Paylaş
Fikirlerini ne Hollande’a ne Merkel’e ne Cameron’a ne bir başka sorumluluk mevkiindeki Avrupalıya ve ne de adamların medyasına, aydın tabakasına tam olarak satabildiler. Charlie Hebdo katliamı üzerine İslam ve Müslüman karşıtı bir dalga başlatılamadı yani.
* * *
Tek tük ahmaklar çıkmadı değil Batı’dan. Ben demiyorum, İngiltere Başbakan’ı Cameron, Amerikalı sözüm ona terör uzmanı Steven Emerson için kullandı bu tabiri. Sergilediği hamakat de başka türlü adlandırılamazdı zaten.
Fox News kanalında mealen, İngiltere’nin en kalabalık şehirlerinden Birmingham’ın Müslüman işgali altına girdiğini, şeriat kurallarıyla yönetildiğini, bağımsız bir halifeliğe benzediğini ve oraya gayrimüslim İngilizlerin artık gidemediğini söylemişti...
Irkçı, ayrımcı, faşist, İslamofobik, Müslüman düşmanı, yabancı karşıtı ya da aşırı sağcı gibilerinden başka ne dense Emerson’ın zırvalıklarını karşılamaz, hafif kalırdı yanında. Ne deseydi zavallı Cameron! “Steve Emerson su katılmamış bir ahmaktır” dedi o da...
Twitter cangılında da maymuna çevirdiler allameyi, tüm zamanların en matrak şamatasına konu oldu. E geri bastı haliyle. Ahmaklığını ikrar ederek özür diledi, nefret suçu kusmuğunu yaladığıyla kaldı.
Doğru ya, Rupert Murdoch pırtlamıştı bir de... Terörden bütün Müslümanları sorumlu tutmak gerektiğini söylemişti. Bizim İslamofobikler de bunu çok isterdi ama Twitter onu da öyle bir diline doladı ki... Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın’ın müstehzi Tweet’i bile tek başına binlerce kullanıcıdan tekrar aldı. “Bütün Batılıların da 2 dünya savaşı, Holokost ve Hiroşima’dan topluca sorumlu olması gibi mi? Aptalca bir ırkçı mantık...” diyordu orada.
Ha, bir de Salman Rüşdi vakası var tabii. “Suçlu dindir, başka yerde aramayın” şeklinde inciler saçtı yine. Zaten başka türlüsü beklenemezdi ondan. Cevabını da bağrına sığındığı Batı entelijansiyasından aldı bu kez. Bilhassa Foreign Policy dergisinde çıkan makaleyi hararetle öneririm.
* * *
Ama’sız konuşma modasına uydum bugün, izninizle analize manalize boğmayacağım yazıyı, sloganlarla ahkâm kesmek iyi oluyor. Biraz vulgarizatörlük yapacağım yani ayıptır söylemesi.
Tipik bir vulgarizatör, düşüncesinin neden hep yüzeysel kaldığını şöyle açıklar: “Karmaşık hadiseleri, halkın da anlayacağı bir seviyeye indirmek için yalınlaştırıyorum, çocuğa anlatır gibi basitleştiriyorum, yoksa okur avamdır, dilimi anlamaz...”
Bu mazeretin arkasına saklanan bütün fikri güdüklüklerin, sığ bakışların, basite indirgemeciliklerin adına ‘vulgarizatörlük’ diyoruz.
Faraza, Paris’te iki Mağripli terörist katliam yaptı. Bu indirgemeciler yemez-içmez hemen oracıkta, haber ortalığa düşer düşmez hükmü verirler: Gene Müslümanlar terör yaptı, öyleyse İslam’ı yargılamalıyız.
Budur işte indirgemeci mantık...
Ben de en basit haline indirgeyerek karşılık veriyorum; bu sadece indirgemecilik değil, aynı zamanda indirgemeci ayaklarına yatmış bir İslamofobi’dir.
İşte içimizdeki bu indirgemeci görünümlü İslamofobikler, Avrupa’da taraftar toplamaya çıktı ama yüz bulamadılar.
“Suçu İslam dünyasında aramalıyız” dediler, “İslam bir din mi, bir silahlı örgüt mü olduğuna karar versin” safsataları attılar ortaya, İslam’ı ve Müslümanlığı tartışmaya açtılar.
Allah’tan Batılı akıllanmış, kapısındaki tehlikenin farkında, zokayı yemedi, bizim İslamofobiklerin dolduruşuna gelmedi...
Ekstremist dedi, radikal dedi, terörist dedi ama saldırganları ‘Müslüman terörist’ olarak tanımlamaktan kaçındı...
Bizimkilerin ısrarına, iteklemesine, gammazlamasına, hatta ağır tahriklerine rağmen düşmedi bu tuzağa...
Almanya’da, Fransa’da, İsviçre’de cami kundaklayan, Müslüman göçmenleri öldüren aşırı sağcılara nasıl ‘Hıristiyan aşırı sağcılar’ ya da ‘Hıristiyan yabancı düşmanları’ demiyorsa... Paris’te zuhur eden teröristlere de ‘Müslüman teröristler’ demedi, demeyi reddetti Batı’ya galebe çalan ortak akıl...
Aşırıların, terör ve şiddete bulaşanların siyasal ideolojisini sorgulamaya tabi tuttu, dini kimliklerini değil...
Hülasası, Batı İslam’la savaşmak istemiyor, terörle savaşa gönlü var tek, İslamafobikler boşa çırpınmasın...
İndirgemecilikse alın size indirgemecilik, basitleştirmekse buyurun basit anlatıma. Bir günlüğüne de ben vulgarizatörlüğe soyundum, anlayışınızı esirgemezsiniz artık.
Paylaş