Sabah sofralarının vazgeçilmezi çeşit çeşit peynirler, zeytinler, reçeller... Yöresel, organik, glütensiz, vejetaryen ve vegan seçenekler... Bugün ve yarın Tarihi Sirkeci Garı’nda gerçekleşecek olan Breakfast Kahvaltı Festivali’nde bunların tadına bakmakla kalmayacak, aynı zamanda uzmanlardan alacağınız eğitimlerle kahvaltı kültürüne dair pek çok şey öğrenecek, müzik gruplarının performanslarını dinleyebileceksiniz. Festivale katılacak uzmanlardan ipuçları aldık...
#Kahvaltı FestivaliHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkÇaydanlıklar en çok kullanılan eşyalardan biri. Sabah kahvaltılarından tutun, beş çayları, misafir sofraları ve akşam yemekleri olmak üzere günün büyük kısmında, sık sık kullanılıyor. Fakat yoğun kullanımla beraber çaydanlıklar zamanla kararıyor ve iç kısımlarında kireçlenme oluşuyor. Diğer taraftan yüksek ısıda parlaklıklarını kaybetmesine yol açıyor. Çay keyfini yaşarken matlaşan ve kararan çaydanlıklar can sıkıcı olabilir. Neyse ki, evde çaydanlıklarınızı ilk günkü gibi parlatmanın basit ve etkili birkaç yöntemi var. Yeni bir çaydanlık almak yerine evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemlerle pırıl pırıl edebilirsiniz. İşte çaydanlıklarınızı ayna gibi parlatmanın sırrı ve formülü...
#Çaydanlık Parlatmanın Püf NoktalarıSıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.
#LimonataÇay gün içerisinde demlikler dolusu sık sık tüketiliyor. Sabah kahvaltısı veya misafir sofraları ile 5 çayları olsun her daim çay içmek ayrı keyifli. Ancak Giysi, halı ya da koltuğa dökülen çay damlaları ve kurumuş şekerli çay lekeleri bu keyfi kaçırabiliyor. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler imdadınıza yetişecek. İşte inatçı ve kurumuş çay kalıntıları yok etmenin sırrı ve pratik yöntemleri...
#Nasıl YapılırÇayı gün içerisinde sıklıkla tüketiyoruz. Sabah kahvaltısı, misafir sofraları, 5 çayları... Günün her anı yapılan çay keyfi bazen mutsuzluğa dönüşebiliyor. Giysi, halı ya da koltuğa dökülen kurumuş veya şekerli çay lekesi can sıkıcı bir hal alabiliyor. Ancak evde kimyasal madde kullanmadan uygulayabileceğini birkaç püf noktası bütün lekeleri silip atacak. İşte inatçı kalıntıları yok etmenin sırrı ve pratik yöntemleri...
#Çay Lekesi Nasıl ÇıkarKanal D’de hafta içi her gün ekrana gelen “Neler Oluyor Hayatta” programının sunucusu Nur Tuğba Namlı, Bebek Dergisi’nin yeni sayısına konuk oldu. Üçüncü çocuğu Aren’i kucağına alan Namlı, “Ben çalışmaktan besleniyorum. Çalışan bir anne olmak bana, bize, ailemize daha iyi geliyor” dedi.
#Nur Tuğba NamlıŞimdilerde herkesin iki adım geriden baktığı kızartmalar ben küçükken soframızın vazgeçilmez bir parçasıydı. Patlıcan ve biber öğle yemeğine yakın kızartılır; üzerine domates, sarımsak, sirke ve şekerli sos dökülerek sıcak sıcak yenirdi. Uzun ince doğradığımız patatesleriyse pişirmeden önce buzlu suda bekletirdik. Patates kroket de bana yazı hatırlatan bir diğer kızartmadır. Bamyadan köfteye, mücverden böreğe ve balık-tavuğa yaz aylarında hangi kızartmayı nasıl yaptığımı anlattım.
#KızartmaÇifte felaketin ardından depremzedeler ilk bayramı hüzünle karşıladı. Yaşanan tüm kayıplara ve acılara rağmen bayram geleneği yaşatıldı. Sabah erkenden kalkıldı, bayram namazı kılındı, ziyaretçiler çadırlarda ağırlandı. En güzel kıyafetlerini giyen çocukların el öpme ve şeker toplama telaşı, moral depoladı.
#BAYRAMYENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:
#1Göz açıp kapayıncaya kadar geçen yaz, onu takip eden güzel eylül ayı ardından sonbaharın güzel renklerini yaşamaya başladığımız şu günlerde her yerde olduğu gibi Uludağ’ın arka yüzünde de kış hazırlıkları son aşamada. Bugün sizlerle Keles, Gelemiç, Sorgun ve Kocakovacık köylerini gezeceğiz...
#BursaDostum Mehmet Yalçınkaya’nın beni en etkileyen özelliklerinden biri, geldiği kültürü unutmaması... Mesleğe çok küçük yaşta esnaf lokantalarında başlayan Mehmet Şef’in ‘Esnaf’ kitabı, bu lokanta kültürünü yaşatmak için değerli bir kaynak... Horhor kebabı, kuzu bağırsak sarma, beyinli saray böreği gibi pek çok lezzetimiz bu sayede kayda alınmış oldu. Fast food zincirleriyle rekabet ederek kaybolma tehlikesi yaşayan esnaf lokantalarını korumak sadece Mehmet Şef’in değil, hepimizin boynunun borcu...
#Mehmet Yalçınkaya‘Ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak da anılan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman ile iklim krizi, salgınlar ile birlikte artık daha pahalı ve riskli bir sektöre dönüşen tarımın geleceğini konuştuk. Ataman, üretim sıkıntısı nedeniyle gerçek besinlerin sadece zenginlerin sofrasında yer alacağı, yoksulların ise yapay gıdalarla besleneceği bir dönemin başladığına dikkat çekti. Doyumsuz modern insanın mutlu topraklarda, kendi cennetini yaratmasından söz edildiğini belirten Ataman, “Bilim her alanda gelişiyor koku transferi, duygu aktarımı şu anda bir gözlük mesafesinde. Gerçek hayatta sahip olamadığımız sofralar, antik zaman bitkileri hepsi sanal bahçelerde deneyimlememizi ve satın alınmayı bekliyor” dedi.
#BursaHollanda Türk Gönüllüler Vakfı Başkan Yardımcısı Nilgün Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle geçen sene başlattıkları aşevi projesi ile bu sene de ramazanda Müslümanların yanı sıra farklı dine sahip ve farklı etnik kökenli ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunduklarını söyledi.
#Nilgün ŞahinAkyurt Belediyesi, ilçenin yöresel yemekleriyle gastronomide marka olmayı amaçlıyor. 17 yemek için coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Hilal Ayık, yapacakları çalışmaları anlatarak, “Ankaralıların da Ankara’ya gelenlerin de Akyurt mutfağındaki yemekleri tatmalarını sağlayacağız” dedi.
#Murat YILMAZAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaÖzlem Yıldız, 17 yaşında kapısından içeri adım attığı Kanal D’ye yıllar sonra yeniden döndü. “Yuvaya dönüş” heyecanı yaşayan ünlü sunucu, bundan böyle hafta sonları “Konuştukça...” adlı programıyla ekranda olacak. Yıldız ile Kanal D binasında buluştum. Yeni programından özel hayatına, oğlu Demir’le ilişkisinden “Şimdi en yakın arkadaşım” dediği eski eşi Sinan Serter’e her şeyi konuştum. Her daim yüzü gülen, neşeli, görünürde gamsız Özlem Yıldız’ın göstermediği yüzünü de işte bu söyleşide keşfettim.
#Özlem Yıldız