Sanatın genç dahileri

Güncelleme Tarihi:

Sanatın genç dahileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 00:00

Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Amadeus Mozart... Her biri daha çocuk yaşta dehalarını ispat etmiş sanatçılar. Tabii, bu isimlerin dehası çocukluğu çoktan geride bıraktıklarında ortaya çıktı. Picasso, ‘Picador’u dokuz yaşındayken yapmıştı, bilgisi ancak yıllar sonra ‘Les Demoiselles d’Avignon’ ve ‘Guernica’yı yapınca öğrenildi. Bugünün dahileriyse medya gücü sayesinde daha çocuk yaşlarda tüm dünyada ünleniyor. Hatta bazılarının işleri dünyanın en ünlü galeri mekanlarında sergileniyor, fahiş fiyatlara satılıyor

Jeff Koons’la ayhı çatı altında
LEILAH POULAIN (7)

Sadece yedi yaşındaki Leilah’nın iki yıl önce yaptığı bir penguen resmi şu anda Londra’daki Saatchi Gallery’de sergileniyor. Leilah’yı üne kavuşturan olaysa annesinin internette yaptığı bir hata sonucu gerçekleşiyor. Annesi Rebekah Poulain, Leilah’nın yaptığı bir resmin fotoğrafını internette sadece aile içinde paylaşılan bir dosyaya yüklemeye çalışırken yanlışlıkla Saatchi Gallery’nin düzenlediği bir yarışmanın dosyasına iliştirivermiş. Bu yanlışlıktan bir yıl sonra, bu olay da resim de tamamen aklından çıkmışken, kızı Leilah’nın yarışmayı kazandığını bildiren bir e-mail almış. “Yarışmaya 1700 ressam katılmış, ama Leilah onlardan biri değildi. En azından bildiğimiz kadarıyla...” diyen Rebekah Poulain olup bitene halen şaşkın. Bu olay her ne kadar inanması güç ve şaibeli görünse de, Leilah’nın pengueninin şu anda Damien Hirst, Jeff Koons ve Andy Warhol gibi duayenlerin eserleriyle aynı çatı altında sergilendiği bir gerçek.

Metropolitan’da niye resmim yok
AELITA ANDRE (4)


New York sanat dünyasının şu anda en çok konuşulan isimlerinden biri Aelita Andre. Dört yaşındaki Aelita’nın ilk solo sergisi şu anda New York’ta, Chelsea’deki Agora Gallery’de. Şu ana kadar üç eseri yaklaşık 30 bin dolara satılan Aelita’yi galerinin sahibi Angela Di Bello keşfetmiş. Di Bello, Aelita’nın resimlerini ‘soyut ekspresyonist ve zaman zaman sürrealist’ olarak tanımlıyor. Aelita, yaşına yakışır ama bir o kadar da avangart bir tavırla resimlerinde tüyler, dallar ve oyuncaklar kullanıyor. Di Bello, Avustralyalı Aelita’nın resimlerini ilk gördüğünde renk ve hareketleri beğenmiş ve onu erişkin bir sanatçı sanıp peşine düşmüş. Ama karşısına dört yaşında bir çocuk çıkmış. Aelita’nın anne ve babası sanatçı da olduğu için başarısının büyüklüğü tartışılır. Ancak, resim yaptığı sırada çekilmiş videoları, kazandığı ünün çok da yabana atılır olmadığını gösteriyor. Aelita ilgi odağı haline gelmeyi bir hayli benimsemiş olmalı çünkü babası Michael Andre’nin anlattığına göre, geçen hafta yaptıkları Metropolitan Müzesi gezisinde kendi resimlerinin neden müzede sergilenmediğini ısrarla sormuş. Aelita’nın ‘The Prodigy of Color’ (Rengin Dehası) sergisi bu ay sonuna kadar açık kalacak.

İlk otoportresi 50 bin dolar
AKIANE KRAMARIK (17)


Litvanyalı bir anne ve Amerikalı babanın kızı Akiane Kramarik resim yapmayı kendi kendine öğrenmiş bir dâhi. Dört yaşında çizmeye, altı yaşında resim yapmaya, yedi yaşındaysa şiir yazmaya başlamış. Oprah Winfrey’nin TV şovunun yanı sıra CNN dahil birçok televizyon kanalına misafir edilen Akiane’nin ilk otoportresi 10 bin dolara satılmış. Şimdilerde 50 bin dolara fiyat bulan eserleri dünyanın dört bir yanında sergileniyor. Akiane, ateist ebeveynlerinin aksine resim yapma yetisini ve vizyonunu kendisine Tanrı’nın gösterdiğini söylüyor. Akiane bu kadar başarılı olunca, sonunda her iki ebeveyni de imanlı birer Hıristiyan haline gelmiş. Temmuz’da 18 yaşına girecek Akiane’nin resimlerinden sağlanan gelirin büyük bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanıyor.

Kandinski ve Pollock ile kıyaslandı
MARLA OLMSTEAD (11)


Günümüzde çocuk dâhi ilan edilen en spekülatif isim Marla Olmstead. 2000 doğumlu Marla, dört yaşında yaptığı devasa resimler binlerce dolara alıcı bulunca uluslararası üne kavuşmuştu. Beş yaşındayken ABD’nin en ünlü televizyon programlarından 60 Minutes’e konuk olan Marla, katmanlar halinde ve tüm tuvali dolduracak şekilde boyama stiliyle ünlendi. CNN, BBC, New York Times, Time derken iş öyle büyüyor ki Marla, Vasili Kandinski ve Jackson Pollock’la bile karşılaştırılıyor. İşte bu noktada, medyanın da etkisiyle Marla’nın resimlerini babasının yardımıyla yapıp yapmadığı sorgulanmaya başlıyor. 2007 yapımı ‘My Kid Could Paint That’ (Bunu benim çocuğum da boyayabilir) adlı belgesel Marla’yı konu alıyor. Belgesel en nihayetinde tarafsız bir bakış açısı sunsa da Marla’nın yardım alıp almadığı halen bir muamma.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!