Depresyonla mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘Antidepresyon Günü’, Nürnberg’de Akademie Marmorsaal’de gerçekleştirildi. Nürnberg Belediye Meclis Üyesi ve Nürnberg Nord Klinik Psikiyatri ve Psikoterapi bölümünden Sosyal Pedagog Aynur Kır’ın öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci’nin himayesinde gerçekleşti.
#ALMANYAOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran Zorbalığıİlk kez 2016'da ortaya çıktı, sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamadı. Gizemli hastalığın sırrı o gün bugündür çözülemedi. Hafta başında kamuoyuna duyurulan araştırma sonuçları ise hem hastaların hem de uzmanların eleştiri oklarının hedefi oldu...
#Havana SendromuÖzellikle büyük şehir insanı yaşadıklarıyla baş etmekte zorlanıyor. Bu yüzden birçoğu çareyi inzivada, meditasyonda ve çeşitli mistik uygulamada arıyor. Eril, dişil, içsel, dışsal, kozmik... Ne olduğunu pek de bilmediğimiz bir dünyada yolumuzu arıyor gibiyiz… Mindfulness’tan sessizlik inzivasına, zihinsel arınmadan çiftler inzivasına ve hatta aşk kampına kadar upuzun bir liste var önümüzde. Kamplara ve vaat ettiklerine baktık.
#Gizem CoşkunardaDeğerli okurlar... Bilinçaltımız, biz farkında olmadan beynimizde gerçekleşen etkinliklerin tamamıdır. Bu sadece düşünce ve duygularımızdan ibaret değildir, aynı zamanda vücudumuzun kontrol merkezi olan beynimizin aktivitesini de içerir.
#Serenad AltanGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarHer ölüm erken ölüm derler ama söz konusu ünlü bir Hollywood oyuncusu olunca yaşı kaç olursa olsun dünya çapında üzüntü yaratıyor ve günlerce konuşulmaya devam ediyor. Dün 71 yaşında hayatını kaybeden Kirstie Alley için de aynısı geçerli. Kanserden öldüğü açıklanan oyuncunun hastalığının hiç kimse tarafından bilinmemesi soru işaretleri yaratmıştı. Şimdi ise gerçekler bir bir ortaya dökülüyor…
#Kristie AlleyOkul sıralarıyla yeni tanışan öğrencilerin ve onların velilerinin okul hayatına uyum süreci, ‘uyum eğitimleri’ kapsamında başlamışken uzmanlar öğretmen ile veli ilişkisinin önemine dikkat çekiyor. Öğretmen, veli ilişkisinin güven verici olması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocuk, hayatı anne ve babasının gözlerinden görür. Olumlu iletişime tanık olan çocuk, öğretmenine güvenir ve okul kaygısı azalır” dedi.
#Barış SezginYataktan zorlukla kalkmak, kolunu kaldıracak hali olmamak... COVID-19’u atlattıktan sonra devam eden yorgunluk ve halsizlik hissi birçok kişinin ortak şikâyeti. Bu sorunlar günlük hayatı etkileyecek boyuta geldiğinde hekime başvurmak ve tıbbi kontrolden geçmek gerekiyor.
#CORONAOrtaya çıktığı günden beri 'gizemli hastalık' olarak adlandırılan Havana Sendromu çoğunlukla ABD'li diplomatlarda görüldüğü için endişe yaratmaya devam ediyor. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren yetkililer bu hastalığın altında yatan nedene çok yaklaşmış olabilir...
#Havana SendromuPsikosomatik hastalıkların başlıca türleri olan somatoform bozuklukların kesin nedeni bilinmediğinden, spesifik risk faktörlerini belirlemek zordur. Bununla birlikte, somatoform bozuklukların ailelerde geçtiği düşünülmektedir. Peki, Psikosomatik bozukluklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkÖfke, önüne geçilmesi son derece zor olan bir duygu birikimi ya da duygu patlaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman kontrol edilebilir olan öfke durumu, kimi zaman kontrol edilememektedir. Öfke, kontrol edilemediği zamanlarda kişi hem kendisine hem de çevresine ciddi zararlar verebilir. Peki, Öfke nedir, neden olur? Öfke kontrolü nasıl yapılır? Öfkenin tanımı nedir tüm detayları ile derledik.
Modern yaşamın yan etkilerinden biri olarak değerlendirilebilecek sağlıksız mükemmeliyetçilik, başta sağlık problemleri olmak üzere bireyin hayatının diğer alanlarında da pek çok olumsuzluğa davetiye çıkarıyor. Kendini değersiz gören kişi, kendisini suçlar ve utanç duyar. Bu kişide duygusal kabızlığa kadar gidebilir. Sağlıklı mükemmeliyetçilikte kişi olumluya odaklanıyor.
#MükemmeliyetçilikCİLDİNİZ sizi sadece daha güzel, hoş ve genç göstermekle görevli değildir; sağlığınızı doğrudan etkileyen çok ama çok önemli işleri de üstlenir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu, sağlıklı bir cilt için yüzdeki lekeler ve tedavi yollarını anlattı:
#1AstraZeneca aşısının geliştirilmesine yardımcı olan Oxford Üniversitesi'ndeki kraliyet tıp profesörü Sir John Bell, uzun süreli Kovid'in etkisinin aslında "abartı" olduğunu açıkladı. Hastalığı atlatanlarda kalan semptomların psikolojik olabileceği düşünülüyor...
#Uzun Kovid