Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nde eğitime yönelik hayata geçirilmesi planlanan düzenlemelerle ilgili çalışma yapılacak. Nevşehir Üniversitesi’nin isim değişikliği yasa değişikliğiyle düzenlenecek. Roman Enstitüsü’nün kurulması YÖK Genel Kurulu’nda görüşülerek Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. “Andımız” uygulaması ise İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki değişiklikle kaldırılacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün açıkladığı demokratikleşme paketinde, bir üniversiteye bağlı olarak "Roman Dil ve Kültürünü Araştırma Enstitüsü" kurulacağını açıkladı. Başbakan'ın bu açıklaması ile gözler Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde yer alan 'Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne çevrildi.Merkez Müdürü Didem Evci, "enstitünün de Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde kurulmasına talibiz. Bu konuda talebimizi de hükümete ilettik" dedi.
#Adnan Menderes ÜniversitesiBaşbakan Erdoğan, günlerdir merakla beklenen Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Paketteki en önemli maddelerden biri özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması... Pakette öne çıkan bir madde de kamuda türban serbestliği... TSK, yargı ve Emniyet hariç diğer kamu kurumlarında türban serbest. Yani öğretmenler okullarda derslere türbanla girebilecek.
#Başbakan ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ödül alan sanatçı ve zanaatları açıklayan Erdoğan, "Kültür ve sanatta da kimsenin dünya görüşüne yaşam tarzına bakmıyor, bu topraklara aidiyet hisseden herkesi baş tacı ediyoruz. Kim olursa olsun sanatını aşkla icra eden bu milletin derdiyle dertlenen millete tepeden bakmayan herkese elimizden gelen desteği sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinTürk edebiyatının önde gelen isimlerinden Selçuk Altun, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği’nin düzenlediği, Avrupa Yazarlar Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.
#Selçuk AltunResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramÇek Bilimler Akademisi Nükleer Fizik Enstitüsü ve Prag'daki CAS Arkeoloji Enstitüsü liderliğindeki uluslararası bir ekibin yaptığı çalışmaya göre, Avrupa'nın bilinen en eski insan yerleşim alanı Batı Ukrayna'daki Korolevo kasabası yakınlarında yer alıyor.
#CasAlmanya’da konut sorunu uzun süredir çözülemiyor. Kira fiyatları vatandaşın canını acıtmaya başlarken, inşaatçılar da artan maliyetler ve bürokrasiden şikâyetçi. 2021’de iktidara gelen hükümet sorunu çözmek için yılda 400 bin sosyal konut üretme sözü verdi. Ancak 2024’ün sonuna kadar tamamlanması beklenen konut sayısı yaklaşık 200 bin.
#ALMANYAYine bir 10 Kasım geldi. Cumhuriyetin kurucusu, ulu önder Atatürk’ü kaybedişimizin üzerinden 85 yıl geçmiş. Saatler sabah 9’u 5 geçtiğinde, hepimiz için hayat yavaşlayacak, sirenler çalacak ve liderimizi saygı ile anacağız. Peki küçük çocuklarımız için 10 Kasım ne ifade ediyor?
#Konuk YazarCumhuriyet’imizin 100’üncü yıl dönümü birçok yerde olduğu gibi Frankfurt ve çevresinde de çeşitli kültürel etkinliklerle kutlanıyor. Bir bölümü Frankfurt’ta gerçekleştirilecek Uluslararası Kitap Fuarı çerçevesinde düzenlenen ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından desteklenen beş etkinlik şöyle:
#Almanyaİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülKanadalı yazar Marian Engel’in 1976’da yayımlandığında tartışma yaratan klasik romanı ‘Ayı’, özgürlük arayışındaki bir kadının sıradışı hikâyesini anlatıyor. Kimilerine göre bu romanın yayımlanması dahi utanç vericiyken, bazıları tam da ‘bu türden arzuların’ konuşulamıyor olmasını utanç verici buluyor.
#Marian Engelİlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanAhmet Hamdi Tanpınar’ın eşsiz ve derinlikli eseri ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ Serdar Biliş’in yaratıcı, benzerine rastlamadığımız reji fikirleri ve Serkan Keskin’in kusursuz denebilecek performansıyla tek kişilik bir oyun olarak karşımızda.
#Serkan Keskin