Eylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanKöfn Maximum Uniq Açıkhava’da, Kalben Dorock XL Kadıköy’de, Teoman Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava’da. Sahneler enerjiyle dolarken sergiler, DJ performansları da son hız devam ediyor. Ayrıca haftaya Manowar ve Parov Stelar İstanbul’da olacak. Yaz konserleri başlıyor, biletler tükenmeden alın.
#AjandaSARIYER'de bulunan Koç Üniversitesi Rektörlüğü'ne, kiralarını düzenli ödemediği iddiasıyla mülk sahibi Aya Paraskevi Rum Ortodoks Kilisesi ve İlk Mektebi Vakfı tarafından tahliye davası açıldı. Kira bedelinin 25 bin lira civarında olduğunu belirten vakfın avukatı Mustafa Yaren, "Şu anda İstanbul'daki en düşük kiralar bile 15-20 bin lirayken koskoca bir okul binası ve bahçesi bu rakamlara kiralanıyorken, hala ödeme yapmamakta veya ödemelerini aksatmakta ısrarcı oluyorlar" dedi. Üniversiteden ise açıklama yapılmadı.
#İstanbulBodrum’da bir ‘beach-club’da buluşuyoruz… Alameti farikası bronz teni, gümüş rengi saçları ve aynalı gözlükleriyle hemen fark ediliyor. Etrafından da hayranları hiç eksilmiyor. Adı artık bir ‘yaz ikonu’ haline gelen Fedon’layız! Tarlabaşı’ndaki çocukluğundan Yeşilçam’da Hülya Avşar’ın paravanlığına, 1980’lerin tavernalarından bugünün eğlence dünyasına renkli bir yolculuk yaptık.
#Gazetehaberleri“Her Sayfada Adım Yazılıydı” başlıklı yeni sergisini Galeri Nev Ankara’da açan Necla Rüzgar, 2018 tarihli en son sergisi “Çok Kalpli Varlık”ta yürüdüğü yolu takip etmeye devam ediyor. Türleri taksonomik olarak birbirinden ayırmaya inat, tek bir bedende, çoğu zaman tek bir kafada birleştirmekten vazgeçmiyor. Tek bir kalbi olduğunda bile hayli kırılgan varlıkları birleştirip, çok kalpli tekil bir varlığa evriltip, kendini de kattıktan sonra kucaklayan Necla Rüzgar, böylece ‘adım’ dediği tek bir sözcüğü her yere yazarak, sadece insanlığın değil, bütün varlıkların öyküsünü anlatan bir yapı oluşturuyor: “Böylesi bir yapı güçlüdür, zengindir ve bizi güvende tutar. Farklılıklar birbirini var eder, biri olmadan diğeri de var olamaz.”
#Necla RüzgarBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'a 12 mil mesajı vererek, "Yunanistan kendi hakları olan yerde istediği gibi çalışır. Bizim bir alakamız yok. Ancak Ege'de sınırlarını 12 Mil'e çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluAmazon Web Services (AWS) ve Teknolojide Kadın Derneği (WTech), 18 Eylül'de AWS Pop-up Loft İstanbul etkinlikleri kapsamında We Power Tech oturumunu düzenledi. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinde dijital dönüşümü yönlendiren kadınları bir araya getiren oturumda, çeşitlilik ve katılımın desteklediği bir inovasyon kültürünün nasıl geliştirildiği tartışıldı.
#TeknolojiAmazon Web Services, 16-27 Eylül tarihleri arasında İstanbul Galata Rum Okulu’nda AWS Pop-Up Loft İstanbul adlı etkinlikler dizisi düzenliyor. Özel konuşmacılar, teknik workshop’lar ve uygulamalı eğitimlerin düzenleneceği etkinlik, teknoloji dünyasına yön veren isimleri bir araya getiriyor.
#VestelSevim Sancaktar sergisi ‘Göz Kapakları İki Dost İki Düşman’da gözün görme eylemi ve gözkapaklarının işlevini anımsatıyor. Görme eyleminin zihnin algısındaki seçiciliğe bağlılığı, belleğin gözün hafızasına etkisi serginin her adımında yeniden karşınıza çıkıyor...
#Sevim SancaktarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Edirne mitinginde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşmesini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Çipras ile görüştüğümde aynı şeyi söyledim. Dedim ki, bak bizlerden bir şeyler istiyorsunuz, Ruhban Okulu'nu istiyorsunuz. Ben de dedim ki, 'Fethiye Camii'ni açalım...' 'Camiyi açıyoruz' dediler. Minaresi niye yok? Kızlarım, kilise çan kulesi olmadan olur mu? Biz diyoruz ki çan kulesiyle mi yapacaksın? Gel yap. Ama bizim camimizin de mütemmim cüzü nedir? Şu semaya yükselen minarelerdir. Ya işte diyor "muhalefet beni eleştiriyor" Ya biz siyasetçiyiz, kendimize güveneceğiz. İstedikleri kadar eleştirsinler." dedi. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGalata Rum Okulu'unda Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen 'Dyo Sanat Ödülleri' yarışmasına 1967 yılından bu yana 13 bin 977 sanatçı 12 bin 424 eserle katıldı. Eserler 23 şehirde, 142 sergiyle on binlerce sanatseverlerle buluştu.
#Özel Dyo SergisYaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilen 37’nci Dyo Sanat Ödülleri yarışmasında ödül alan eserler Galata Rum Okulu’nda sergilenmeye başlandı. Sergide aynı zamanda 1967 yılından bu yana yarışmada ödül almış 70 eser de özel bir alanda ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü Denizhan Özer’in gerçekleştirdiği sergi, 10 Şubat tarihine kadar gezilebilecek.
#GazetehaberleriBu yıl 65 üniversitenin 2018 mezunlarından 1200’e yakın başvuru alan Base, 94 yeni nesil sanatçının 105 yapıtını, Derya Yücel küratörlüğünde 23 Aralık’a kadar Galata Rum Okulu’nda sanatseverlerle buluşturuyor. ‘Base Talks’ kapsamında 50’den fazla profesyonel sanat insanını ağırlayacak Base’nin yeni nesil sanatçıları anlatıyor.
#Galata Rum OkuluSanatçı Elif Uras’ın farklı coğrafyaların kültürel izlerinden beslenerek ortak miras, melezlik, gelenek ve çoğulluk gibi kavramları sorguladığı ‘Kaynak’ adlı seramik yerleştirmesi Galata Rum Okulu’nda. Kale Grubu’nun desteklediği projeye sanatçının son yıllardaki üretimini belgeleyen kapsamlı monografi kitabı da eşlik ediyor.
#Galata Rum OkuluTürkiye’nin yeni nesil sanatçı platformu BASE bu yıl 20-23 Aralık 2018 tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda yeni nesil sanatçıları sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. İlk yılında 12 bin ziyaretçiyi ağırlayan BASE’te, bu yıl 29 üniversiteden 93 yeni mezun sanatçı adayının 105 yapıtı yer alacak.
#Base TalksKüratör Jan Boelen, ‘Okullar Okulu’ başlığıyla yarın açılacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni anlattı: “Bienaller gibi sergilere bu çağda ihtiyacımız var mı? Belki de ihtiyacımız olan başka bir şey. Tasarım eğitimi, küresel olarak bir tür krizde. Neyi nasıl ürettiğimizi, tasarım eğitiminin nasıl olması gerektiğini yeniden düşünmeliyiz.”
#Jan BoelenYeni sezonun ilk büyük sergisi, fotoğraf sanatının tanınmış ismi Ani Çelik Arevyan’dan geliyor. Arevyan, Galata Rum Okulu’nda izleyiciyle buluşacak ‘Olduğu Gibi’ başlıklı serisinde, 30 yılda biriktirdiği yaklaşık 95 bin fotoğraflık arşivini bir arkeolog titizliğiyle yeniden ele alarak ikili hikâyeler oluşturuyor.
#Ani Çelik Arevyan20-23 Eylül arası düzenlenecek Contemporary İstanbul ve 22 Eylül’de başlayacak 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin rüzgârını arkasına alan sanat galerileri yeni sezona en iddialı sergileriyle hazırlanıyor. Müze ve galerilerin sezon açılış sergilerini derledik...
#UNIQ GalleryYedi yıl aradan sonra ‘Sınır’ başlıklı yeni sergisinde beton heykeller ve resimler, beton rölyefler, tül işler, yanmış simitler gibi farklı malzemeleri ustalıkla yan yana getiren İrfan Önürmen, “Sosyal hayatın düzeninden iki sevgilinin aralarına çektiği çizgiye kadar her yerde sınır vardır” diyor.
#İrfan Önürmen