Sağlıklı insanlar da yani herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan bireyler de ramazan da 17 saat aç kalmanın hiçbir zararı yoktur. Bununla birlikte zararının olmadığı gibi metabolizmaya kalp damar, bağırsak, mide, sinir ve psikolojik sistemin yani sıra vücudun tüm sistemlerini inanılmaz şekilde birçok yararı bulunmaktadır.
#PandemiSosyal izolasyon nedeni ile birçok kişinin evlerinden çalışmaya başladığını, gün içinde harcanılan enerjinin alınan enerjiden az olması nedeniyle kilo artışı yaşanabileceğini söyleyen Diyetisyen Neslihan Aktepe, sağlığın korunması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birtakım önerilerde bulundu.
#BağışıklıkSahurlarda çoğu zaman akşamdan kalma yemekleri yiyor veya masayı şarküteri ürünleri, peynir, zeytin ve reçelle donatıyoruz. Hatta mutlaka çay demliyoruz. Oysa bu tip beslenme bizi gün içinde daha çok susatır ve acıktırır. Ramazanda zorlanmadan oruç tutmak istiyorsanız tavsiyelerime kulak verin.
#SahurOruç tutan kişiler için beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan ayında sağlıklı beslenmek daha da önemli hale geliyor. Her zaman uygulamamız gereken yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarımızı ramazanda da sürdürmeliyiz. Peki hangi sıvıları tüketmeliyiz? Hangi yiyecekleri soframıza dahil etmeliyiz? İşte ramazanda sağlığınıza sağlık katacak o besinleri sizler için derledik.
#RamazanRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazanda kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#BeslenmeRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazan’da kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#Tarçın Nasıl KullanılırRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#RamazanRamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#Duygusal AçlıkBeslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Bönce, ramazan ayında kilo vermenin mümkün olduğunu söyledi. Metabolizmayı hızlandırmak adına mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Diyetisyen Bönce, “Sahurda protein yönünden beslenmek çok etkili. Metabolizmayı hızlandırmak adına iftar ve sahur arasında sürede yeşilçay ve yoğurt tüketilmeli” dedi.
#RamazanRamazan ayında kalabalık sofralarda, lezzetli yemek ve tatlılarla güzel aile buluşmaları yaşanır. Bu yıl Ramazan ayında yaklaşık 17 saat süren ve sıcak havalara denk geliyor. Bu ayda da diğer aylarda olduğu gibi dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Peki nasıl dengeli beslenebiliriz? Spor yapmaya devam etmeli miyiz? Ramazanda kilo almamak için neler yapılmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Orçun Kürüm anlattı.
#Ramazanda BeslenmeYemek çeşitleri ve yemek hazırlama teknikleri ailelerin sosyo-ekonomik ve kültürel durumlarına göre farklılık gösterse de Ramazan ayında sadece iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün yapılmasının yeterli olduğu düşüncesi toplumda kendine yer edinmiş durumda. Oysa ki iki öğünlü beslenme şekli, bireyin gereksinimi olan besin öğelerini dengeli ve yeterli düzeyde almasını engelliyor.
#Doğru Beslenme Teknikleri