Güncelleme Tarihi:
Demokratikleşme Paketi, yükseköğretim kurumları ile ilköğretim kurumlarını ilgilendiren bazı kararları içeriyor. Pakette yer alan Nevşehir Üniversitesinin isminin Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi için Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda değişiklik gerekiyor. Yasa tasarısı, TBMM’de komisyonda görüşülecek, sonra genel kurulda ele alınarak kanunlaşacak.
Roman Enstitüsü için YÖK kararı
Pakette, Roman vatandaşların dil ve kültürleri ile karşılaştıkları sorunlara ilişkin araştırmalar yapmak, çözüm önerileri üretmek amacıyla, bir il üniversitesi bünyesinde, Roman Dil ve Kültür Üniversitesinin kurulması da yer alıyor. Yükseköğretim Kurulu kanuna göre, YÖK’ün bir üniversite içinde fakülte, enstitü ve yüksekokul açılması, birleştirilmesi veya kapatılması ile ilgili olarak doğrudan veya üniversitelerden gelecek önerilere dayalı kararlar alma görevi bulunuyor. Buna bağlı olarak YÖK, bir üniversiteye bağlı Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulmasını ya doğrudan kararlaştırabilecek ya da kurula kendi bünyesinde enstitünün açılması talebini ileten üniversiteleri değerlendirecek. YÖK Genel Kurulu toplantısında alınacak karar, gereğinin yapılması için MEB’e sunulacak. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen üniversiteye bağlı Roman Dil ve Kültür Enstitüsünün kurulması resmiyet kazanacak.
Enstitü açılmasına yönelik düzenlemenin kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanan YÖK Genel Kurulu toplantısında ele alınabileceği öngörülüyor. Bu konuda Romanları Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunan Adnan Menderes Üniversitesi’nin öne çıktığı ifade ediliyor.
Özel okullar için MEB de yönetmelik çıkaracak
Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açacak pakete göre, Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusunu düzenleyen, 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanununa eklenecek yeni hükümle, Özel Eğitim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılabilecek. Bu kurumlarda eğitim ve öğretimin yapılacağı dil ve lehçeler ise Bakanlar Kurulu’nca tespit edilecek.
MEB ise, bu tür kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esasları çıkaracağı bir yönetmelikle düzenleyecek.
Öğrenci andı yönetmelikten çıkarılacak
Demokratikleşme Paketiyle, “Andımız” uygulaması, ortaokulların ardından ilköğretimde de kaldırılacak. Bu düzenleme için MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerekiyor. Mevcut yönetmelikte “Öğrenci andı” ile ilgili maddede, “İlkokullarda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca ‘Öğrenci Andı’nı söylerler” ile “Yabancı uyruklu öğrencilerin ‘Öğrenci Andı’nı söyleme zorunluluğu yoktur” hükümleri yer alıyor. Bakanlık, geçen yıl yönetmelikte yaptığı değişiklikle ortaokullardaki bu uygulamayı kaldırmıştı.