On bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Oruç tutanlar için bu ayda beslenme şekli değişiyor. Bazı problemlerle karşılaşmamak için sağlıklı beslenme oldukça önemli. Peki Ramazan ayında nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli? İşte Ramazan ayında tok tutan öneriler...
#BeslenmeSahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler kolay oruç tutmada doğrudan etkili. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeceklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda tok tutan yiyecekler neler? Hangi içecek Ramazan ayında susuzluğu önler?
#Sahurda Tok Tutan Yiyecekler NelerOn bir ayın sultanı ramazan ayı bereketi ile geldi. Bu ay birlik beraberliği, bir lokma ekmeği paylaşmanın güzelliğini gösteriyor bizlere. Alışverişler yapılıyor, özel lezzetler mutfakta yerini alıyor. Peki, rahat bir ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat edilmeli?
#RamazanRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurRamazan ayı, oruç tutanların dikkat etmedikleri takdirde kilo almaya en müsait oldukları dönemlerden biridir. Uzun süreli açlık sonrası geç saatte yenen ağır iftar yemeği, yeterince sıvı alınmaması, düşen kan şekerinin etkisi ile günlük tatlı tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin kısıtlı olması gibi etkenler bu dönemde kilo alınmasına sebep olabilir. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiğine dikkat çekti.
#RamazanMübarek Ramazan'ın yirmi birinci gününü idrak eden vatandaşlar, bugün oruçlarını saat kaçta açacaklarını ve akşam ezanının saat kaçta okunacağını araştırıyor. İkamet ettikleri şehirlerin Ramazan imsakiyesini araştıran vatandaşlar, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı imsakiyeye göre iftarın saat kaçta olduğunu öğrenmek istiyor. İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm illerin iftar ve sahur saatleri...
#Bugün İftar Saat Kaçta?Ramazan ayında, iftar sofralarında yemek çeşitlerinin artması, öğün sayılarının azalıp tüketilen yemek miktarlarının artması ile, oruç tutan bireylerin beslenme tarzında ister istemez değişikliğe yol açıyor. Yaklaşık 16 saat süren açlığın arkasından tüketilen iftar öğünü dengeli olmazsa, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo artışı yaşanabilir. Oruç tutan bireyler için iftar ve sahur menülerinde sağlıklı seçim önerilerini Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Mine Telek anlattı.
#Ramazanda Sağlıklı BeslenmeÖzellikle bu yılki Ramazan ayı, uzun yaz günleriyle zaten çok hassas olan mide ve sindirim sistemini yorar. Çünkü gün boyunca su içilmemesi sindirimi zorlaştırır. İftarda ise büyük bir iştahla sofrada bulunan her şey keyifle tüketilir. Zaten kalabalık ramazan sofralarında yemek yemenin tadı bir başka olur. Masada bulunan lezzetli her şeyi tatmadan insan sofradan kalkamaz. Geceler kısa olduğundan insan hemen yatağa girip, gelecek oruç günü için dinlenmek ve uyumak ister. Ne yazık ki bu durumlarda mide yanması kaçınılmaz olur.
#Ramazan