Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

Reflü şikayetlerini azaltan beslenme önerileri

Kimi zaman ses kısıklığı kimi zaman da öksürükle kendini belli edebilen reflü, toplumumuzda sık rastlanan sindirim sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, reflü söz konusuysa beslenme nasıl olmalı? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, reflü ile baş etmek için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Reflü; yemek yedikten sonra yenilen yiyeceklerin mideden yemek borusuna ve ağıza geri gelmesidir. Sağlıklı bireylerde yemek borusunun alt kısmında bulunan kapak mideden böyle bir reaksiyon yaşanmasını önler ancak reflüsü olan bireylerde mide içeriği yemek borusuna tekrar gelir. Bu da kişilerin ağızında acı tat, ağız kokusu, midede ve yemek borusunda yanma hissi gibi şikayetler olabilir.

REFLÜSÜ OLAN BİREYLER NASIL BESLENMELİ?

• Demli çay, koyu kahveler, çikolata ve karbonatlı yiyecekler tüketilmemelidir.

• Çok sıcak veya çok soğuk içecek ve çorbalar yerine, ılık olanlar tercih edilmelidir.

• Acı, baharatlı, salçalı yemekler midede ve yemek borusundaki yanma hissini artıracağından tüketilen miktar en aza indirilmelidir.

• Az az ve sık sık beslenme önerilir. Uzun süre aç kalıp sonrasında fazla miktarda yemek yemek şikayetlerinizin artmasına neden olabilir. Ayrıca besinleri iyice çiğnedikten sonra yutmak şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

• Yemek sırasında su ve içecek tüketimi sınırlandırılmalı, bunlar daha çok öğün aralarında tercih edilmelidir.

• Dik pozisyonda yemek yenmeli, yemek yedikten hemen sonra yatar pozisyonda oturulmamalıdır.

• Alkol ve sigara tüketimi sınırlandırılmalıdır.

• Uyumadan 2-3 saat öncesinde ana ve ara öğünler sonlandırılmalıdır.

• Limon, mandalina, portakal ve greyfurt gibi asitli meyveleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

• Yağ içeriği yüksek yiyecekler ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine ızgara ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

• Dar kıyafetler ve korse tercih edilmemelidir.

Hürriyet Aile Özel