Dünya PDR Günü, ülkemizde Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği tarafından 2020 yılında tasdiklenmiş ve 30 Eylül tarihi olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz yıl ilki kutlanan Dünya PDR Günü, bu yıl ikinci etkinlik günü ile öne çıkacak. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin ilk genel kurul tarihi olan 30 Eylül 1989 tarihi dikkate alınarak belirlenen bu tarih, her yıl kutlanmaya devam edilecek.
#Dünya PDR GünüMilli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bünyesine alacağı 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için gözler kurumun resmi internet sitesine çevrildi. MEB ilk atama adresi üzerinden kabul edilen sözleşmeli öğretmenlik başvurusunda kontenjan bilgileri tercih aşamasında önem arz edecek. Ön başvuruların tamamlanmasının ardından sözlü mülakat yerleri 5 Nisan tarihinde açıklanacak. İşte, sözleşmeli öğretmenlik başvuru ekranı hakkında bazı bilgiler
#Sözleşmeli ÖğretmenÖğretmenlerin 20 bin atama başvurusu, kurumun resmi internet sitesi üzerinden alınmaya devam ediliyor. Yüz binlerce kişinin merakla beklediği sözleşmeli öğretmen başvuru ekranı, 1 Nisan tarihine kadar açık olacak. Adaylar, branş ve kontenjan dağılımına göre müracaatlarını gerçekleştirdikten sonra öğretmen atama başvuruları için sonraki adımlara geçiş yapacak. İşte, sözleşmeli öğretmenlik başvurusu için bazı bilgiler
#Sözleşmeli ÖğretmenToplamda 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için ilan yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), adayların ilana başvuracağı tarih hakkında bazı detaylara yer verdi. Branş dağılımı kontenjanları arasında en çok Sınıf, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanında alım yapacağını açıklayan MEB, sözlü sınav tarihini ise haziran ayı olarak açıkladı. İşte, MEB'in sözleşmeli öğretmen atama kontenjanları ve başvuru bilgileri
#Sözleşmeli ÖğretmenKasım ayında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, eğitim fakültelerine 240 bin barajı getirileceğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin yaptığı sunumda, atanmayı bekleyen öğretmen sayısının önümüzdeki yıllarda 1 milyonu bulacağını, bu adayların öğretmenlik dışında başka alanlara yönelmeleri gerektiğini söyledi. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ise, 2020’ye kadar öğretmen ihtiyacının 100 bin olacağını ifade etti.
#ÖğretmenYÖK tarafından diploma sahteciliğinin önüne geçmek için uygulamaya sokulan "Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi" ile Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) gönderilen yaklaşık bir milyon 30 bin diploma bilgisinin sorgulanması için çalışma yürütülüyor.
#YÖKYılın ilk günlerinde henüz tam olarak oturmamış ve anlaşılamamış olan 4+4+4 sisteminin sancıları ülkenin her yönünde hissediliyordu. Eylül 2012 ile birlikte büyük tartışmalar ile yasalaşan bu değişim olumlu ve olumsuz kutuplar arasında bir bakıma da siyasi çekişmelerin kaynağı durumundaydı.
#Sbsİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Biz, kadına yönelik şiddetle kapsamlı bir mücadele yürütürken bugün ne yazık ki bu mücadelemiz ısrarla İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir çerçeveye hapsediliyor. Ülke olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tek bir sözleşme ile başlamadığı gibi ona bağlı olarak da kesintiye uğraması asla söz konusu değildir." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Belediyelere gönderdiğimiz yazı kreşlerle alakalı değildir, kreşle alakalı olamaz. Kreşler bizim bakanlığımızın yetki ve sorumluluğumuzun alanı dışındadır. Bizim herhangi bir belediyeye kreşi kapatın, ya da şu kritere göre açın gibi bir şey söyleme durumumuz yoktur. Toplumu manipüle etmek için söylüyorlar, yalan söylüyorlar. Bizim bahsettiğimiz ana okulları ve ana sınıfları ile ilgili yazıdır." dedi. Konu ile ilgili paylaşımda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Ortada kreşlerin kapatılmasına ilişkin bir karar ve yazı yoktur. Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin başvurusu üzerine aldığı “Belediyeler anaokulu açamaz.” kararı vardır. Yavuz hırsız, ev sahibini bastıramayacaktır." dedi.
#Milli Eğitim BakanıTürkiye kökenli gönüllü genç akademisyen ve öğrencilerden oluşan, geçen yıl Frankfurt’un ‘Entegrasyon Ödülü’nü alan Hessen Eğitim Platformu’nun altıncı kez gerçekleştirdiği Eğitim Fuarı’na katılım yine yoğun oldu. Frankfurt ve çevresinden çok sayıda genç ve aileleri Almanya’daki mesleki ve akademik eğitim konusunda en ayrıntılı ve güncel bilgilere ulaşma şansı buldular...
#FRANKFURTYurt dışında eğitim alma hayali, öğrencilere küresel bakış açısı kazandırmak, yeni kültürler deneyimlemek ve kişisel ve akademik anlamda gelişim sağlamak gibi büyük fırsatlar sunar. Ancak bu süreç, karmaşık kararlar ve potansiyel zorluklarla doludur. Güvenilir bir eğitim danışmanıyla çalışmak, bu yolculuğu basitleştirmeye yardımcı olabilir, ancak bir danışmanda ne aramanız gerektiğini, yurt dışı eğitimdeki olası tuzakları ve öğrencilerin varış sonrasında ihtiyaç duyabileceği desteği anlamak çok önemlidir. İşte veliler ve öğrenciler için bu alanlarda yol göstermeye yönelik bir rehber.
#Yurt Dışı EğitimÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk Yazarİlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında dönemin ilk sınavları yapılıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanacak olan sınavlarda alınan ilk notlar, öğrencilerin derslere olan ilgisini ve akademik motivasyonunu önemli ölçüde şekillendiriyor. Uzmanlar, eğitimciler ve veliler, dönemin ilk sınav sonuçlarının öğrenciler üzerinde bıraktığı etkilerin kayda değer derecede önemli olduğunu ifade ediyor.
#İlk Sınavların Motive Edici Etkisi Çok BüyükOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarYerli ve milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis, kıtalar arası ilk görev yeri olan Somali’ye doğru dün yola çıktı. Gemiyi uğurlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somali açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerimizden de Allah’ın izniyle müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum” dedi.
#Oruç ReisAvrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AOSB) Eko-Endüstriyel parka dönüştürülmesi amacıyla yürütülen Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyozun Geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
#Avrupa Yeşil MutabakatıBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim sektöründe faaliyet gösteren scale-up ölçeğindeki şirketlerin büyüme ve birer unicorn olma yolculuklarında onlara rehberlik etmek amacıyla tasarlanan TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nı 17 Eylül’de gerçekleştirdiği lansmanla tanıttı. Etkinlikte KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu açılış konuşmacıları arasında yer aldı.
#TÜBİSADMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, "Pazartesi, Çalışma Bakanlığı okullarda 30 bin ilave temizlik personeli istihdam hakkı tanıyacak" dedi. Bakan Tekin, "Okul kayıt ücreti yasal değil. Bizim okullarımızda liselerimizde iki grup öğrencimiz var. birincisi sınavla yerleşen öğrenci, ikincisi adrese dayalı kayıt olan. Kayıt hakkı olan öğrenciyi kaydetmeme gibi bir durum yok" diye konuştu. Öte yandan Bakan Tekin, 20 bin öğretmen ataması için Danıştay kararının beklendiğini açıkladı.
#MEBGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADKuşadası’nda dijitalleşen dünyaya ayak uydurma hedefiyle önemli bir işlere imza atılıyor. Kuşadası Belediyesi, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Facebook’un iş birliği ile hayata geçirilen İstasyon Topluluk Merkezi, bölgenin dijital dönüşümüne katkı sunma amacı taşıyor. Merkez, Türkiye'de belediye iş birliği ile kurulan ilk İstasyon Topluluk Merkezi olma özelliğini taşıyor.Merkez, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen ve toplumsal etki yaratmayı hedefleyen projeler ile eğitimlerin planlandığı ve uygulandığı bir alan olarak tasarlandı. Eğitimler, bireyler, topluluklar, kooperatifler, işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak ileri teknoloji, girişimcilik, inovasyon ve cinsiyet eşitliği gibi değerleri temel alıyor.
#1