Avrupa’da seyahate çıkma nedeni olabilecek birçok müze var. Uzun yıllar bu müzelere ve onlara olan ilgiye özenerek baktım. Neyse ki bizde de son yıllarda müzelerimiz hızla değişip güzelleşmeye, uğruna yola çıkmaya değer bir içerik ve sunuma ulaşmaya başladı. Bu güzel gelişmenin son halkasıysa Eskişehir’de açılan Odunpazarı Modern Müze. Eskişehir denince anlatacak çok şeyim var. “Gidin ve mutlaka görün” diyeceğim liste uzun. O listeden başta diğer müzeler olmak üzere sevdiğim maddeleri seçtim sizin için ama önce şehrin kazandığı en yeni güzelliği yani ‘Modern Müze’yi anlatarak başlamak istiyorum. Çünkü bu öyle bir müze ki artık sadece onu görmek için bile günübirlik de olsa gidilir!
#EskişehirTürkiye’nin önde gelen heykel sanatçılarından Seçkin Pirim son 10 yıllık üretiminden oluşan bir seçkiyi kitap haline getirdi. Pirim’le, New York’ta bağlı olduğu C24 Gallery tarafından yayımlanan ‘Sanatçı’ vesilesiyle konuştuk.
#Seçkin Pirimartnivo bu sene 4.’sü düzenlenen START Art Fair 2017’de Londra’daki sanat izleyicileriyle buluştu. Kurulduğu günden bu yana genç ve yükselen sanatçılar ile yoluna devam eden artnivo, bu sene ilk defa artnivo sanatçıları Refik Anadol, Alper Aydın, Özlem Demirel ve Onur Hastürk ile 14 – 17 Eylül tarihlerinde İngiltere’nin en önemli galerilerinden biri olan Saatchi Gallery’de yer aldı. Dünyanın birçok farklı bölgesinden genç ve yükselen sanatçıları buluşturan START, yarının sanatını bugünden keşfetmeyi amaçlıyor.
#Artnivo2010-2011 döneminde İstanbul ağırlıklı 84 başvuruyla başlayan ve geride bıraktığı 6 yıl içinde ülke ve Kuzey Kıbrıs çapında 1000’i aşkın genç sanatçının katılımıyla bugünlere gelen İstanbul Rotary Sanat Yarışması Ödülü’nün yedincisi Elgiz Müzesi’nde açılan sergiyle gerçekleşti.
#HürriyetÇağdaş sanata eleştirel yaklaşan Doug ve Mikael isimli iki İngiliz, "Sanat nedir?" sorusuna komik bir deneyle yanıt aradı. İki arkadaşın Londra'nın en ünlü çağdaş sanat müzelerinden Tate Modern ve Saatchi Gallery'de, sarı bir pinpon topuyla gerçekleştirdiği deneysel performansları umduklarından da fazla ilgi çekti.
#HtvmagazinYaşayan en sansasyonel ve en zengin sanatçı İngiliz Damien Hirst’ün Türkiye’deki ilk kişisel sergisi, 11 Ocak cuma günü açılıyor. 31 parçalık koleksiyondaki en pahalı eser 1 milyon euro. Portakal Sanat ve Kültür Evi Yöneticisi Maya Portakal, Hirst’ün eserlerinin İstanbul’a geliş sürecini anlattı.
Beyaz Müzayede, 2011 yılını ustalara, orta ve genç kuşak sanatçılara ait 281 eserle kapatıyor. 17 Aralık’ta Conrad Otel’de gerçekleştirilecek müzayedede Mubin Orhon’un 1957 tarihli soyut kompozisyonu 200-250 bin, Mehmet Güleryüz’ün 1986 tarihli figürlü kompozisyonu 160-220 bin ve Neşe Erdok’un 1998 tarihli Beyoğlu Çocukları eseri 140-180 bin lira arasında satışa sunulacak.
Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Amadeus Mozart... Her biri daha çocuk yaşta dehalarını ispat etmiş sanatçılar. Tabii, bu isimlerin dehası çocukluğu çoktan geride bıraktıklarında ortaya çıktı. Picasso, ‘Picador’u dokuz yaşındayken yapmıştı, bilgisi ancak yıllar sonra ‘Les Demoiselles d’Avignon’ ve ‘Guernica’yı yapınca öğrenildi. Bugünün dahileriyse medya gücü sayesinde daha çocuk yaşlarda tüm dünyada ünleniyor. Hatta bazılarının işleri dünyanın en ünlü galeri mekanlarında sergileniyor, fahiş fiyatlara satılıyor
İngiltere’de doğup büyüyen Kıbrıs kökenli sanatçı Mustafa Hulusi, Dirimart Dolapdere’de açılan ‘Tersine Coşkunluk’ sergisinde ‘bölünmüşlük’ meselesini ele alıyor. Hulusi, “Kıbrıs, bayrağı üzerinde haritası olan tek ülke. Bu yüzden bu toprak takıntısı tüm Kıbrıslıların ruhuna işlemiştir” diyor.
#Mustafa Hulusi