Paylaş
Pandemi süresince insanların mutfakta kalma süresi artmıştır. Stresle birlikte uyku ve iştah kontrolü bozulmuştur. Gereğinden çok fazla sık sık yemek yemek vücudun sistemini bozmaktadır. Yani vücut bir besini sindirmeden kısa sürede alınan diğer besinin sindirilmesi ile yükü artar ve sistem yapması gereken görevleri yapamaz duruma gelir. Tam anlamıyla sindirilemeyen besin doğru bir şekilde emilmediği için, birçok kronik inflamasyona ve otoimmün hastalığı da beraberinde getirir.
İşte Ramazan-ı Şerif her anlamda arınma ayıdır.
Peki 17-18 saatlik açlıkla yani ‘ORUÇ’ ile vücutta neler oluyor?
- Kan şekeri 3-4 saatte düşmeye başlar.
- Kan insülin düzeyi düşmeye başlar.
- 12-14 saat içerisinde vücudumuz da şeker depoları tükenince metabolizma yağ yakma sürecine girer.
- Gençlik hormonu denilen ‘Somatotropin’ salgılanmasına neden olur.
- 14 saati geçen açlık durumunda insan vücudunda sonuç olarak “OTOFAJİ” başlar.
OTOFAJİ: “Kendi kendini yeme olarak tanımlanabilir”
Yani bir bakıma hücre içerisinde bir bahar temizliği diyebiliriz. Vücut eskiyen, yıpranan işlevini artık yerine getiremeyen hatta DNA‘sında mutasyon adını verdiğimiz tehlikeli genetik değişimine uğrayan hücreleri yok eder. Vücuda herhangi besin girmediği sürece vücut da işlevsiz her şey OTOFAJİ yöntemi ile yok edilip yerine sağlıklısı üretiliyor.
Dünya’da sağlıklı toplumlarda oruç, açlık ve az yeme alışkanlığı daha sık görülüyor. Bundan dolayı oruç “her şeyden uzak durmak, bir şeye karşı hareketsiz kalmak’ anlamıyla bize çok şey ifade ediyor ve Ramazan-ı Şerif vücudumuzun yenilenmesi için bizlere büyük bir fırsat veriyor.
Bedenlerin ve ruhların iyileşmesi dileğimle,
Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni
Fitoterapi Uzmanı
Uzm. Dyt. Serpil Uzunok Doğan
Paylaş