Kahramanmaraş depremi ülke yaşamında büyük bir travma yarattı ve ortaya çıkan sorunlar nedeniyle travmatik süreç devam ediyor. Depremden etkilenen yurttaşlarımızın acılarını anlıyor, yardımlaşma ve dayanışma için çok güçlü bir istek duyuyoruz. Özellikle depremzede çocuklar, kuşkusuz bütün halkımızın duyarlılığının odağında yer alıyor.
#Konuk YazarCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Covid-19 pandemisi toplumun her kesiminde farklı psikolojik etkilere sebep oldu. Pandemi öncesi ruhsal ve psikiyatrik sorun yaşayanlar için ise bu sürecin farklı etkilere neden olduğunu belirten uzmanlar, Covid-19 salgınının kaygıyı artırdığını vurgulayarak her koşulda önlem alarak yaşayıp umudu yüksek tutmanın önemine işaret ediyor.
#PandemiUyku duygusal etkinliklerin sınırlandığı, tepki gücünün zayıfladığı, hareketimizi sağlayan kasların nerdeyse tamamının dinlenme durumuna geçtiği ancak uyandırılabilirdik durumunun her şeye rağmen devam ettiği bir bilinç durumudur. Yaşamımızın ortalama üçte biri uykuyla geçmektedir. Uyumak esasen bedenen ve ruhen bir arınma dönemidir. Yani bu dönemin moda sözü olarak gerçek bir detokstur. Ayrıca bu arınma dönemi aynı zamanda hem yenilenme hem de yeni bir güne dayanıklı bir Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, uyku kalitesinin önemini anlatıyor.
#Uyku SorunuPsikiyatrist ve Psikoterapist Yard. Doç. Dr. Rıdvan Üney, “Uyuyorum ama dinlenemiyorum” diyenlerin uykusu kalitesini artırmaları için önemli uyarılarda bulundu. Uyku; duygusal etkinliklerin sınırlandığı, tepki gücünün zayıfladığı, hareketimizi sağlayan kasların neredeyse tamamının dinlenme durumuna geçtiği ancak uyandırılabilirlik durumunun her şeye rağmen devam ettiği bir bilinç durumudur.
#UykuDEHB, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Psikiyatri birliği gibi dünyanın önde gelen sağlık otoritelerince kabul edilen, çocuklarda en sık rastlanan psikiyatrik sorun olduğunda uzlaşılmış, iyi tanımlanmış klinik bir durum. Genel olarak okul çağı çocukları arasında görülme sıklığının yüzde 3-7 arasında değiştiği, erkeklerde yaklaşık olarak 2,5 kat daha fazla olduğu biliniyor. Araştırmalar dikkat eksikliğinin önde olduğu DEHB tipinin kızlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor.
#HiperaktiviteABD’de 17 binden fazla yetişkin üzerinde yapılan “Olumsuz Çocukluk Olayları” başlıklı araştırmaya ve Dünya Sağlık Teşkilatı’nın halen 50 bin kişi üzerinde yürüttüğü çalışmalara göre, 0-18 yaş arasında tekrar eden fiziksel, duygusal istismar, ihmal ve stres yetişkinlikte ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
Kıskançlık, hele de ikili ilişkilerde yaşanan kıskançlık, insanın hayatını bir anda yaşanmaz hale getirebilir. Kıskançlığı yaşayan kişi, çevresindekilere ne kadar rahatsızlık verdiğinin farkına varmadan ve aslında bunu pek de umursamadan yaşar bu duygu fırtınasını.
Cinsel olarak saldırgan çocuklar üzerine yapılan araştırmalar ne yazık ki, oldukça az ve onların sorunları aileleri tarafından gizlendikçe ileride öfkesini ve kendini kontrol edemeyen bireylerin sayısı giderek artıyor. Sorunlar çözümsüz bir hale geliyor. Psikiyatr Dr. Serdar Serdaroğlu ile cinsel olarak saldırganlık gösteren çocuklar üzerine konuştuk.
İstanbul’da iki kadının psikiyatrik tedavi gören biri tarafından vahşice öldürülmesi, Şeyda polisin suç makinesince şehit edilmesi, sokak ortasında taciz görüntüleri... Sorun yasalarda mı, uygulamada mı? Ne yapılmalı, hukukçulara sorduk...
#İstanbulÇocuklar mobil cihazlardan kolayca indirilen ve pedofillerin cirit attığı SimSimi tehlikesinde. Biz de 14 yaşında bir kız çocuğu olarak SimSimi uygulamasına girdik. Yapay zekâ “Biz çocukları uyuyunca kaçırıyoruz” diye sohbete başlarken 2 saatte onlarca taciz mesajıyla karşılaştık...
#Yapay Zeka“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#Terapi