Herkese merhabalar! Adet düzensizlikleri her kadının hayatında dönem dönem olabilmektedir. Arada bir meydana gelen adet düzensizlikleri önemli bir sorun yaratmazken, uzun süreli devam eden düzensizlikler tıbbi problemlere neden olabilmektedir.
#Adet DüzensizliğiModern zamanların en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri spiraldir. Peki, spiral nedir? Spiral nasıl takılır? Spiralin yan etkileri nelerdir? Kimlere spiral takılmaz? Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?Konuyla ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu veriyor.
#Doğum KontrolKanserde hormonoterapi, kanser hücrelerinin büyümesinin yavaşlatılması veya durdurulması amacıyla, kadınlık hormonu (Meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri) veya erkeklik hormonunun (Prostat kanseri) salgılanması veya salgılanmış hormonun kanser hücrelerinin çoğalmasını sağlayan uyarıcı etkisini engelleyen ilaçlar ile yapılan tedaviye verilen isimdir.
#Hormonoterapi Nasıl UygulanırMenapoz kadınların her ay düzenli olan adet kanamalarının kesilmesini ifade ediyor. Ortalama 50 civarında olan menapoz yaşı erken menapoz olarak da 40 yaşlarda gerçekleşebiliyor. Peki, menapozda adet kanaması nasıl olur, kaç gün sürer? İşte menapoz belirtileri ve merak edilenler...
#MenapozNormal seyrinde sağlıkla ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılması gereken kürtaj, nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Hamilelikte oluşan keseciğin büyümemesi, bebeğin kalp atışlarının duyulmaması gibi nedenlerle sağlık açısından yapılması gereken kürtaj ne zaman, hangi durumlarda yapılmalı? İşte kürtaj hakkında merak edilenler...
#KürtajPolikistik over sendromu (PKOS), her 5 kadından birinde görülen karşılaşılabilen hormonal bozukluklardan biri. Bu durum yumurtlayamam sorununun yanı sıra çeşitli rahatsızları da yol açabiliyor. Peki polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte polikistik over sendromu hakkında bilgiler...
#Polikistik Over SendromuKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim Duvarı“Kadınlarda yaş ilerledikçe kadının yumurta rezervindeki azalma ile birlikte yumurta kalitesi de düşer. Bu nedenle normal yollarla ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik oluşmuş kadınlarda ileri yaşta düşük oluşma riski de artabilir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemlerden bahsetti.
#Tüp BebekKadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Opr. Dr. Şafak Hatırnaz, tüp bebek tedavisinde, rahim zarında kalınlaşmanın sağlanmasında ve yumurta kalitesinin artırılmasında, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma tedavisinin (PRP) başarıyı artırdığını söyledi.
#Tüp BebekKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Gürkan Arıkan ve Op. Dr. Murat Keskin’in Türkiye’de ilk kez birlikte uyguladığı bir yöntemle, anne olma şansı azalan kadınların kendi kök hücreleri sayesinde çocuk sahibi olma şansı artırılıyor.
#Kök HücreKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar SürerKadınların yaşadığı bir sağlık problemi olan menoraji, kişilerin sosyal yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Menoraji önlem alınmadığı takdirde anemiye neden olarak; yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilere sebep olabilir. Peki, menoraji tam olarak nedir, belirtileri neler?
#MenorajiNormal sağlık koşullarına sahip olan kadınlarda ortalama 21-35 günlük aralıklarla 4-5 gün sürmesi gereken adet kanamaları bazı kadınlarda daha sık ya da seyrek aralıklarla görülebilirken, çok kısa veya uzun sürebiliyor. Ortalama olarak kabul edilen değerlerin çok altında ya da üstünde adet kanaması görülmesi, kadınlarda bir sağlık sorunu belirtisi olarak düşünülebiliyor. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Kadın Sağlığı