bunları teker teker anlattı...
#AŞKRessam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür EkeBu sorunun yanıtı yıllardır tartışılıyor. Bazı bilim insanları ilk görüşte aşkın gerçek olabileceğini savunuyor. Bazıları ilk görüşte aşkın olduğunu ama bunu kalbimiz, beynimiz ya da hormonlarımızın değil genetik yapımızın belirlediğini düşünüyor. Bazıları ise böyle bir şey olmadığını ve buradaki durumun ilk görüşte aşktan ziyade cinsel kimya ile alakalı olduğunu düşünüyor. Peki size göre ilk görüşte aşk var mı ve hiç sizin başınıza geldi mi?
#Aşk