Dünyanın önde gelen radikal İslam uzmanlarından Fransız siyaset bilimci Gilles Kepel, Suriye’deki son durumu, IŞİD’in ve Ortadoğu’nun geleceğini Hürriyet’e değerlendirdi. Suriye’deki savaştan en fazla etkilenen iki ülkenin Türkiye ve Fransa olduğunu belirten Kepel, Suriye’deki savaşın bu iki ülkenin iç politikalarını da “rehin aldığını” söylüyor. “IŞİD’in kurmuş olduğu halifeliğin çok uzun süre ayakta kalacağına inanmıyorum” diyen Kepel’e göre; petrol fiyatlarının düşmesi ve Koalisyon güçlerinin saldırıları IŞİD’i zayıflatmış durumda.
#Gilles KepelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti sonrası gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan İBB çalışanının teröristlerle fotoğrafı konusunda, ‘Bu fotoğraf bir delildir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bunun hesabını vermesi lazım.’ dedi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiği iddia edilen eve ziyareti hakkında, ‘Bay Kemal’i ciddi manada aldatıyorlar, o da oyunlara çok rahat geliyor. Çünkü kendisinin ufku yok.’ eleştirisinde bulundu. Erdoğan, enflasyonla mücadele konusunda ise, ‘Halkımız müsterih olsun, bu meselenin üstesinden geleceğiz.’ dedi. Dış politikadaki son dönemdeki sıcak temaslar konusunda, ‘Düşman üretme değil dost kazanma sürecine’ vurgu yapan Erdoğan sosyal medya düzenlemesi konusunda da hızlı adımlar atılacağını belirtti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYerel seçim için son iki haftaya girildi. Miting meydanlarına ‘beka sorunu’ söylemi damgasını vurdu. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’a göre son altı yıldır yaşanan olaylarla eski Türkiye’nin siyasi iktidarlarından biri karşılaşmış olsaydı alır şapkasını giderdi. Kurtulmuş ile buluştuk, S400’den ‘ezan krizi’ne, AB’nin kararından Yeni Zelanda’daki korkunç saldırıya gündemi konuştuk. Kurtulmuş, bu saldırganın dünyadaki gelişen aşırı sağcı faşist ideolojiden etkilendiği ve eylemiyle de bu tür etkilenmelere açık olan gençleri motive ettiğini söyledi.
#Gazetehaberleri2017’nin son günlerinde İran’dan isyan sesi yükselmeye başladı. Protestolar kısa sürede ülkenin birçok şehrine yayıldı. En son 2009’da büyük gösteriler yaşanan ülkede bu kez farklı olarak, İran’ı 1979’a kadar yöneten Şah’a destek sloganları atılıyordu. İran Araştırmaları Merkezi uzmanı Hamid Ebrahimi’ye göre bu tablodaki yenilik 1990-2000 doğumlu ‘yeni’ gençler. Liderleri yok, sosyal medyada örgütleniyorlar. Bu gençler ilk olarak 3 yıl önce şarkıcı Paşayi’nin cenazesinde sokaklara çıkmıştı.
#GazetehaberleriSosyal antropolog ve yazar Prof. Dr. Tayfun Atay’ın yeni kitabı ‘Görünüyorum O Halde Varım/Meşhuriyet Çağı’nda Kültür ve İnsan’, gidişatımızın en net fotoğrafını çekiyor. Meşhurluğun neredeyse mecburiyet sayıldığı toplumsal iklimimizi, yeni dönem rol modellerimizi, siyasi ahvalimizi ve en önemlisi, çıkış formüllerini konuştuk. Haliyle yolumuz Recep Tayyip Erdoğan’dan Acun Ilıcalı’ya, Türkan Şoray’dan Hülya Avşar’a pek çok isimle kesişti.
#Tayfun AtayDanimarka'da İslam dini ve Müslümanlara karşı ağır eleştirileriyle tanınan gazeteci Lars Hedegaard'ı öldürme girişiminde bulunan zanlının Türkiye'de tutuklu iken serbest bırakıldığı iddialarına tepkiler sürüyor. Danimarkalı siyasetçiler Türkiye ile ilişkilerin dondurulması çağrısında bulundu.
#DanimarkaDünya, nisan ayında Nijerya’da Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan 200’den fazla genç kız için nihayet harekete geçti. Obama’dan sonra first lady Michelle Obama da “Kızlarımızı geri getirin” dövizi açtı. Kızların hapisteki Boko Haram üyeleriyle takas edilebileceği iddia edildi.
#Nijerya