Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuBöbrek reflüsü, normalde sadece böbreklerden mesaneye doğru akması gereken idrarın, üreterin mesaneye açıldığı alt kısımdaki valv yapısının yeterli çalışmamasından ötürü yukarı doğru yani böbreklere doğru geri kaçması durumudur.
#Çocuklarda Böbrek ReflüsüBirçok insan yemek sonrası midesinde hazımsızlık ve yanma hissinden şikayet etmektedir. Bu durum bazı kişilerde geçiciyken bazı kişilerde sık sık tekrarlanan bir hastalık haline gelir. Sebebi ise toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen reflüdür. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar reflü ve reflüsü olan hastaların nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler veriyor.
#ReflüUzun süre devam eden reflüde, barret özofagus denilen yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ortaya çıkan mukozal değişiklikler oluşmaya başlayabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uz. Dr. Gökhan Aksakal, reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneride bulundu.
#Reflü NedirGastroözefageal reflü yani bir diğer adıyla GÖR, mide içeriğinin istem dışı yemek borusuna kaçması olarak tanımlanır. GÖR, sağlıklı bebeklerde, çocuklarda ve erişkinlerde hemen her gün birçok kez oluşan fizyolojik bir olaydır. Genellikle beslendikten sonra olur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Şefika Tümay Doğancı, çocuklarda reflü konusunda aileleri bilgilendirdi.
#BeslenmeYetişkin sorunu olduğu zannedilen reflü çocuklar hatta bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, tüm çocuklarda da yaklaşık yüzde 15 oranında reflü bulunduğunu gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Uğraş; huzursuzluk, mide bulantısı ve özellikle kilo kaybı olan çocukların reflü açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ReflüGenel Cerrahi UzmanıDoç. Dr. Kamil Gülpınar cevaplıyor: Reflü tanısı nasıl konulur? Tedavisindeneler yapılır? Reflü tanısında endoskopi, baryumlu grafi ve bazı hastalarda24 saatlik pH monitörizasyonu dediğimiz burundan bir katater yardımıyla yemekborusuna ve mideye indirilen kataterle birlikte pH monitörizasyonu reflü tanısıkolaylıkla konulur. www.kamilgulpinar.com
#ReflüKapak-kapı sistemi, “beden” diye özetlediğimiz ve üzerine ruhumuzu eklediğimiz o muhteşem yapının da önemli yapılanmalarından biri. Midenizle yemek borusu arasında da enteresan bir kapak sistemi var ve o tam bir “teknoloji” harikası! Bozuldu mu sindirimde işler karışıyor. Gastritten reflüye, ülserden kanamaya bir sürü sorun ortaya çıkabiliyor. En sık görüleniyse “reflü!” diye özetleneni.
#Yazar YazısıHamileliği sırasında midesinde veya göğüs kemiği arkasında yanma-ağrı hisseden hamilelere, ‘çocuğun saçları çıkıyor’ veya ‘çocuk saçlanıyor’ denir. Bu yakıştırmanın kaynağı bilinmiyor ama kesin olan çocuğumuzun saçlarının hiçbir suçu olmadığı! Aslında yanma ve ağrı hissinin sorumsulu ‘gebelik reflüsü.’Gebelik reflüsü midedeki asidin yemek borusuna kaçması sonucu ortaya çıkar.
İngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlık