Henüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat Eroğlu2002’den bu yana ABD’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde olan bilgisayar bilimcisi ve Google’ın en tanınmış yapay zekâ mühendislerinden olan Ray Kurzweil insanlığın çok yakın bir süreçte ‘ölümsüzlük’ çağını yaşamaya başlayacağını iddia etti.
#Ray Kurzweilİnsanlık var olduğu günden beri daha uzun yaşamanın, yaşlanma etkilerini geri çevirmenin, yaşamı kısaltan ve kaçınılmaz olarak ölümle sonuçlanan hastalıkların çaresini bulmaya çalışıyor.
#LongevityModern teknolojinin insanlar ve dünya hakkındaki temel anlayışlarımızı nasıl değiştirdiğini pek çok bağlamda inceleyen Meghan O’Gieblyn’in ‘Tanrı, İnsan, Hayvan, Makine’si, zekâ, bilinç, gelecek, teknoloji ve insana dair, felsefeden teolojiye, sibernetikten transhümanizme ilham veren bir çalışma.
#Meghan O’Gieblynİnsanlığın geri kalanı ile aynı kaderi yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri, yaptıkları toplantılarda hayatta kalma stratejilerini birbirleriyle paylaşıyor. İlk başta bir bilim kurgu filminin senaryo toplantısını andıran bu buluşmalarda; çevresel felaketler, toplumsal ayaklanmalar, salgın hastalıklar ve nükleer felaketin ardından olası kurtuluş senaryoları uzun uzadıya masaya yatırılıyor. İşte Silikon Vadisi zenginlerinin 'kıyamet' planları...
#Teknoloji PatronlarıFütürist Ufuk Tarhan, yeni kitabı ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’da uzak gelecekte dünyada neler yaşanacağını anlatıyor. Diğer gezegenlerle iletişim, çipler, genetik takviyeler, ölümsüzlük, metaverse sigortacıları ve dahası… Ama Tarhan’a göre her şeyin ötesinde insanlık sürdürülebilir yaşam için sınırsız enerji kaynağı bulmalı.
#Fütürist Ufuk TarhanZaman, hissedilenden de daha hızlı akmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarımızı ve şahit olduğumuz değişimleri zamanın illüzyonu ile fark edemesek de geriye dönüp baktığımızda şaşkınlığımızı üzerimizden atamıyoruz. Arkanıza iyice yaslanın çünkü gelecek sizi daha da şaşırtacak. Neden mi? Abundance 360 araştırma şirketinin önümüzdeki 10 yılın meta eğilimlerini öğrendiğinizde şaşırmamak elde değil de ondan. Tüm sektörlerdeki eğilimde yapay zekanın ve nitelikli verinin öneminin vurgulandığı araştırmada teknoloji çağının hakkını verecek bir 10 yılın bizi beklediğine dikkat çekiliyor. Sizler için yakın gelecekte bizleri bekleyen değişim ve gelişmeleri 12 ana başlıkta inceledim.
#Serap GünalTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla 2012 yılından itibaren düzenlenen, inovasyon ekosisteminin en büyük buluşması Türkiye İnovasyon Haftası bu yıl pandemi nedeniyle online olarak 25-26 Aralık tarihlerinde tüm dünyanın seyrine sunulacak.
#GazetehaberleriFütüristler Derneği tarafından Türkiye’de 8 yıldır düzenlenen 1 Mart - Gelecek Günü’ne bu yıl Haliç Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Geçen sene ‘2040 Yılında Mutlu Olmak’ konusu ele alınan 1 Mart – Gelecek Günü’nde bu yıl dünyadan ve Türkiye’den etkinliğe konuşmacı olarak katılan, konusunda uzman fütüristler “2040 Yılında Organik Olmak” üzerine düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
#TeknolojiSürücüsüz (otonom) bir otomobilin ilk kez bir yayanın ölümüne yol açması, gözleri yapay zekâ gerçeğine çevirdi. Dünyaca ünlü bilim insanlarına göre yapay zekânın işlediği suçtan hukuken sorumlu tutulamayacak olması dünyayı çok büyük bir tehdide sürüklüyor. Aralarında BM’ye mektup yazarak öldürme yeteneği olan robotların yasaklanmasını talep eden bilim insanlarının da bulunduğu dünyanın önde gelen yapay zekâ uzmanları, yapay zekâ ve katil robotların insanlığın geleceğini nasıl tehdit ettiğini Hürriyet’e anlattı.
#OtonomX Prize Vakfı’nın kurucusu fütürist Peter Diamandis, her gün yeni bir devrin başladığını söylüyor. Ancak hiçbir zaman bu kadar çok değişime tanık olmadığımızı da belirtiyor. Diamandis, kendisinin sekiz yıl önce efsanevi mucit Ray Kurzweil ile birlikte kurduğu, geleceğe dönük bir düşünce kuruluşu/ start-up kuluçka merkezi olan Singularity Üniversitesi tarafından Boston'da düzenlenen bir zirvede konuşma yaptı. Diamandis, konuşmada olağanüstü deneyimlere yelken açtığımız bir çağda yaşadığımızı belirterek "Bu değişim fırtınasında ya siz de fırtına gibi atağa geçersiniz ya da bu fırtınada kaybolup gidersiniz” dedi.
#GEBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariCaz piyanisti Ülkem Özsezen, 2011’deki ilk albümü ‘Ghost Note’da hiç çalınmayan ‘kayıp nota’ların peşine düşmüştü. Yeni albümü ‘Milliday’de ise günün binde biri kadar kısa kesitlerde geçmişle şimdi arasında yaşanan zihinsel yolculukları ve düşleri bir araya getiriyor.
#Ülkem Özsezenİnsan ne kadar yaşayabilir? 100 yıl… 200 yıl… 1000 yıl!!! “Yok artık” diyebilirsiniz ama saygın bilim insanları bu hedefin peşinde koşuyor. Milyarderler ölümsüzlüğe kavuşmak için oluk oluk para akıtıyor. Üstelik “Oldu bu iş” diyenler bile var.
#Ölümsüzlük