Rahim duvarının incelmesi, adet dönemi boyunca her kadında gerçekleşen bir durumdur ancak bazen adet döneminin sona ermesine rağmen rahim içi duvarı kalınlaşma sürecine girmez. Rahim duvarı inceliği olarak adlandırılan bu problem, hamile kalmaya engel olmasa da embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına yol açabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve doğuma kadar sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
#RahimKadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.
#Rahim DuvarıPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverYumurta gençleştirme yöntemi olarak dünyada kullanılmaya başlanan Trombositten Zengin Plazma (PRP) artık Türkiye’de de kullanılıyor. Hatta bu yöntemle başarılı sonuçlar da elde edilmeye başlandı. Cilt gençleştirme için daha çok estetikte kullanılan PRP yönteminin, tüp bebek tedavisinde de başarı ile uygulandığını belirten Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Can Koşal, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yumurta GençleştirmeRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın HastalıklarıEndometriozis ve sebep olduğu çikolata kistlerinin üretken yaştaki her 10 kadından 1’inde görüldüğünü belirten Op. Dr. Süleyman Akarsu, “Adet sancısı veya sürekli bel ağrısı çeken, gebe kalma güçlüğü olan kadınlar, bu şikayetlerini zaman kaybetmeden doktorlarına bildirmeli” dedi.
Üreme çağındaki kadınlarda en sık rastlanan sorunlardan biri, polikistik over sendromu. 13-50 yaşlarındaki her 100 kadından 50’sinde görülen ve herkeste farklı seyreden polikistik over sendromu, det düzensizliğinden kısırlığa, diyabetten kansere kadar çok sayıda soruna yol açabiliyor. Polikistik over hastaları jinekoloğa genellikle det düzensizliği, kıllanma, yağlı cilt, sivilce ve en önemlisi de kısırlık nedeniyle başvuruyor.