İnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüKimi zaman ses kısıklığı kimi zaman da öksürükle kendini belli edebilen reflü, toplumumuzda sık rastlanan sindirim sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, reflü söz konusuysa beslenme nasıl olmalı? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, reflü ile baş etmek için önerilerde bulundu.
#Sağlıklı BeslenmeUzun süre devam eden reflüde, barret özofagus denilen yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ortaya çıkan mukozal değişiklikler oluşmaya başlayabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uz. Dr. Gökhan Aksakal, reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneride bulundu.
#Reflü NedirTürkiye’de her 4-5 kişiden birinde görülen reflü mide içeriğinin rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Tanısı endoskopik olarak yemek borusunun görüntülenmesi ve/veya kateter veya kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesi ile konulur.
#ReflüTürkiye’de her 4-5 kişiden birinde görülen reflü mide içeriğinin rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Tanısı endoskopik olarak yemek borusunun görüntülenmesi ve/veya kateter veya kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesi ile konulur. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Ekrem Aslan reflü hastalarını rahatlamasını sağlayacak önerilerde bulundu.
#ReflüÇölyak hastalığı genetik bir hastalıktır, yani ailevi kalıtım söz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi ilk seferde de aktif olabilir. Hastalık yaşamının her hangi bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir, belirtileri neler?
#Çölyak HastalığıBazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış, hatta bir “patlama” olduğu kesin. Patlayan o sorunlardan biri de reflü özofajiti. Asit yüklü mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bu sorun ortalama her beş yetişkinden birinin yaşadığı bir problem.
#YazarlarMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ GENEL CERRAHİ BÖLÜMÜ’NDEN OP. DR. MUSTAFA GÖK, "TOPLUMDA HER 5 KİŞİDEN BİRİ REFLÜ HASTASI. MİDE İÇERİĞİNİN VE ASİTLERİNİN MİDEDEN YEMEK BORUSUNA DOĞRU GERİ KAÇMASI ANLAMINA GELEN REFLÜ, TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE YEMEK BORUSU KANSERİNE YOL AÇABİLİYOR" DEDİ.