AfD, ilk oturumda çıldırttı

Güncelleme Tarihi:

AfD, ilk oturumda çıldırttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 09:53

Almanya’da aşırı sağcıların en fazla koltuk kazandığı Thüringen Meclisi’nin seçim sonrası yapılan ilk oturumunda, aşırı sağcılar ile diğer partili milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Haberin Devamı

THÜRINGEN Meclisi, 1 Eylül’de yapılan seçim sonrası ilk kez toplandı. Meclis Başkanlığı seçiminin yapılacağı oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla aşırı sağcı AfD’li Jürgen Treutler yönetti. Tartışma da Meclis Başkanı seçimleri konusunda yaşandı. 88 sandalyeli Thüringen Meclisi’nde SPD, CDU ve sol popülist ‘Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin’ (BSW), 32 sandalyeye sahip AfD’den bir Meclis Başkanı seçilmemesi için iç tüzüğü değiştirmek istedi. En güçlü grup olan AfD ise adayı Wiebke Muhsal’ı Almanya’nın ilk AfD’li eyalet meclisi başkanı olarak seçtirmek istiyor. Mevcut iç tüzüğe göre sadece en güçlü parlamento grubu olan AfD’nin aday gösterme hakkı var. Ancak iki tur oylamanın ardından AfD’li aday seçilemezse CDU, BSW, Sol Parti veya SPD aday gösterebilecek. Diğer partiler iç tüzük değişikliği talep ederek ilk oturumda kendi adaylarını gösterebilme imkânına kavuşmak istedi. Ancak Treutler, çok uzun süren konuşmasıyla iç tüzük değişikliği yapmak isteyen diğer milletvekillerine söz vermedi, iç tüzük değişikliği dilekçesini işleme almadı ve parlamentonun işlevselliğini bloke ederek bir seçim yapılmadan oturumu sonlandırdı. Bu, AfD’nin Almanya’da en güçlü parti olduğu bir parlamentoda yaşanan ilk kriz olarak tarihe geçti. “Söz hakkınızı elinizden alıyorum” şeklinde çıkışlar yapan Treutler’a diğer partilerin milletvekilleri tepki gösterdi.

Haberin Devamı

AfD, ilk oturumda çıldırttı

‘BÜYÜK ZARAR VERDİNİZ’
Hükümet kurulana kadar görevine devam eden Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow, AfD’nin anayasayı ayaklar aldığını savundu. ‘AfD’nin demokrasiyi adeta bir burun halkasına sokmasının tam bir felaket olduğunu’ belirten BSW Eyalet Meclisi Grup Başkanı Katja Wolf, “AfD’nin demokrasiyi ringde sürüklemesi tam bir felaket” diyerek eleştirdi. SPD Grup Başkanvekili Janine Merz, Treutler’in milletvekillerinin haklarını gasp ettiğini söyledi ve “Parlamentoya büyük zarar verdiniz” dedi. CDU Grup Başkanı Mario Voigt, “AfD’nin yaşlılar başkanı, aslında Björn Höcke’nin kuklası gibi davranıyor ve parlamentodaki demokrasiyi ayaklar altına alıyor” diyerek tepki gösterdi. CDU, milletvekillerine söz verilmemesi ve iç tüzük değişikliği dilekçesinin işleme alınmamasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldığını açıkladı. CDU Grup Başkanvekili Andreas Bühl “Thüringen Parlamentosu’nun işlevselliğini sağlamak için son çare olarak bu adımı attık” dedi.

Haberin Devamı

Thüringen’de 1 Eylül’de yapılan seçimlerde AfD yüzde 32.8 ile birinci parti olmuştu. Bu sonuçla İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde aşırı sağ, ilk kez bir eyalet parlamentosu seçiminde ilk sırayı almıştı. CDU yüzde 23.6, BSW yüzde 15.8, Sol Parti yüzde 13.1 ve SPD yüzde 6.1 oy almıştı. Meclisteki mevcut durum nedeniyle eyalette bir hükümet kurulması çok zor görünüyor. Eyalet meclisinin ikinci oturumunun cumartesi günü gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merakla bekleniyor.

AfD, ilk oturumda çıldırttı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!