Mustafa Kemal Paşa’nın Filistin’e ilk tayini de 1917 ortalarında Yıldırım Ordular Grubu kurulduğunda oldu. Bazı cahil kişilerin yazdığı gibi Gazze’den kaçıp kuzeye gitmiş değildir. Filistin’e ikinci tayini 1918 Ağustos’unda olmuştur. Suriye Cephesi’ne başkomutan olarak tayin edilen Liman Paşa’nın yönetiminde 7.Ordu’ya komuta etmiştir. Burada bahsedilecek tek şey, Mustafa Kemal Paşa’nın ricat (geri çekilme) denen olayı, elinden geldiğince düzgün ve tertipli bir şekilde yapmış olmasıdır. 20. yüzyılın büyük Türk mareşali ve etrafındaki isimler hakkında sürekli olarak dil uzatmak, bu kasaba münevverlerinin işi olan bir küstahlık ve hamakattir.
#Filistin2024 Nobel Edebiyat Ödülü'ne Güney Koreli yazar layık görüldü. 2024 Nobel Edebiyat Ödülü, “tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı” nedeniyle Güney Koreli romancı Han Kang'a verildi. Peki, Han Kang kimdir, kaç yaşında, nereli? 2024 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Han Kang kitapları ve hayatı
#Han KangCUMA akşamı Paris'te sunulan performans herhalde daha uzun yıllar konuşulacak. Yorumlara baktım; beğenen çok, eleştiren de… Ama Fransızlar her zaman olduğu gibi ezber bozmak için birçok şeyi denediler. Geleneksel olarak statta yapılan açılış törenlerini bu sefer Paris’in geneline yaydılar. Ve yine sıradan olmamayı başardılar.
#1“Bu töreni bir tiyatro yönetmenine emanet etmek ilk büyük cesaret göstergesiydi. İkincisi de ekibe bir tarihçi, bir romancı, bir senarist ve tiyatro yapımcısı dahil etmek. Üçüncüsü tarihte ilk kez, töreni stadyumdan şehrin içine taşımak oldu.” Çalışmaları büyük gizlilik içinde yürüyen bu küçük ekibin tarihçisi Patrick Boucheron, söze bu şekilde başlıyor.
#Paris2024Yazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar Kürİkinci romanı 'Unutulmuş Topraklar'ı (SRC Kitap) yayımlayan şair-yazar Seyfettin Araç ile kadim ve modern Güneydoğu ekseninde edebiyatı, eski ve yeni okuru konuştuk: "Birçok okuyucum beni Miran karakteriyle özdeşleştiriyor. Bu benzetme hoşuma gitmiyor dersem yaratmak istediğim karaktere, yazarlık kimliğime ayıp etmiş olurum!.."
#Unutulmuş TopraklarBu hafta vizyona 11 farklı film giriyor. 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Seyirci Özel Ödülü”nün yanı sıra pek çok festivalden ödülle dönen ve erkek egemen dünyada istediği şekilde yaşamaya çalışan, yersiz yurtsuz bir kadının hikâyesini anlatan ‘Suna’, haftanın öne çıkan yerli yapımı.
#Beyaz Perdede Bu Hafta‘Kırlangıçlar Gibi Geldiler’, büyük yazarlara yön veren editör olarak nam salan, ‘yazarların yazarı’ olarak anılan William Maxwell’in en sevilen eserlerinden. Maxwell’in çocukluğundan izler de taşıyan roman 1918’de ABD’yi etkisi altına alan İspanyol gribi salgınının içinden, duygusal bir hikâye anlatıyor.
#Kırlangıçlar Gibi GeldilerRobert Oppenheimer, biyografisi ile merak ediliyor. Oppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı dikkat çekiyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografisi...
#OppenheimerOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert Oppenheimer‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ romanıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Metin Celâl, “Gelecek kuşaklarca okunacak, klasikleşecek kalıcı eserlerin yazarıydı. Dünya edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti” dedi.
#PragMilan Kundera, yaşama veda etmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Milan Kundera, 1 Nisan 1929 Brno, Çekoslovakya doğumludur. Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme alan Kundera, hayatını Paris'te sürdürmektedir ve yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilir. İşte, Milan Kundera hakkında detaylı bilgiler
#Milan Kundera