ABD’nin Avrupalı müttefikleriyle Ukrayna’yı NATO adına ele geçirmesinin bir tek izahı vardır; gözünü Karadeniz hâkimiyetine dikmek gibi 1000 seneden beri birçok imparatorluğun aşırı ve abartılı özlemini tekrarlaması... Provokasyon çok ciddi. Cevap da o derece acımasız. Kuzeyimizde olabilecek facialar ürkütücü.
#Kerç Limanı210 sene önce, Fransızların imparatoru Napoléon Bonaparte’ın orduları Moskova’ya girmişti. Bu milletler koalisyonu Rusya için yeniydi. Aristokratlar, daha Tilsit Antlaşması’nın (1807) mürekkebi kurumadan Çar Alexander ile İmparator Napoléon arasındaki uzlaşmanın bozulmasına şaşıradursunlar; medeniyetlerinin ruhu Fransa’yı topraklarında görmekten şok geçirdiler. Beethoven veya bütün ihtilalci Avrupa, Napoléon karşısında nasıl sükûtuhayale uğradıysa Rusya’nın direnci de o derecede şiddetli olacaktı.
#Napoléon BonaparteBaşakşehir maçından sonra Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta ile teknik direktör Ersun Yanal, yeni bir transfer zirvesi yaptı. Görüşmede operasyonun başlamasına karar verildi. Stoper Serdar Taşçı ve kanat oyuncusu Zoran Tosic ile ön protokol için düğmeye basılacak. İspanyol forvet Soldado ve Brezilyalı golcü Fred’e de resmi teklif yapılacak.
#TRABZONSPORHer şey Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu işi (Türk-Rus krizi) işadamı Cavit Çağlar’ın çözebileceğini söylemesiyle başladı. Akar, Çağlar’ı çok eskiden tanıyordu. Çağlar’ın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Lideri Ramazan Abdulatipov üzerinden, Putin’e bir kanal açabileceğini düşünüyordu. Öyle de oldu. Ardından müthiş heyecanlı bir diplomatik operasyon başladı. İbrahim Kalın ve Çağlar’ı taşıyan uçak, uçuş izinleri bile alınmadan havadaydı. İşte o gece ve sabahının film gibi öyküsü...
#Rusya Krizi2011, seyahatname türünün anıtsal örneğini yazan Evliya Çelebi’nin doğumunun 400’üncü yılı. Bu nedenle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nce (UNESCO) Evliya Çelebi Yılı ilan edildi. Ne yazık ki Evliya Çelebi’den sonra, bu alanda onun kadar kapsamlı eser yazan Türk çıkmadı. Siz siz olun, bir gezi defteri edinin. Ve bıkmadan usanmadan yazıp, gezilerinizi ölümsüzleştirin...
Gençlik yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'na danışman olmak isteyen ama isteği kabul edilmeyen Napolyon Bonapart, sonraki senelerde bir Türk'ü kendisine baş koruma yapmıştı. Napolyon ile Fransız ordusunun Mısır'ı işgale kalkıştığı 1798'de tanışan Rüstem Rıza adındaki bu koruma Fransa'nın Durdan şehrinde 1845'te sefalet içinde öldü ve mezar taşına ‘‘Napolyon'un korumalarından olan Rüstem Rıza burada yatıyor’’ yazıldı.
Rusya, Hristiyan aleminin bayram gününde Ukrayna'ya iHA ve füze saldırısı düzenledi. Saldırının ardından Ukrayna'da elektrik kesintileri yaşanırken Ukrayna Devlet Başkanı çok sert açıklamalarda bulundu.
#RusyaGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaÜnlü yönetmen Ridley Scott imzalı 'Napoleon' filmi eleştirmenlerden geçer not alsa da tarihçiler aynı fikirde değil. Napoleon ile "tek gerçek aşkı" Josephine'in ilişkisine odaklanan filmdeki bazı detayların gerçeklerle uyumsuz olduğu yönündeki eleştiriler tartışmalara neden oldu. Peki tarihin en tanınmış çiftlerinden birinin evliliğinde gerçekte neler yaşanıyordu? Büyük aşkın perde arkasında ne vardı?
#Napoleon BonaparteRidley Scott imzalı ‘Napolyon’, Korsikalı topçu subayı Napolyon Bonapart’ın Fransız Devrimi sonrasının kaotik ortamında yükselişini, iktidara geçişini, emrindeki onca askerin hayatına mal olan savaş tutkusunu ve karısı Joséphine de Beauharnais’yle olan fırtınalı ilişkisini anlatıyor. Filmde başrolleri Joaquin Phoenix ve Vanessa Kirby paylaşıyor.
#Uğur VardanSosyal Demokrat Parti (SPD) Hessen Teşkilatı Başkanı Nancy Faeser, 2003 yılından beri eyalet milletvekiliydi. Şansölye Olaf Scholz, 8 Aralık 2021’de SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetini kurunca, Frankfurt’taki Johan Wolfgang Goethe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren ve avukat olarak da çalışan Nancy Faeser’i Federal İçişleri ve Yurt Bakanı yaptı. Ve Nancy Faeser, “Almanya’nın ilk kadın İçişleri Bakanı” oldu.
#ALMANYAÜniversite öğrencilerinden oluşan 9 kişilik öğrenci grubu, Ural Dağları'nda bir maceraya atılırken başlarına geleceklerden habersizdi. Gençlerin hiçbiri bir daha evine dönemezken yaşanan korkunç trajedi 60 yıl boyunca merak uyandırdı ve komplo teorilerine konu oldu. Gerçekler ise bilim insanlarının çabaları sayesinde ortaya çıktı...
#Dyatlov GeçidiNapoléon Bonaparte askeri tarihin de diplomasi tarihinin de tartışılmakla bitmeyen konu ve portresi. Şüphesiz ki onun diktatör idaresi Fransa’yı derledi topladı. Bütün tatsız yanlarına rağmen Avrupa kıtasını da eski dünyadan yeniye sürükledi.
#Napoléon Bonaparte