Radyasyon yüklü bulutların İstanbul'un üzerinden geçtiği yönündeki haberleri yorumlayan meteorolog Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, "Yayınlanan haritada bulutlar Urallar'dan düz bir çizgi şeklinde üzerimizden geçmiş görünüyor. Dünyanın dönüş hareketine ters bir durum bu" dedi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile temas halinde olduklarını, Avrupa'da ölçümlerin yapıldığını ve geçtiğimiz aylarda konu hakkında bilgilendirildiklerini açıkladı. Yetkili, rakamların şu anki ölçümlerde düşük seviyede olduğunu ve insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını kaydetti.
#Radyasyon BulutuTürkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeyi etkileyen Çernobil faciası, patlamanın 29'uncu yıldönümünden sadece iki gün sonra bu kez bölgede çıkan bir orman yangınıyla gündeme geldi. Bilim adamları, radyoaktif kalıntıların yanarak tekrar havaya karışma riskine dikkat çekerken, yangın santrale ulaşmadan kontrol altına alındı.
#ÇayDünyanın en büyük nükleer faciası olarak nitelendirilen Çernobil kazasının 26'ncı yıldönümünde, olayın yaşandığı Ukrayna'da ve birçok ülkede protesto gösterileri ve törenler yapılıyor. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, felaketin kaynağı olan dördüncü reaktöre yapılacak yeni bir korunağın da temeli atılıyor.
Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin, bir aktivist. Hatta belki de ona ‘Çevre Savaşçısı’ demek lazım. İklim zirvelerine katılıyor; dergilerde, gazetelerde yeşil düşünceyle ilgili yazılar yazıyor; Açık Radyo’da ‘Açık Yeşil’ adlı bir program yapıyor; üniversitede çevre haberciliği dersi veriyor. Günün kalan yarısında ise fizik tedavi uzmanı olarak çalışan bir doktor!
Tüm Avrupa’yı nükleer korku sardı. Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinden yayılan radyasyon bulutu İsveç’e ulaştı. İtalyanlar ise panik halinde iyot tabletleri satın alıyor. Türkiye’nin de risk altında olduğunu belirten uzmanlar, yetkililer doz miktarının sürekli ölçülmesini öneriyor.
Japonya’da Fukuşima nükleer santralindeki radyasyon sızıntısının ardından panik yaşayan ABD halkı, radyasyona karşı koruyucu iyot almak için kuyruğa girdi. Ülkede iyot stokları tükenme noktasına geldi. Karaborsaya düşen 14’lü iyot paketlerinin fiyatı 500 doları geçti. Türkiye'de ise iyotun kilosu 200 TL.
Japonya’da Fukuşima nükleer santralindeki radyasyon sızıntısının ardından panik yaşayan ABD halkı, radyasyona karşı koruyucu iyot almak için kuyruğa girdi. Ülkede iyot stokları tükenme noktasına geldi. Karaborsaya düşen 14’lü iyot paketlerinin fiyatı 500 doları geçti. Türkiye'de ise iyotun kilosu 200 lira.
Başlıktaki cümleyi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, o korkunç kazadan sonra söylemişti. Bu sözden bir hafta sonra Almanya, yüksek oranda radyasyon içeren 62 ton Türk çayını geri yolladı. Faciadan 33 yıl sonra yayımlanmaya başlayan mini dizi ‘Çernobil’, şu an tüm dünyada en çok izlenenlerden biri. Türkiye için bir televizyon yapımı olmanın çok ötesinde; yanı başımızda yaşanmış ve bugün bizim de hâlâ sonuçlarına katlandığımız bir tarih. Yaşı 40’ın üzerinde olanlar, unutuluştan geri dönen bir kâbus gibi izliyor diziyi. Belki de ilk kez birileri en anlaşılır haliyle 26 Nisan 1986 gecesi ve sonrasında ne yaşandığını anlatıyor. Milyonlarca başkaları ölmesin diye kendi hayatlarını bir görev gibi feda edenleri seyrederken gözlerimiz doluyor. Peki, Türkiye faciadan nasıl etkilendi? Bugüne kadar uzanan sonuçları ne oldu? Çernobil hakkında hatırlamak isteyeceğiniz her şey burada...
#Greenpeace’Sis, görüş alanını düşüren meteorolojik bir olaydır. Küçük su damlacıklarının veya kristallerin yere yakın hava tabakasında yayılmasıyla oluşan sis, farklı oluşum şekillerine dayanmaktadır. Peki, sis neden olur? İşte, sis oluşumu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#SisYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel Isınma