Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum. Federal düzeyde Sosyal Demokrat parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetine güven diplerde. Tabii bu güvensizlik partilere desteğe, daha doğrusu verilmeyen desteğe de yansıyor. Özellikle de hükümetin küçük ortağı FDP’ye.
#AlmanyaAlmanya’da CDU da CSU da yıllardır “Sol Parti ile kesinlikle iş birliği yok” dedikleri halde, son günlerde farklı sinyaller gelmeye başladı. Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) özellikle eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde oy oranını artırarak ‘en güçlü parti’ konumuna yükselmesi ve iktidara doğru yürümeye başlaması üzerine CDU ile Sol Parti arasında ilişkilerin ‘normalleştirilmesi’ gündeme geldi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından faaliyetlerinin ülke genlinde izlenmesi tartışmaları sürdürülen sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Brandenburg Teşkilatı Başkanlığı’na, yabancı düşmanlığı açıklamalarıyla tanınan Rene Springer getirildi.
#AfdVe Almanya’da aylardır süregelmekte olan belirsizlik giderildi. Sol Parti yönetimiyle sistematik olarak didişen, başta Rusya, NATO, silahlanma ve sığınmacı politikası yüzünden yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını aylar önce ilan eden Sahra Wagenknecht, nihayet yeni bir parti kurup kurmayacağına açıklık getirdi.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da ana muhalefet CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Alman Devlet Televizyonu ARD’ye verdiği demecinde, “AfD ile Avrupa Parlamentosu, federal ve eyaletler düzeyinde kesinlikle işbirliği yapmayacağız. Ama yerel düzeyde durum farklı olabilir. Oralarda duruma göre partiler kendi aralarında farklı bir karar alabilirler” dedi.
#CDUAlmanya’da genelde ‘Doğu Almanların partisi’ olarak bilinen Sol Parti’de yaşanan iç sürtüşmeler nedeniyle tam bir çöküş başladı. 13 Ağustos 1961’de örülen ‘Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989 tarihinde ‘çökmesiyle’, eski Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde (DDR) 40 yıl tek başına iktidarda kalan Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) sonu gözüktü.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da 2025 yılında yapılacak genel seçimlere daha iki yılı aşkın bir süre olduğu halde ‘ortak kavgası’ şimdiden başladı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, “Federal hükümette asıl rakibimiz Yeşiller’dir” diyerek şimdiden kapılarını Yeşiller’e kapattı. ‘Kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de...
#AlmanyaÇarşamba günkü ‘AfD ile asla mı?’ başlıklı yazımda, Almanya’da köklü partilerin “AfD ile bugün de yarın da gelecekte de asla iş birliği yapmayacağız” dedikleri halde, bazen buna riayet edilmediğine yer vermiştim. Ama biz Almanya’da benzer söylemlerin daha önceki yıllarda başka partiler için söylendiğine de tanık olduk.
#AlmanyaAlmanya’da Die Linke, Linkspartei veya Die Linken (Sol, Sol Parti, Solcular) olarak bilinen Sol Parti, eski Doğu Almanya’da yıllarca tek başına iktidarda bulunan Marksist-Leninist Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) uzantısı konumunda siyasi bir partidir. SED, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1946 yılında Sovyet işgalindeki Doğu Almanya ile ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyet işgalindeki Berlin’de Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Almanya Komünist Partisi’nin (KPD) zorla birleştirilmesiyle kuruldu.
#AlmanyaBerlin Eyalet Parlamentosu ve Belediye seçimlerinin yapıldığı geçen hafta pazar günü akşam saat 18.00’de sandıklar kapandıktan kısa bir süre sonra televizyon ekranlarına ilk tahminler yansır yansımaz, CDU’luların seçim sonuçlarını izlemek için bir araya geldikleri Berlin Eyalet Parlamentosu binasındaki dev salonda yoğun bir alkış koptu.
#Berlinİki Almanya’nın birleşmesinin 32’nci yılı resmi törenlerle kutlandı. Bu yıl törenlerin merkezi Thüringen eyaletinin başkenti Erfurt oldu. Törene, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Başbakan Olaf Scholz, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas ve Thüringen Eyaleti Başbakanı Bodo Ramelow katıldı. Tören kilisedeki ayinle başladı.
#Thüringen