Ramazan'a özel beslenme önerileri

Güncelleme Tarihi:

Ramazana özel beslenme önerileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 12:11

Ramazan'a özel beslenme önerileri

Haberin Devamı

 

ESKİŞEHİR,(DHA)- RAMAZAN ayının yaz mevsimine denk gelmesi beslenmeyi daha da önemli kılıyor. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için iftar ve sahurda dengeli beslenmek önem teşkil ediyor.Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için de uzun süre tok tutan ve kan şekerinin düşmesine engel besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. 
 
Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayati Yavuz, Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu. 
 
LİFLİ BESİNLER TOK TUTUYOR
 
Sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalar tokluğu uzun süre sürdürebiliyor. Oruç sırasında düşük kan şekeri sebebiyle açlık oluşmaması için, kan şekerinin düşmesine engel olan glisemik indeksi ve yükü düşük gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Ramazan ayında kan şekerini yavaş yükselten ve yavaş düşmesini sağlayan gıdaların tüketilmesi önem taşıyor. Hem iftarda hem de sahurda lifli besinlerin tüketilmesinin tokluk süresini uzatacağını ve bağırsakları rahatlatacağını söyleyen Dr. Hayati Yavuz,günde 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesini aktarıyor. Suyun yanı sıra ayran, taze meyve suyu veya maden suyu da tercih edilebiliyor.
 
SAHUR ÖĞÜNÜNÜ KESİNLİKLE ATLAMAYIN
 
Ramazan ayında sahur ve iftar 2 ana öğün olarak kabul ediliyor. Ancak iftardan sonra 1-2 saatlik aralıklarla 2 ara öğün tüketilmesi gerekiyor. Sahur öğününün kesinlikle atlanmaması gerektiğini söyleyen Dr. Yavuz, "Bu öğünde tercihin ceviz, fındık, tuzsuz badem, kahvaltı ürünleriveya çorba, sebze yemekleri, zeytinyağlılardan yana kullanılması öneriliyor. Açlıkla baş etmekte güçlük çeken kişilerin uzun süre tok tutmaya yarayan kuru fasulye, nohut, mercimek veya bulgur tüketmesi gerekiyor" diyor.
 
PİRİNÇ YERİNE BULGUR PİLAVI TÜKETİN
 
İftar yemeğinde ilk olarak doyurucu ve sindirimi kolay bir çorba içilmesi, ardından sadece salata tüketilerek 20 dakika sonra ana yemeğe geçilmesi öneriliyor. Dr. Hayati Yavuz, iftar öğününde tüketilmesi gereken besinleri şöyle anlatıyor: 
 
"Pide tüketiminin sınırlı, ana yemeklerin az yağlı ve sebze ağırlıklı olması gerekiyor. Pirinç yerine bulgur pilavı, beyaz yerine de kepekli ekmek tercih edilmesi öneriliyor. Sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilerek aşırı şerbetli ve yağlı tatlılardan kaçınmak önem taşıyor."
 
YÜRÜYÜŞ YAPARAK KİLO ALIMINI ENGELLEYİN
 
İftardan birkaç saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmanınsindirim sistemini rahatlatmanın yanı sıra kilo alımına da engel olduğunu söyleyen Dr. Hayati Yavuz, oruç tutması riskli olan kişileri de şöyle açıklıyor: 
 
"Kalp ve damar hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet, hipertansiyon, tiroid, karaciğer yetmezliği hastalığı olup da oruç tutmak isteyen kişilerin mutlaka bir uzmana danışmaları gerekiyor.İleri yaşta olan kişilerin uzun süre aç kalması da sağlığı olumsuz şekilde etkiliyor."
 
-
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!