Zanzibar’a adım attığım andan itibaren sürekli bu cümleyi duyuyorum. Svahili dilinde ‘hakuna matata’, ‘her şey yolunda, problem yok’ demek. Gerçekten her şeyin yolunda gittiği, Hint Okyanusu’nun ortasında bir adadayım. Doğu Afrikalılar gibi benimsiyorum bu felsefeyi ve gerçekten de tatilim süper geçiyor...
#SeyahatPirinç; Osmanlı Dönemi mutfak kültürümüzde oldukça geniş bir yer kaplar. Kullanım alanı da pilavlar dışında çok çeşitlidir. Zeytinyağlı yemeklerde, sarma dolmalarda, köfte harçlarında, tatlılarda ve çorbalarda pirinç kullanılırdı ve günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.
#BursaTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge Samancıİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıMalta Turizm Ofisi’nin Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirdiği “Tarihin Tadına Bak” adlı etkinlikte buluşan ve İlber Ortaylı’nın anlatımıyla Akdeniz’in tarihini gastronomi perspektifinden dinleyen konuklar, tarihi tariflerle hazırlanmış yemeklerin tadına baktı.
#Tarihin Tadına BakBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#BarselonaBarselona tarihi, kültürü, mimarisi ve sanatının yanı sıra kendine özgü zengin mutfağı ile de ziyaretçilerine kendisini fazlasıyla cazip kılıyor. İspanyol mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olduğu için deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet Barselona. Atıştırmalık denilemeyecek kadar lezzetli ve doyurucu tapasları, İspanyol mutfağının vazgeçilmezi olan paellası, deniz ürünleri, churros ve crema catalana gibi lezzet patlaması yaşatacak tatlıları ile yemek kültürü bir hayli zengin bir şehir. Barselona’da gideceğiniz birçok mekân eğlenceli ortamı, kalabalığı, gürültüsü, neşesi ve samimiyeti ile tam anlamıyla Akdenizli. İşte size denemeden dönmemeniz gereken lezzetleriyle Barselona mekânları.
#BarselonaYakın arkadaşım Ugo ile bir şekilde her yıl dünyanın bir köşesinde yollarımız kesişir. Bu yıl baktım kesişecek gibi değil ben kalktım gittim. Balıklarımızı aldık ve ‘kendin pişir kendin ye’ mekânlarına yöneldik. Ancak balıklar pişmeyeceği için ‘kendin ye’ kısmı ile işe başlıyoruz. Sabahın 07.30’u ve biz kaplan sütlerini kaşıklıyoruz. Radyo bangır bangır ‘Peru Salsa’ çalıyor ve teyzemiz dans ederek servis yapıyor. Ugo dayanamayıp dansa kalkıyor, balıkçılar tempo tutuyor. İşte böyle başladı Peru seyahatimiz. Bu hafta başkent Lima’dayız...
#Peru GezisiGüzel bir resme davet edeyim sizi; tepelerin arasına kurulmuş arnavutkaldırımlı bir kasaba, kiremit damlı ahşap, eski Osmanlı evleri, zanaatlarını bugün de yaşatan eyercilerin ve yemenicilerin olduğu cıvıl cıvıl bir pazaryeri; bir de bu resmi Türk mutfağına damgasını vurmuş muhteşem lezzetlerle tamamlayın. İşte benim Safranbolum...
#SafranboluOkurumuz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Dinç, şubatın ilk haftasında, kışın en soğuk günlerini yaşayan Kars’taydı. “Masallar ülkesine giden tren”le yaptığı 24 saatlik yolculuktan sonra ulaştığı şehirde gördüğü tarihi yapılar kadar halkın dostça yaklaşımından da etkilendiğini söylüyor.
Osmanlı saray mutfağının reçeteleri dillere destan... Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu yemekleriyse o kültürlerin izlerini taşıyor hala. Alçak gönüllü esnaf lokantalarının sayıları giderek azalsa da, ‘Osmanlı-Türk mutfağı’ yemek kültürü gösterişli lezzet ve sunumlarla yaşıyor, üstelik de popülaritesi her geçen gün artıyor. Jürimize bu hafta bu alandaki en iyi 10 adresi sorduk. Bu adreslerin hepsinin imparatorluğun başkenti İstanbul’dan çıkmasıysa sürpriz olmadı.