Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 12:13
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Erişkin Psikiyatrisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan, hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin, genelde 7 yaştan önce ve sıklıkla 3-4 yaş civarında başladığını söyledi.
Yazgan, Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneğince Konya'da düzenlenen “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” konulu toplantıda, bu rahatsızlığın tanısı, nedenleri ve tedavi yöntemleri üzerinde durdu.
Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğunun, çocukluk çağında en sık rastlanılan psikiyatrik gelişimsel sorun olduğunu ifade eden Yazgan, “Genelde belirtileri 7 yaştan önce ve sıklıkla 3-4 yaş civarında başlamaktadır. Bu çocukların, zeka yaşı ve yaşlarına oranla dikkat süreleri daha kısa, hareketleri aşırı ve fevri davranışları bulunmaktadır” dedi.
Bu sorunların, bireylerin hayatlarını, okula uyumlarını ve başarılarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Yazgan, şunları kaydetti:
“Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu, sadece bir psikiyatrik sorun değildir. Önemli bir halk sağlığı sorunudur ve toplumu da yakından ilgilendirmektedir. Tedavi edilmeyen bireylerde ergenlikte ve yetişkinlikte madde kullanımı, depresyon ve kural dışı eylemlere yönelme söz konusudur. Bu açıdan hem hekimler, hem öğretmenler, hem de ailelere tedavi konusunda büyük sorumluluk düşmektedir.”
Mart ayı içinde Trabzon, Diyarbakır ve Denizli'de gerçekleştirilen ”Dikkatinizden Kaçmasın” adlı toplantıların, eylül ayında da devam edeceği kaydedildi.