Mısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırJean-François Champollion, Fransa’nın artık tükenen üniversal dâhilerindendi. Yunanca, Latince, İbranca, Aramca ve Kobtça gibi ölü dilleri öğrenmişti. Eski Mısır’ın şifrelerini taşıyan Rosetta Taşı’nı kendi lisan zekâsı fakat üstün matematik bilgisiyle çözmeyi başardı. Eski Doğu’yu ve Mısır’ı öğreten bir öncü filolog ve filozoftur.
#Jean-François ChampollionÇok az kültür geride Eski Mısır kadar büyüleyici hazine ve anıtlar bırakmıştır. Büyük Piramit Sfenks, Krallar Vadisi, Tutankhamun’un altın maskesi ve Rosetta Taşı, her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi dünyaca ünlü yazar Nigel Fletcher-Jones'un ‘Treasures of Ancient Egypt’ adlı kitabını yakın mercek altına alıyor ve Eski Mısır’ın gizemine ışık tutuyoruz…
#Eski MısırBosnalı Cezzar Ahmed Paşa’nın stratejileri ilginçti. Akka ve Hayfa’nın engebeli coğrafi yapısını ve İngiliz donanmasının yardımını çok iyi kullandı. Muharebenin bir kesiminde Fransızların karşısına aniden yükselen bir duvar da inşa edilmişti. General Bonapart’ın âdeta takati kesilmişti.
#YAZARDünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Londra, gezmeye doyamadığımız, her gelişimizde farklı bölgelerini ve hazinelerini keşfettiğimiz bir şehir. Bu yazıda, Londra’nın şehir merkezini, diğer “zone”ları dikkate almadan sadece “Zone 1”i bölgelere ayırarak inceleyeceğim. Bu bölgelerden Westminster – Piccadilly – Soho - Covent Garden’ı başka bir yazı vesilesiyle anlattığımdan sadece Trafalgar, Bloomsbury ve Knightsbridge’i anlatacağım.
#LONDRADünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Londra, gezmeye doyamadığımız, her gelişimizde farklı bölgelerini ve hazinelerini keşfettiğimiz bir şehir. Bu yazıda, Londra’nın şehir merkezini, diğer “zone”ları dikkate almadan sadece “Zone 1”i bölgelere ayırarak inceleyeceğim. Bu bölgelerden Westminster – Piccadilly – Soho - Covent Garden’ı başka bir yazı vesilesiyle anlattığımdan sadece Trafalgar, Bloomsbury ve Knightsbridge’i anlatacağım.
#Londra GezisiSon 98 gündür Avrupa Uzay Ajansı'nın aracı Rosetta, dünyadan 500 milyon kilometre uzakta, bir kuyruklu yıldızın çok yakınında gözlem yapıyor. Siz bu satırları okurken Rosetta'dan ayrılan 'Philae' adlı bir çamaşır makinesi büyüklüğündeki araç, o kuyruklu yıldızın üstüne konmak üzere hareket halinde. Bu akşam saat 17.00-18.00 arasında inip inmediğini öğreneceğiz.
İngiltere'nin dünyaca ünlü British Museum'ı darboğazda. Ülkeye giriş yapan turist sayısındaki azalma gerekçe gösterilerek müzenin devletten aldığı yardım kısıtlanınca, British Museum yöneticileri bazı sergi bölümlerini kapatmaya, bazılarının da ziyaret saatlerini kısaltmaya karar verdi.
Bugün tarihte ilk kez bir kuyrukluyıldızın üzerine 'Rossetta' adlı uzay aracı yerleştirildi. Kuyrukluyıldız üzerine 'Philae' adlı bir modül indi ve bu da kuyrukluyıldızın incelenmesi açısından, bilim tarihinde yeni bir sayfa açtı. Peki Rosetta’nın üzerine konduğu kuyrukluyıldızın bir de şarkı yaydığını biliyor muydunuz? Uzmanlar, oldukça düşük bir frekansta yayılan bu sesin, gök taşı etrafındaki manyetik alandan kaynaklandığını düşünüyor.
#Kapsül SesiAvrupa Uzay Ajansı'nın gönderdiği insansız uzay mekiği, tarihte ilk kez bir gök taşı üzerine iniş için harekete geçti. '67P/Churyumov-Gerasimenko' adı verilen gök taşının yörüngesinde Ağustos ayından bu yana dönen Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün inişinin 7 saat sürmesi bekleniyor. Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki ve bulaşık makinesi boyutundaki kapsülün, gök taşının üzerinde sekmesini önleyecek sistemin aktif hale getirilemediği belirtildi. Bilimadamlarının, 500 milyon kilometre mesafedeki uzay aracına gönderdiği komutlar 28 dakikada ulaştığından sağlıklı bir yönlendirme yapılamıyor. Uzay araçlarının gök taşı üzerinde bu tür yapıların nasıl oluştuğuna dair bilgi toplaması hedefleniyor. Kapsülün başarılı bir iniş yapamaması halinde dahi, ana mekiğin görevin yüzde 80’ini tek başına gerçekleştirebileceği ve 1,3 milyar Euro’luk projenin başarısız olmayacağı ifade edildi.
#Uzay Kapsülü