DİYARBAKIR’da havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon şikayetiyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi aciline getirilen çocuk sayısı günlük 2 bine yaklaştı. Doç. Dr. Muhammed Asena, “Hastanemizde günlük 400 ila 500 başvuru varken, şu an rakamlar 4 katına çıktı. Ortalama bin 500 ile 2 bin hasta başvurusu alıyoruz. Yatak doluluk oranlarımız yüzde 85 ile 90 bandında. Hasta olan çocuklarımızın okula gönderilmemesi, evde istirahat etmesi ve toplu alanlara girme konusunda dikkatli olmalıyız” dedi.
#DİYARBAKIRHavaların soğumasıyla birlikte, uzmanların da uyardığı 'üçlü salgın' konusu gündeme geldi. Koronavirüs, grip ve şimdi de RSV virüsünün benzer belirtilerle yaygınlaştığı üçlü salgında üst solunum yolu enfeksiyonu dikkat çekiyor. Peki, yeni virüs RSV nedir, belirtileri nelerdir? RSV virüsü tedavisi ve önemleri...
#RSV VirüsGrip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında tavan yapıyor. Gerek Türkiye gerekse kışın sürdüğü kuzey yarım kürede özellikle grip etkisini artırarak sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü Global Grip İzleme Ağı’nın raporlarına göre grip ve başka sık görülen solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlar, coğrafyalara göre şu seyri gösteriyor...
#SeyahatSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Geçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#Boğmacaİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınÇOCUK Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği ile Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı işbirliği ile Çekmeköy Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, kritik çocuk acil ve yoğun bakım hastalarının tedavisindeki son gelişmeler ele alındı.
#Çekmeköy Devlet HastanesiTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#Doç. Dr. Mustafa DoğanTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.
#KoronavirüsBüyükleri tarafından ‘Islak saçla dışarı çıkma, hasta olursun’ diye uyarılmayan yoktur herhalde. Halbuki nezle, grip ve Covid-19 gibi solunum yolu hastalıklarına soğuk değil, virüsler ya da bakteriler neden olur. Dolayısıyla saçlarımız ıslakken dışarı çıkıp hasta olacağımız fikri kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak uzmanlar bu uyarıların bir haklılık payı olduğunu söylüyor. Peki nasıl? İşte cevabı...
#SağlıkÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona erdi. Öğrencileri şimdi yarıyıl tatilinde. Dönem boyunca İnfluenza virus, Adenovirus ve RSV gibi birçok farklı hastalıkla karşı karşıya olan çocuklar, tatil döneminde de bu hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabilir.
#Konuk YazarTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘COVID-19’ pandemisi sonrası olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Pandemi sırasında yaşadığımız sosyal ve fiziksel izolasyondan kaynaklanan pek çok bedensel ve ruhsal ‘artçıl’ hasar ile uğraşıyoruz. Pandemi sırasında evlerimizde izole olurken COVID-19’dan başka birçok mikropla da karşılaşmamış olduk.
#Konuk YazarRSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirRSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sahte ilaç iddialarıyla ilgili soruşturmanın 2019’da tamamlandığını söyleyerek, “Ülkemize Bangladeş’ten bugüne kadar iddiaya konu olan ilacın bir kutu dahi girişi de hiçbir şekilde hastalarımızda kullanılması da söz konusu olmamıştır” dedi.
#Fahrettin KocaSon günlerde hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. Influenza (grip), Rhinovirus, RSV, COVID gibi virüsler dolaşımda. Üstelik ABD’de yayılmaya başlayan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açtı. Peki bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi? COVID miyiz grip mi? Yoksa Kraken de Türkiye’ye geldi mi? Uzmanlara sorduk; işte yanıtları...
#Grip