Bu nasıl uzlaşma?

Güncelleme Tarihi:

Bu nasıl uzlaşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 10:17

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile eyalet başbakanlarının Berlin’de bir araya geldikleri Sığınmacı Zirvesi’nde alınan kararlar, özellikle yerel yöneticileri memnun etmedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Scholz’un eyaletlere ve yerel yönetimlere bu yıl 1 milyar Euro ek yardım sözü vermesi ancak yardımların önümüzdeki yıllarda sürdürülüp sürdürülmeyeceğini açık bırakması, yerel yöneticileri isyan ettirdi. Yeni yılla birlikte Almanya’ya gelen sığınmacı sayısında sistematik olarak artış olduğuna dikkati çeken Alman Kentler Birliği, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetini yerel yönetimleri yalnız bırakmakla suçladı. Kentler Birliği Başkanı Oliver Hermann da hükümetin 1 milyar Euro ek mali yardımından Brandenburg’a sadece 30 milyon Euro pay düşeceğine dikkati çekerken, “Bu da devede kulak kalmaktadır” dedi.

Bu nasıl uzlaşma

Brandenburg Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke

Haberin Devamı

Bu nasıl uzlaşma

Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner

EYALETLER DE MEMNUN DEĞİL
Sığınmacı Zirvesi’nde uzlaşı sağlandığı halde alınan kararlardan eyaletlerin de memnun olmadığı ortaya çıktı. Brandenburg Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke (SPD) ile Berlin Eyalet Başbakanı Kai Wegner (CDU), başvuruları geri çevrilen sığınmacıların derhal sınır edilmeleri konusunda hükümetten daha kararlı bir tutum sergilemesini beklediklerini söyledi. Bavyera, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletleri de hükümetin ek yardımını yetersiz buldu. Eyalet yöneticileri, ‘bu kadar az parayla yerel yönetimlerin bu yükün altından kalkamayacağını’ açıkladı.

Bu nasıl uzlaşma

Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann

‘PAZARLIK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Thüringen Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow (Sol Parti), yerel yönetime ve eyaletlere sığınmacı başına ödeme yapılmasında ısrarlı olduklarını açıkladı. Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann (Yeşiller) da hayal kırıklığına uğradığını gizlemedi. “Kimlerin hangi yükü taşıyacağı bilinmeli. Ama bu konuda Başbakan Scholz’la pazarlık etmek mümkün değil” diyen Kretschmann, hükümetin özellikle geleceğe dönük parasal yardımının açıklık kazanmasını talep etti.

BAKMADAN GEÇME!