Güncelleme Tarihi:
İtalya’da radyasyon bulutunun Fransa üzerinden İtalya’ya geleceğini öğrenen vatandaşlar eczanelere akın ederek iyot içeren haplara yöneldi. Sağlık Bakanlığı, Avrupa’ya ulaşan bulutun tehlikeli düzeyde radyoaktif madde içermediği açıklasa da resmi açıklamalar İtalyanlara inandırıcı gelmedi. Yetkililer ise Çizmeye dün sabah gelen bulutun, bulut olarak nitelenemeyecek bir hava kütlesi olduğuna dikkat çekere “nükleer bulutun” henüz ne Fransa ne de İtalya’da gözlendiğini vurguladı.
NÜKLEER FİZİKÇİ KILIÇ: TÜRKİYE’DE RİSK ALTINDA
Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Nükleer Fizikçi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, radyasyon bulutlarının Avrupa kıtasına ulaşması ile birlikte Türkiye’nin de risk altında olduğuna dikkat geçti.
Kılıç, radyasyon bulutlarının Balkanlar ya da Akdeniz üzerindeki hav akımları ile Türkiye’ye girebileceğini belirterek şu uyarılarda bulundu:
“Radyasyon bulutlarının Avrupa’ya İtalya ve Fransa’ya ulaşması durumunda ya Akdeniz üzerindeki hava akımlarından ya da kuzeydeki hava akımlarından Türkiye’ye gelmesi mümkün. Bu durumda yetkililer sürekli radyasyon doz miktarını ölçerek halka bilgi vermelidir. Böyle bir durumda yapılacak çok fazla bir şey yok, özellikle çocuklar çok fazla açık alanlara çıkarılmamalı, tarlalardaki yeni mahsul ürünlerden bir müddet uzak durulmalı.”
YAĞMUR RİSKİ
Kılıç, bulutların ülkemize ulaşmasının rüzgar ve meteorolojik olaylara bağlı olduğunu, radyasyon bulutlarının da tüm kuzey yarım küreyi etkisi altına alacağını öne sürdü. Kılıç, özetle şunları söyledi:
“Büyük ihtimal doz alçak fakat radyasyonun yağmurlarla ve hava akımlarıyla ortadan kaldırılması imkansız. Dünya dönüyor ve rüzgar hareketi var, bulutlar kıtalararası rüzgar ile her yere dağılıyor. Radyasyon bulutlarının olduğu bölgelere yağmur yağması durumunda hayvan ev besin zinciri büyük bir oranda etkilenecek.
TAEK: UYARI SİSTEMİ DEVREDE
Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, Türkiye’de 99 sınırda RESA ölçüm istasyonu yani Radyasyon Erken Uyarı Ağı’nın olduğunu bunların atmosferdeki radyoaktif partiküllerde bir değişiklik veya fazlalık olması durumunda otomatik olarak uyarıldıklarını belirttiler.
Yetkililer ölçümlerinde www.taek.gov.tr adresinden sürekli olarak yayımlandığını anımsattı. Yetkililer “Örneğin 16 km uzağımızdaki bulunan Ermenistan’daki nükleer santralde bir şey olursa herkesten önce duyarız.” Dedi.
“90 YIL KALABİLİR”
Eski Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada radyasyonun her şeye bulaşabildiği söyleyerek, “Radyasyon her gıdaya bulaşabilir. Bu gıdaların yenmesi ise çok zararlıdır. Besinde kalma süresi radyoaktif maddenin özelliğine bağlıdır. Mesela strosyum 90, 70 ile 80 yıl kalır, yani bulaşan radyasyon öyle hemen bitmez, zararlılık süresi çok uzundur” diye konuştu.