Gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 2026’da devreye girecek olan düzenleme ile gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmelerin, rayiç bedel üzerinden değil gerçek değer üzerinden hesaplanacağını hatırlattı.
#Hakan AkçamFiyatların rakip ülkelere göre pahalı kalmasından dolayı sipariş kaybı yaşayan sanayici, hammaddedeki koruma önlemlerinin makul seviyeye indirilmesini talep etti. Bunun gerçekleşmesi durumunda fiyatlarda yüzde 25 gerileme yaşanacağı belirtildi.
#Spor AyakkabıUstadan çırağa geçen, el emeği ve beceri isteyen 123 meslek kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Teknolojinin ilerlemesi gibi sosyal hayatı etkileyen birçok faktör yeni meslekleri ortaya çıkarırken geleneksel bazı mesleklerin ve zanaatların kaybolmasına sebep oldu. İşte kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler...
#Özge EsenEv, işyeri, arsa, tarla… Gayrimenkul alım satımında tapu harcını az ödemek için değerin gerçeğinden düşük gösterilmesi yaygın bir uygulama. Vergi uzmanı avukat Dr. Burak Aslanpınar, eksik ödenen harcın yanında, gelir, kurumlar ve katma değer vergisinin bir kat cezası ve yüksek faiziyle istenmesinin söz konusu olabileceği hatta gayrimenkulün elinizden gidebileceği uyarısında bulundu.
#TapuResmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamuda tasarrufun nasıl yapılacağı tek tek sayıldı. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 yıl süreyle yeni taşıt edinilmeyecek. Yabancı menşeli taşıt kullanılmayacak. Temsil ve ağırlama ödenekleri zorunlu haller dışında kullanılamayacak. Gezi ve kokteyl yapılmayacak hatta uçuşlardan kazanılan miller bile kurumlarca kullanılacak.
#Kamuda Tasarruf TedbirleriEv sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kira artışı tartışmaları son dönemde gündemden düşmüyor. Bu süreçte kira sözleşmesinin beş yılı doldurup doldurmadığı oldukça kritik. Peki beş yılın sonunda kira ücreti nasıl belirleniyor? Mahkeme süreci nasıl ilerliyor? Masrafları hangi taraf üstleniyor?
#EmlakPandemi sürecinde büyüyen online perakende uygulamaları yeni bir girişime ilham oldu. “Cep telefonu üzerinden market siparişimin eve gelmesini sağlayabiliyorsam, neden KOBİ’ler cep telefonu ile kapısına TIR çağırmasın’ diyen Oğuzhan Karaca, dijital taşımacılık platformu Diginak’ı kurdu. Bugüne kadar 400’ün üzerinde KOBİ’ye hizmet sunan, 30 bin kamyoncu ile çalışan platform, global bir marka olmayı hedefliyor.
#Diginak11 ili etkileyen depremlerde on binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce bina yerle bir oldu. Sadece binalar yıkılmadı, o binaların altında kalan araçlar da hasar aldı, hatta bir kısmı kullanılmaz hale geldi. Peki bu araçlara ne olacak? Zorunlu araç sigortası zararı karşılıyor mu? Kaskosu olmayanların hakları neler? Araçlar olası bir depreme hazır mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremRayiç bedel, bir ürün ya da mal satın alımları esnasında karşılaşılan terimlerden birisidir. Rayiç bedel üzerinden yapılan değerlemeler, alınmak istenen ürün, hizmet ya da malın fiyatını belirlemede büyük kolaylık sağlar. Bu değerleme, zaman zaman ekspertiz tarafından yapılırken, bazı durumlarda ise benzer ürünlerin gözden geçirilmesi ile belirli bir metoda bağlı kalınmadan çıkarılabilmektedir. Peki, Rayiç bedel nedir ve nasıl belirlenir? İşte, rayiç bedel belirlenmesi ve tespiti için bazı bilgiler
#Rayiç BedelArsa değeri ilgili arazideki birim başına düşen fiyatı ifade etmektedir. Yani arsa değerine arsaların metrekare başına düşen fiyatı da diyebiliriz. Arsa değeri hesaplama konusuna emlak alanı yer vermektedir. Tarla gibi arsaların değerlerini hesaplamak amacıyla matematiksel formüllerden yararlanılmaktadır. Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım ve satım bedeline ise rayiç bedeli denmektedir. Arsa rayiç bedeli ilgili arsanın güncel alım ve satım bedelidir. İşte, tüm detaylar.
#ArsaAylardır gündemde olan fahiş kira artışlarıyla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak" dedi. Milyonları ilgilendiren yasa tasarısı akşam saatlerinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Gayrimenkul hukuku uzmanları da yapılan düzenlemenin yerinde ve geçici hükümle tarihinin belirlenmesinin de doğru bir adım olduğunu belirtti. İşte kira düzenlemesiyle ilgili tüm detaylar...
#KiraÜlke genelinde milyonlarca insanın gündeminde kira artışları var. Vatandaş bütçesine uygun kiralık ev bulamazken, kiracılar da fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kalıyor. Yaşanan sorunun çözümü için ilgili bakanlıklar çalışmaya başladı. ‘Fahiş zamlara denetim’, ‘kiralık sosyal konutların inşa edilmesi’ ve ‘büyükşehirlerdeki kira artışına sınır getirilmesi’ başlıkları üzerinde duruluyor.
#Kiralık EvTBMM Genel Kurulu’nda, muhtar maaşlarını asgari ücretin altında olmayacak şekilde düzenlemeyi de içeren, Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin yasa teklifi AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin oyları ile kabul edildi.
#TBMMHer taşıt sahibinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, sigortalıyı tam anlamıyla güvenceye almıyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, trafik sigortasının karşı tarafa verilen hasarın yalnızca 50 bin lirasını karşıladığını ve oluşabilecek hasarlarda mağduriyet yaşamamak için ek olarak ‘İhtiyari mali mesuliyet’ teminatı yaptırılması gerektiğini belirterek, “Kasko sigortasına, fark ödeyerek ihtiyari mali mesuliyet limitsiz olarak ekletilirse ortaya çıkacak olumsuzluklar için herhangi bir ücret ödemek zorunda kalınmayacaktır” dedi.
#OtomobilMilyonlarca mükellef emlak vergisindeki artış karşısında şaşkın. Emlak vergisi her 4 yılda bir takdir komisyonu kurularak belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl da 2022-2025 için söz konusu değerler belirlendi ve muhtarlıklara asıldı. Kimi ilçelerde değerler yüzde 100’ün üzerinde arttı. Eğer bir değişiklik olmazsa 4 yıl boyunca bu değerler üzerinden vergi ödenecek. Rayiç bedele her yıl yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi belirlenecek.
#GazetehaberleriSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMM