Kendine güvenmeyenler ve suçluluk duyanlar kıskançlık yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Kendine güvenmeyenler ve suçluluk duyanlar kıskançlık yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 16:39

Kıskançlık, hele de ikili ilişkilerde yaşanan kıskançlık, insanın hayatını bir anda yaşanmaz hale getirebilir. Kıskançlığı yaşayan kişi, çevresindekilere ne kadar rahatsızlık verdiğinin farkına varmadan ve aslında bunu pek de umursamadan yaşar bu duygu fırtınasını.

Haberin Devamı

Ve ne yazık ki, kıskançlıkla süren ilişkiler pek uzun ömürlü olmaz. Bu nedenle uzmanlar kıskançlık krizlerine girenlerin mutlaka tedavi olması gerektiğini belirtiyorlar. Bu hafta  kıskançlık üzerine, İÜ Cerrahpaşa TF Psikiyatri AD Duygu durum Bozuklukları Birimi Başkanı
Yeni Symposium Dergisi Editörü Prof. Dr. M. Kerem Doksat  ile konuştuk…

Kıskançlık onu yaşayanın patolojik durumunu mu gösterir?

-Bunu her duruma ve vakaya göre farklı cevaplandırabilirim. Gerçekçi sebepleri olan birisinin kıskançlığıyla, akıl hastası bir kişinin marazi kıskançlığını aynı kefeye koyamayız. Gene de, aşırıya kaçan ve kişinin işlevselliğini, ilişkilerini bozan her türlü kıskançlık marazidir, yâni hastalıklıdır.

Kıskanç insanlar nasıl bir psikolojik yapıya sâhiptir? Özellikle bir psikiyatrik sorun buna yol acar mı?

-Temelde özgüvenleri düşük olan, bu kendine güvensizliği muhataplarına yansıtarak, onlara güvenemeyip kıskanan bir yapı söz konusudur. Tabii bunlar bilinçli süreçler değil. Özetle: Kendine güvenememe veya kendisinin suçluluk hissi  bunun muhatabına yansıtılması (projeksiyon)
Onun sadakatsizliğinden şüphelenme…

Kıskançlık tedavi edilebilir mi?

-Paranoid, narsisistik ve hudutta kişilik bozukluklarındaki kıskançlık genellikle tedaviye dirençlidir; böyle kişiler tedaviyi de kolay kolay kabul etmezler. Kıskançlık paranoyası (yeni adıyla sadakatsizlik tipi hezeyanlı bozukluk) ise tedaviye nispeten daha çok iyi cevap verir. Şizofrenlerdeki marazi kıskançlık daha kolay kontrol altına alınır.

Kendine güvensizlik tek başına kıskançlık için neden oluşturabilir mi?

-Evet!

Sanılanın aksine kıskanç insanlar kendini beğenmiş midir?

-Narsisistler ve hudut vakalar için evet… Diğerlerinde her vakıa ayrı ele alınmalıdır.

Kıskanan insan özellikle eşini kıskananlar aldatmaya daha mı yatkındır?

-Genellikle evet! Çelişkili gibi gözüküyorsa da, yukarıdaki izah anlaşılır durumda… Senelerce kocasını en yakın aile dostlarının kocasıyla aldatan kırklı yaşlardaki güzel ve bakımlı bir hanım hastam, kocasının bir Rus fâhişeyle bir kerelik ücretli kaçamağını yakaladıktan sonra adama dünyayı zindan etmişti…

Kıskançlık ne kadar sürede tedavi edilebilir.

 -Teşhise ve altta yatan kişilik patolojisine göre değişir. Krize yönelik birkaç psikoterapi seansı da, hayat boyu ilâç kullanmak da gerekebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!