Güncelleme Tarihi:
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, radyoaktif kirlilik endişesiyle Japonya'nın kuzeydoğusunda radyasyonun yayıldığı dört bölgeden süt, meyve ve sebze alımının durdurulmasına karar verildiğini belirtti.
Fransa'nınsa Avrupa Komisyonu'na Japonya'dan gelen ürünlere “sistematik kontrol yapılması” talebinde bulunduğu bildirildi. Fransa, daha önce de taze balık ürünlerine sistematik kontrol kararı almıştı.
Hong Kong da, nükleer tehlike yaşayan Japonya'nın 5 ilinden radyasyon kaygısıyla gıda ithalatını durduruyor.
Ancak şu anda Japonya'dan gelen ürünlere bir “ambargo” uygulanması söz konusu değil.
Japon hükümet sözcüsü Yukiyo Edano ise, gıda ürünlerinde radyasyon miktarının artmakla birlikte insanlar için tehlike oluşturmadığını belirterek, uluslararası toplumdan aşırı tepki göstermemesini talep etti.
BEBEKLER İÇİN TEHLİKELİ
Tokyo'da, musluk suyunda bebekler için tehlikeli oranda radyasyon saptanması üzerine, yetkililer ailelere bebeklerine musluk suyu içirmemeleri uyarısında bulundu.
Nükleer santrale yakın bölgelerdeki brokoli ve çiğ sütte de yasal ölçütlerin üzerinde radyoaktif madde saptandı.
SOĞUTMA SİSTEMLERİ HALA ÇALIŞMIYOR
Fukuşima nükleer santralinde 11 depremden sonra arızalanan 6 reaktörde ise çalışmalar devam ediyor.
Mühendisler, yakıt çubuklarının bulunduğu bölümlerin erimemesi ve daha fazla radyasyon yayılmaması için su sıkarak reaktörleri soğutmaya çalışıyor.
Yetkililer, santraldeki tüm reaktörlere elektrik hatlarının bağlandığını, ancak soğutma sisteminin henüz devreye sokulamadığını açıkladı.
Santralinin 3 numaralı reaktöründen aşırı ısınma nedeniyle bugün yeniden siyah duman yükseldiği ve duman kesilinceye kadar çalışanların tahliye edildiği bildirildi.
RADYASYON BULUTU AVRUPA'DA
Japonya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından hasar gören ülkenin kuzeybatısındaki Fukuşima Daiçi nükleer santralinden havaya karışan radyoaktif madde içeren bulutların bu akşam İtalya'ya ulaşacağı belirtildi.
Fransa Nükleer Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi sonrasında hasar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralinden havaya karışan radyoaktif maddenin bu akşam önce Fransa'ya ardından da İtalya'nın kuzeyine ulaşacağı bildirildi.
Ulaşması beklenen bulutlardaki radyoaktif maddenin tespit edilmesinin güç olduğu ifade edilen açıklamada, herhangi bir önlem almaya gerek olmadığı kaydedildi.
Dünyanın batıdan doğuya doğru dönmesi nedeniyle radyasyon bazlı bulutlar önce Pasifik Okyanusu'nu geçerek Amerika kıtasına ulaşmış ardından Atlas Okyanusu'na kadar gelmişti.
25 ÜLKE ELÇİLİKLERİNİ KAPATIYOR
25 ülke, nükleer kriz nedeniyle Tokyo'daki elçiliklerini geçici süreyle kapatma kararı aldı.
Japonya için İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük kriz olduğu bildirilen deprem ve tsunaminin bu ülkeye verdiği zararın 309 milyar dolar civarında olduğu kaydediliyor.
Son resmi rakamlara göre Japonya'da deprem ve tsunami felaketi sonucu ölenlerin sayısı 9 bin 400'ü geçti.
Polis, 14 bin 716 kişinin hala kayıp olduğunu belirtti.
250 binden fazla Japon ise barınaklarda yaşıyor.