Güncelleme Tarihi:
Beton dökülerek mühürlenen bölgeye 20 km mesafade çıkan orman yangını, gözlerin tekrar Çernobil'e çevrilmesine yol açtı. 400 hektarlık Çernobil ormanlarında etkili olan yangın, güçlü rüzgarın etkisiyle Çernobil Nükleer Santrali'ne doğru yayılmaya başladı.
DÜNYA YENİ BİR ÇERNOBİL TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
Bilim adamları orman yangınının radyoaktif kalıntıların yanarak tekrar havaya karışmasıyla yeniden tehlikeli hale gelmesi ihtimalini gündeme taşıdı. Russia Today'e konuşan Avrupa Radyasyon Riski Komitesi Sekreteri Dr. Chris Busby, dünyanın yeni bir Çernobil tehdidiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
ASIL TEHLİKE AĞAÇLARIN EMDİĞİ RADYOAKTİF MADDELER
Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk, helikopterle orman yangınının yaşandığı alanda incelemelerde bulunuyor.
İngiliz bilim adamı asıl tehlikenin, 1986'da toprağa çöken ve santral çevresindeki ormanlar tarafından emilen radyoaktif maddelerden kaynaklandığını açıkladı. Dr. Busby, yanan ağaçlar tarafından emilmiş olan ve toprakta çökmüş haldeki radyoaktif maddelerin yanarak tekrar havaya karışacağını ve sonra da gerek doğrudan solunarak ve gerekse bulutlarla başka bölgelere taşınıp yağmurla birlikte yere inmek suretiyle yeni bir felakete yol açabileceğini belirtti.
RAHATLATAN AÇIKLAMA: RADYASYON DEĞİŞİMİ YAŞANMADI
Neyse ki yangın santrale varmadan kontrol altına alındı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, orman yangının çıktığı bölgede bulunan Çernobil Nükleer Santralinde radyasyon değişimi yaşanmadığını ve durumun normal olduğunu açıkladı.
Acil Durumlar Kurumu Başkan Vekili Zoryan Şkiryak da itfaiye ekiplerinin yangının nükleer santralinin bulunduğu bölgeye sıçramasını engellediğini, santral için herhangi bir tehlikenin bulunmadığını kaydetti.
Yetkililer, Çernobil Ormanları'nda çıkan yangının kontrol altına alındığını açıkladı.
İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK NÜKLEER KAZASI
Çernobil Nükleer Santralinde, 26 Nisan 1986'da insanlık tarihindeki en büyük nükleer kazalarından biri meydana geldi.