Gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa illerinde bulunan ve aşağıda yer alan birimlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin B fıkrası uyarınca 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8 inci maddesi kapsamında görev yapmak üzere belirtilen branş ve sayıda sözleşmeli sanatçı alınacaktır. Takip eden yıllarda, durumları uygun olanlar ile; ihtiyaç, başarı, disiplin, pozisyon vize durumu ve Bakanlıkça gerek görülen diğer kriterler yönünden yapılacak değerlendirmeye göre yeniden sözleşme yapılabilecektir.
#KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI11-19 Kasım 2022 tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve bu yıl 30’uncu yılını kutlayan ‘EFG Londra Caz Festivali’ programında olan Air Anatolia konseri, Royal Festival Hall’de gerçekleştirildi. Konseri yaklaşık 2 bin kişi izledi.
#İngiltereEnstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri kendi içerisinde beş gruba ayrılır. En bilinen yaylı çalgılar keman, kemençe ve çellodur. Zurna, kaval ve saksafon ise üflemeli çalgılar grubunda yer alır. Davul, bateri, darbuka ve tef vurmalı çalgılara örnek olarak gösterilir. Müzik aletleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) yeni binasında 3-8 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Dinçer Özer ile Uluslararası 15. Vurmalı Çalgılar Festivali’ etkinlikleri, salgın sürecinde uygulanan tam kapanma nedeniyle ertelendi.
#Yasemin KALYONCUOĞLU/AACaz müzisyeni Nevzat Yılmaz, ikinci albümü ‘No: 34’ ile müzikseverlere enerjik bir müzik ziyafeti sunuyor. Yılmaz yeni albümünde, kentli olan iki farklı müzik türü; funk ve İstanbul türkülerinin ortak yönlerini ortaya çıkararak belli bir bağlama oturtuyor.
#Nevzat YılmazSascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 13 ve 14 Aralık’ta günümüzün eserleri en çok seslendirilen, en popüler bestecilerinden Sergey Prokofyev’in beş piyano konçertosunun seslendirileceği ‘Prokofyev Maratonu’na imza atacak. Solist ünlü piyanist Alexei Volodin.
#Kitap SanatAkordeon üstadı Muammer Ketencoğlu, 20 yıllık Balkan Yolculuğu’nda bu aralar yeni bir duraktan sesleniyor. Türkiye’de daha önce çok az seslendirilmiş veya hiç seslendirilmemiş 23 türküden oluşan ‘Sandığımdan Rumeli Türküleri’ açık ve dünyalı olan her kalbe sıcacık dokunuyor. Ketencoğlu ile albümünü konuştuk.
#Kitap SanatElektronik müzik alanında 2003’ten bu yana beş albümü yayımlanan Erdem Helvacıoğlu, bu kez düzenlenmiş piyanoyla standart seslere yeni bir boyut kazandırıyor. Tellerine peluş oyuncak, tarak, kaşık gibi objeler sıkıştırılmış yarım kuyruk piyanosuyla kaydettiği ‘11 Short Stories’ albümünde Krzysztof Kieslowski, Theodoros Angelopoulos, Atom Egoyan, David Lynch gibi yönetmenlerin üsluplarını, filmlerini yorumluyor. Üçlemenin ilki mayısta ABD’de yayımlandı, Haneke filmlerini yansıtacak ikincisi sonbaharda piyasaya çıkacak. Helvacıoğlu “Kayıtlara bavul dolusu objeyle gitmiştim. Bu çalışma önümde yeni bir ufuk açtı” diyor.
Çocuklar artık 15-20 yıl öncesi gibi sokakta oynamıyor, büyükanne, büyükbabalarının dizlerinde masal dinlemiyor, tekerlemeler söylemiyor, iki kanallı radyoda dinlediği şarkıyı defalarca tekrarlamıyor. Sanat ve kültürle ilişkileri önceki nesillerden çok farklı. Sanat eğitimini sadece sanatçı yetiştirmeye yönelik bir etkinlik olarak anlamak yanlış. Sanat eğitimi, her çocuğu yaratıcılığa yönlendirir. Bugün müzik, plastik sanatlar ve spor eğitiminin yaratıcılığa yaptığı büyük katkıyı ele alıyoruz.
Yansımalar'ın kurucusu Neyzen Şenol Filiz ve tanburi Birol Yayla, dört yıl önce tanbur, ney ve vurmalılardan oluşan 11 kişilik bir topluluk kurdu. Klasik Türk Müziği'ndeki saz eserleri geleneğini canlandırmak, icrada yeni yaklaşımlar geliştirmek amacıyla çalışmalara başladı.
Beyindeki asimetri öte yandan müzisyenlerin neden aynı aletleri farklı çaldıklarını açıklamakta. Mesela, düşük titreşimli sesleri daha iyi duyan bir piyanist, eserleri daha ritmik çalarken, yüksek frekanslı sesleri daha iyi işitenler özellikle de uzun melodileri vurgularlar.
Üniversite sınavı sonucunda puanları düşük gelen, ya da üniversite şansını az görenler için iki şans var. Birincisi üniversitelerin özel yetenek gerektiren bölümlerine 105 puan dahi almış olsanız başvurabilirsiniz. Diğeri de yerleştirme sonrasında ÖSYM´nin boş kalan kontenjanlar için Ekim ayında gerçekleştireceği Ek Yerleştirme sisteminden faydalanabilirsiniz.Birçok üniversitenin özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul edilen bölümlerine başvurular sürüyor. Müzik, sanat, beden eğitimi, tasarım gibi alanlarda öğrencilerin yetenekleri sınanarak kayıt yapılacak. Üniversitelerin özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümleri ve kontenjanlarını sizin için araştırdık.<br><br><br>