Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine bir yazı göndererek psikiyatri hastalarının kimlik adres ve tanı bilgilerini istemişti. Bunun üzerine Türk Tabipleri Birliği ve 3 farklı dernek daha bir araya gelerek açıklama yaptı. Dernekler, "Hekimlerin doğru teşhis koyabilmesi için hastanın hekime güvenmesi, herhangi bir çekince hissetmeden, korkmadan, yaşadıklarını, gördüklerini paylaşması gerekir." şeklinde açıklama yaptı.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiYapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay Zekâ'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukSon dönemin popüler dizilerinden birindeki bir karakterin zorla evlendirildiği erkek tarafından pencereden itildiği sahne çok konuşuldu. Karakterin yaşadıkları son yıllarda sıkça gördüğümüz, yüksekten düşerek yaşamını yitiren ve ölümü ‘şüpheli’ bulunan kadınları akla getirdi. Bu vesileyle Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucusu ve temsilcisi Gülsüm Kav ve platformun avukatlarından Leyla Süren’le konuştuk.
#Leyla SürenABD'de 1960'lı yıllarda yapılan bir araştırma yarım asırdan fazla zamandan sonra yeniden gündemde. O araştırma yüzünden hayatları mahvolanlar birer birer gün ışığına çıkıyor. İşte en iddialı bilimkurgu yapımlarında bile göremeyeceğiniz kadar inanılmaz, bir o kadar da üzücü bir "bilim" hikayesi...
#Bilimsel AraştırmaYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Genel Müdürü Derya Köker ve Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, Miyastenia Gravis (MG) Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştılar.
#Sponsorlu İçerikHepimiz pandemi sırasında ekstra önlemler alan birilerini tanıyoruz. Seyahat etmekten, büyük toplantılardan hatta arkadaşlarından ve ailesinden uzak durarak dikkatli davranan pek çok insan, Covid pozitif olduktan sonra suçluluk ve utanç duymaya başladı.
#Covid-19Daha önceleri birçoğumuzun birebir tanışmadığı bir kavram olan yoğun bakım, pandemiyle hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Koronavirüs ilk çıktığı zamanlar dolup taşan yoğun bakımlar, aşılar çıktıktan sonra ise nispeten rahatladı. Peki yoğun bakımda yatan hastalar bu süreçte neler yaşadı? Yoğun bakım çalışanlarının hayatı nasıl etkilendi? En önemlisi bir yakını yoğun bakım ünitesinde tedavi görenlerin yapması gerekenler neler? İşte insan hikayeleri, hasta yakınları için rehber ve pandeminin yoğun bakım gerçekleri...
#KoronavirüsAkdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, koronavirüs ve koku alma kaybıyla ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığını ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüsü atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, koronavirüs ve koku alma kaybıyla ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığını ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüsü atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.
#Akdeniz ÜniversitesiTSB Başkanı Atilla Benli "Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 18 Aralık 2020 verilerine göre BES ve otomatik katılımdaki toplam katılımcı sayısı 12,6 milyonu aştı. Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise yaklaşık 171 milyar TL’ye ulaştı" dedi.
#TSBMenopoz kadınlarda adet döngülerinin bitmesini ifade eder. Bir kadın başka bir neden bulunmadan 12 ay kadar adet görmediğinde menopoza girdiği kabul edilir. Genellikle 40’lı 50’li yaşlarda başlayan doğal bir süreç olmakla birlikte bazı kadınlarda daha erken de görülebilir. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, menopoz dönemi ve bu dönemde yaşanan psikolojiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
#MenopozEtrafımdaki bir çok kişi evden çıkmaya korkar hale geldi. Dışarı çıkma korkusu olarak da bilinen agorafobi vakalarında artış var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul ‘pik’i tamamlarken, Anadolu henüz birinci dalgada pik’e ulaşmadı” dedi. Bir kere pik’e ulaşan şehirler rahatlayabilir mi? Cenazelerde neden endişelenmeliyiz; merhumdan mı yoksa yakınlarından mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriSon bir aydır mücadele ettiğimiz koronavirüsle ilgili hepimizin sayısız sorusu var. Merak ettiklerinizi adınızı, soyadınızı, yaşınızı, mesleğinizi belirterek sorun, alanında uzman değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu burada yanıtlayacak. İşte başlıyoruz...
#GazetehaberleriBir şirkete yön veren, onu başarıya ya da başarısızlığa götüren en önemli ögenin insan olduğunu vurgulayan Berteks Tekstil A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Filiz Çarıkçı, “Vizyonumuz gelişmiş ve başarıya ulaşmış dünya şirketleri arasında anılmak olduğu için çok iyi bir insan kaynağı alt yapısına sahip olmaya ve bu kaynağı da devamlı geliştirmeye önem veriyoruz” diyor.
#BURSA“Depresyona karşı antidepresan kullanmayın” dedi. Sarı kantaron otu önerdi. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın önerisi meslektaşlarından veto yedi. Uzmanlar uyarıyor: İlaç yerine kaynatılıp yüksek dozda içilmesi riskli! Bitki çayları tehlikeli mi? Ölüme kadar götürebilir mi? Yoksa doğanın bir mucizesi mi?
#Yazarİnsanlar neden intihar eder? İntiharın başlıca sebebi olan depresyonla mücadelede yediklerimiz ne kadar etkili? Mutluluk - mutsuzluk, hastalıklara yakalanmayı ne ölçüde etkiliyor? Ruh sağlığının fiziksel sağlık üzerindeki etkisi nedir? Mutluluğu artıran, bizi depresyondan uzaklaştıran yiyecekler var mı? Diyetisyen Emre Uzun, ruh sağlığımızı güçlendiren yiyecekleri anlatıyor...
#DepresyonTBMM'de kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu, Türkiye'de özellikle çocukları ve gençleri tehdit eden "internet bağımlılığı"na hangi etkenlerin neden olduğunu ve ne tür koruyucu önlemler alınabileceğini inceliyor.
#Mavi Balina