Ses ve kanun sanatçısı Çağlar Fidan, dinleyeni Suriçi İstanbul’unda müzikli bir tarih yolculuğuna çıkaran albümü ‘Intra Muros İstanbul’u yayımladı. Sadece 17 ile 20’nci yüzyıllar arasında yapılan eski İstanbul’un şarkılarını değil, o şarkılara eşlik eden hikâyeleri de günümüze taşıyor.
#Çağlar FidanBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#OsmanlıTarık Buğra, Türk edebiyatına kazandırdığı eserler ve değerlerle unutulmuyor. Osmanlı Devleti döneminde dünyaya gelen Tarık Buğra, 1918'de Akşehir'de doğdu. Babası, Akşehir'de ağır ceza hâkimi olarak görev yapan Erzurumlu Mehmet Nazım Bey, annesi Akşehirli Nazike Hanım idi. Çocukluğunun geçtiği Akşehir'i eserlerinin çoğunda mekân olarak tercih etti. İşte, Tarık Buğra'nın hayatı hakkında detaylı bilgiler
#Tarık BuğraSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBoğaziçi, her şeye rağmen dünyamıza sarkıtılan bir rüya. Bu, böyledir. Çünkü kadîm suyoluna girdiğinizde, mitolojisinin ‘sanki dün olmuş’ tavrı, gökyüzü kadar parlak sesi yakalar sizi. Boğaz gezileri, hâliyle popüler tur programlarının başında geliyor. Ben bu yazımda, kendi kitabım Boğaz’ın Dört Muhafızı’ndan mütevellit, aynı hat üzerinde farklı bir rota çizmeye çalışacağım.
#IstanbulKaleme aldığı eserleriyle Türk edebiyatı ve düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olan yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç, vefatının 33'üncü yılında yad ediliyor. Sosyal medyada Cemil Meriç sözleri paylaşılıyor. Peki, Cemil Meriç kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılan Cemil Meriç’in sözlerinden derlemeler…
#Cemil Meriç KimdirHer dönemin popüler yazarları vardır. Bu adların yazdıkları kitaplar sadece edebiyat beğenisini göstermez. Aynı zamanda toplumun birçok özelliğini de içerir. Erol Üyepazarcı’nın kitabı bu konuda akla gelen soruların yanıtını veriyor. Belli bir kuşağın okuduğu, kitaplıklarına koyduğu bu eserler hakkında bilgiyi okuduğunuzda, edebiyatın ve toplumun tarihini de öğreneceksiniz.
#RomanTürk Edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Meriç, 70 yıllık yaşamı boyunca birçok esere imzasını atmıştır. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya gelen Cemil Meriç, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü kazanmış ancak o dönem kütüphanelerle haşır neşir olduğu için bölümü bitirememiştir. Daha sonra Fransız Filolojisi Bölümü'ne giren Cemil Meriç, kitap çevirileri yapmaya başlamıştır. 1954 yılında görme yetisi zayıflayan yazar, 1955 yılında gözlerini tamamen kaybetmiştir. İşte, Cemil Meriç'in hayatından detaylar
#Cemil MeriçBizim eski İstanbul’a bakan gözümüz, aslında Ara Güler’in vizörden bakan gözüdür. Biz o eski dünyayı onun sevdiği, kadrajlayıp kalıcılaştırdığı biçimiyle severiz. Bu kareler, o silinip giden yapılar kadar göçüp giden insanlar için de hissettiğimiz hüznün görsel taşıyıcılarıdır. İstanbul Modern’de açılan ‘Ara Güler’in İzinde İstanbul’ sergisi onu efsaneleştiren temaya, bu kente dair çektiği fotoğraflara bakıyor.
#Ara GülerCihat Burak, dostu Mengü Ertel’e gidiş gelişlerinde eski sigara kutularının arkasından türlü kâğıt parçalarına kadar her yere bir şeyler karalamış. ‘Dostun Çekmecesinden’ başlığıyla sergilenen bu eskizler, desenler, rasgele ilhamlar dostluk çekmecesinden çıkmış küçük bir hazine.
#Cihat Burak